Ο Ερίκ Μπαρμπιέ σκηνοθετεί την ταραχώδη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Γαλλίας με επίκεντρο την τρικυμιώδη σχέση με την πληθωρική, συντριπτική, παθιασμένη γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από τη μητέρα του. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο ταλαντούχος Πιέρ Νινέ και η καταξιωμένη Σαρλότ Γκενσμπούργκ.

Ads

«Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, όσο και αν όλα αυτά που συμβαίνουν είναι απίστευτα. Την ιδέα να κάνουμε την ταινία χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το βιβλίο την είχε ο παραγωγός Eric Jehelmann. Ήθελε να το μεταφέρει στον κινηματογράφο για πολύ καιρό. Δεν ήξερα για το σύνολο του έργου του Romain Gary, αλλά είχα διαβάσει τα πιο σημαντικά βιβλία του. Στα μάτια μου, ο Gary ήταν πάνω από όλα μια αινιγματική προσωπικότητα, ήταν ο σύζυγος της Jean Seberg και ο ενορχηστρωτής αυτής της καταπληκτικής μυστικιστικής λογοτεχνικής υπόθεσης Emile Ajar (τα ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραψε το βραβευμένο best seller «Η ζωή είναι μπροστά σου»). Ο Gary είναι διπλή, τριπλή, πολλαπλή προσωπικότητα. Πρέσβης, κινηματογραφιστής, μυθιστοριογράφος. Είναι Πολωνός, Ρώσος, Γάλλος, Εβραίος. Το βιβλίο αυτό που διάβασα για πρώτη φορά στο λύκειο, είναι ένα μεγάλο βιβλίο που διαφωτίζει αυτή την άπιαστη προσωπικότητα. Το εγχείρημα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μένα και βούτηξα στη δουλειά.» – Ερίκ Μπαρμπιέ

image

Η Υπόσχεση της Αυγής / La Promesse de l’ Aube / Promise at Dawn
Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπαρμπιέ / Eric Barbier
Σενάριο (βασισμένο σε μυθιστόρημα του  Romain Gary): Eric Barbier, Marie Eynard
Πρωταγωνιστούν: Charlotte Gainsbourg, Pierre Niney, Didier Bourdon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack, Finnegan Oldfield, Pawel Puchalski, Nemo Schiffman
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Glynn Speeckaert
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Pierre Renson
Κοστούμια: Catherine Bouchard
Μοντάζ: Jennifer Auge
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 131 λεπτά

Ads

image

Η «Υπόσχεση της Αυγής», το διάσημο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Romain Gary, ένα αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας που έγινε best seller, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη σε μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, μία συναρπαστική και συγκινητική βιογραφία στην καρδιά της Ιστορίας.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Pierre Niney (Yves Saint Laurent, Φραντς) ως Romain Gary, ενώ τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας του υποδύεται η μοναδική Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac, Antichrist).

image

«Η «Υπόσχεση της Αυγής» είναι το βιβλίο που έχω πάντα στο κομοδίνο μου. Ο κάθε αναγνώστης βλέπει κάτι συγκεκριμένο στις σελίδες του. Πολύ συχνά είναι η σχέση ανάμεσα στη μητέρα και στον γιο, που είναι προφανώς κεντρική. Από τη μεριά μου, με είχε ελκύσει η ιστορία των προσωπικών κατορθωμάτων ενός νέου άντρα που είχε υποσχεθεί να γίνει κάποιος. Αυτή η διάσταση μου έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι. Για έξι χρόνια ρωτούσα να μάθω αν τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς ήταν προς διάθεση. Ο Eric Barbier είχε ετοιμάσει τη σκηνοθετική προσέγγιση και χωρίς αμφιβολία η ποιότητα της δουλειάς του και η κομψότητα του οράματος του μας εξασφάλισαν την παραχώρηση των δικαιωμάτων της μεταφοράς στον κινηματογράφο. Βέβαια, χρειαζόταν να βρούμε χρηματοδότηση, γιατί η ιστορία διαδραματίζεται σε διαφορετικές χώρες και χρονικές περιόδους. Μια τέτοια ταινία είναι πολύ ακριβή.» – Eric Jehelmann (παραγωγός)

image

Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι την εφηβεία του στην ηλιόλουστη Νίκαια και τα κατορθώματα του ως πιλότος πολεμικής αεροπορίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Romain Gary (Πιέρ Νινέ / Pierre Niney) έζησε μια απίστευτη ζωή. Αυτή την αφοσίωση να ζήσει εκατό ζωές, να γίνει ο μεγάλος άντρας και ο διάσημος συγγραφέας τη χρωστούσε στην μητέρα του Nina (Σαρλότ Γκενσμπούργκ / Charlotte Gainsbourg).

Χάρη στη συντριπτική αγάπη αυτής της αξιολάτρευτης, εκκεντρικής γυναίκας που θα τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα, αυτός ο άντρας έκανε μία ζωή γεμάτη  περιπέτεια, πάθος και μυστήριο.

image

Η ταινία ταξιδεύει το κοινό σε ένα φιλόδοξο, επικό και θεαματικό σινεμά, όλο και πιο σπάνιο στις μέρες μας, που παρά τα απίστευτα γεγονότα, είναι βασισμένο σε μια άκρως αληθινή ιστορία. Γυρισμένη σε 5 χώρες μέσα σε 14 εβδομάδες, η «Υπόσχεση της Αυγής» μας ξεναγεί από την Πολωνία του ’20 μέχρι το Μεξικό του ’50, διασχίζοντας την αφρικανική έρημο με ενδιάμεσες στάσεις τη Νίκαια, το Παρίσι πριν τον πόλεμο και το υπό βομβαρδισμό Λονδίνο. Επιλέχθηκε ως η Ταινία Έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

«Δεν γνώριζα τον Romain Gary, εκτός από τον γάμο του με τη Jean Seberg. Με το σενάριο ανακάλυψα το βιβλίο και απορροφήθηκα από το εύρος της ιστορίας του, τη δύναμη των χαρακτήρων και το ύφος του βιβλίου. Αφού το διάβασα, κατάλαβα πόσο πιστός ήταν ο Barbier στην κινηματογραφική του μεταφορά. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι δεν γνώριζα τον Romain Gary μου επέτρεψε να μπω στην ταινία αυθόρμητα. Δεν με είχε συντρίψει το σημείο αναφοράς.» – Σαρλότ Γκενσμπούργκ

«Είχα διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και κάποια άλλα. Αλλά ανακάλυψα ξανά το έργο του Romain Gary όταν άρχισα να προετοιμάζομαι για την ταινία. Αυτό που λατρεύω στον Gary είναι το χιούμορ του. Αυτός ο τρόπος του να μην είναι ποτέ εντελώς απελπισμένος, όπως λέει ο ίδιος. Υπάρχει πάντα μέσα του η γενναιοδωρία του γέλιου, του δράματος και της απελπισίας. Ειδικά όταν αφορούσαν τον ίδιο. Στο βιβλίο ανακάλυψα ξανά την άνευ όρων αγάπη που είχε ο ίδιος και η μητέρα του για τη Γαλλία, τη χώρα της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, το βιβλίο είναι πολύ μοντέρνο και σύγχρονο, καθώς διηγείται πώς ένας Εβραίος Πολωνός που διώχθηκε από τη χώρα του, ονειρεύτηκε με όλες του τις δυνάμεις να γίνει Γάλλος. Μπήκε κυριολεκτικά στη μάχη για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους συγγραφείς του 20ού αιώνα.» – Πιέρ Νινέ

Η ζωή και το έργο του Ρομέν Γκαρί / Romain Gary

image

Ο Ρομέν Γκαρί / Romain Gary, ψευδώνυμο του Romain Kacew, γεννήθηκε στη Βίλνα της Ρωσίας (σημερινό Βίλνιους της Λιθουανίας) το 1914. Μεγάλωσε με την μητέρα του, η οποία του εμφύσησε μεγάλες ελπίδες για τη ζωή, τις οποίες θα διηγηθεί στο βιβλίο “Η υπόσχεση της αυγής”. Φτωχός, “Κοζάκος, λίγο Τάταρος διασταυρωμένος με Ιουδαίο”, φτάνει στη Γαλλία σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και εγκαθίσταται με τη μητέρα του στη Νίκαια.

Μετά το τέλος των σπουδών του στη νομική, υπηρετεί στην αεροπορία. Το 1940 συναντά τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Η “Ευρωπαϊκή θητεία” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και εκδόθηκε με επιτυχία το 1945 αναδεικνύοντας έναν σπουδαίο συγγραφέα – αφηγητή με στυλ αυστηρό και ποιητικό. Την ίδια χρονιά, διορίζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Λόγω του επαγγέλματός του διαμένει στη Σόφια, στη Λα Παζ, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Το 1948, δημοσιεύει το “Le grand vestiaire” και το 1956 του απονέμεται το βραβείο Goncourt για το “Les Racines du ciel”.

Ενώ ήταν πρόξενος στο Λος Άντζελες, παντρεύεται την ηθοποιό Jean Seberg, γράφει σενάρια και σκηνοθετεί δύο ταινίες. Εγκαταλείπει τη διπλωματία το 1961 και γράφει το “Les Oiseaux vont mourir au Perou (Gloire a nos illustres pionniers)” και ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα, το “Lady L.”, προτού εμφανιστεί με τα διηγήματα: “La comedie americaine” και “Frere Ocean”.

Μέσα από τα μυθιστορήματά του “Au-dela de cette limite votre ticket n’ est plus valable” (Πέρα από το σημείο αυτό το εισιτήριό σας δεν ισχύει), “Clair de femme”, “Les cerfs-volants” (Οι χαρταετοί) διαφαίνεται η αγωνία του για την παρακμή και τα γηρατειά. Η Seberg, με την οποία έχει χωρίσει, αυτοκτονεί το 1979 – το 1980 αυτοκτονεί και ο ίδιος, αφήνοντας ένα γράμμα όπου αποκαλύπτει ότι κρυβόταν πίσω από το όνομα του Emile Ajar, συγγραφέα επιτυχημένων μυθιστορημάτων όπως τα: “Gros Calin”, L’ angoisse du roi Salomon” και “La vie devant soi”, για το οποίο έλαβε το βραβείο Goncourt το 1975.

Η ταινία «Η Υπόσχεση της Αυγής» (La Promesse de l’ Aube / Promise at Dawn – 2017) του Ερίκ Μπαρμπιέ (Γαλλία), προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 12 Απριλίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.