Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, υπήρξε μία κορυφαία προσωπικότητα για τον πολιτισμό του 20ού αιώνα, καθώς κατάφερε μέσα από το έργο του να διατρέξει μία μοναχική, αλλά πρωτότυπη και συχνά πυκνά διατέμνουσα πορεία, επισημαίνοντας και αναλύοντας, τα προβλήματα, τις αγωνίες, καθώς και τις ελπίδες του σύγχρονου ανθρώπου.

Ads

«Αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κοιτάξω μέσα στον άνθρωπο, ποια συναισθήματα τον κινητοποιούν, ποιες είναι οι σκέψεις του στην πορεία του προς την ευτυχία, τη δυστυχία, τον θάνατο.» – Μικελάντζελο Αντονιόνι (Michelangelo Antonioni, 29 Σεπτεμβρίου 1912 – 30 Ιουλίου 2007)

Ο πρώτος τόμος της εκδοτικής σειράς «Με το Βλέμμα της Κριτικής», είναι αφιερωμένος στον διαχρονικό Ιταλό σκηνοθέτη, Μικελάντζελο Αντονιόνι: αξιόλογοι κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου, γράφουν πρωτότυπα κείμενα για καθεμία από τις 15 συνολικά ταινίες του σπουδαίου auteur του Ιταλικού Σινεμά.

Το έργο του Αντονιόνι, επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο περιμένοντας από το κοινό να το ανακαλύψει ή να επιστρέψει εκ νέου στο ιδιαίτερο φιλμικό του σύμπαν. Ο Ιταλός σκηνοθέτης προ(σ)καλεί τον θεατή να γίνει κοινωνός του έργου του και να συνδιαλλαγεί μαζί του, μέσα από τις ταινίες μυθοπλασίας του, αλλά και τα αξιόλογα ντοκιμαντέρ του.

Ads

image

Πρόκειται για ένα Σινεμά, που έχει ως αφετηρία μία Ιταλία κατεστραμμένη. Μία χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει από τα δεινά που τις επέφεραν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι που προηγήθηκαν και μάχεται πλέον να απεγκλωβιστεί από τον φασισμό.

Η οικονομική κρίση και ο καθημερινός αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση, είναι θέματα που συναντάμε συχνά πυκνά στα πρώτα έργα του δημιουργού, πριν περάσει σε πιο ελπιδοφόρα μηνύματα, σε προσωπικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις, με φόντο σχεδόν πάντα τις πολύπλοκες ανθρώπινες σχέσεις.

Αλλά και θέματα όπως η επίδραση της τεχνολογίας και η σημασία της οικολογίας απασχόλησαν εκτεταμένα τον Ιταλό καλλιτέχνη, καθώς φυσικά και η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες που αποσπά από τις εκάστοτε πρωταγωνίστριες του.

image

Στον πρώτο τόμο της εκδοτικής σειράς «Με το Βλέμμα της Κριτικής», που έχει τον τίτλο «Μικελάντζελο Αντονιόνι: Επάγγελμα Σκηνοθέτης», γράφουν οι: Χρήστος Μήτσης, Τάσος Ρέτζιος, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Τάσος Γουδέλης, Θόδωρος Σούμας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Νίκος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Χαρίτος, Γιάννης Τοτονίδης, Λουκάς Κατσίκας, Νέστορας Πουλάκος. Την εισαγωγή στο έργο και τη ζωή του σκηνοθέτη επιμελήθηκε ο Γιώργος Ρούσσος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.