Το 2019 ήταν μία χρονιά που βρήκε τον ταλαντούχο ηθοποιό, Άνταμ Ντράιβερ, να πρωταγωνιστεί όχι σε μία ή δύο, αλλά σε τέσσερις αξιόλογες ταινίες, αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Από τον ανεξάρτητο κινηματογράφο του Τζιμ Τζάρμους, «Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν» και του Νόα Μπόμπακ, «Ιστορία Γάμου», μέχρι το απόλυτο blockbuster, «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος». Μία χρονιά που ήδη του έχει χαρίσει μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και λογικά θα τον συναντήσουμε και στα Όσκαρ του 2020.

Ads

«The Report» (2019) του Σκοτ Ζ. Μπερνς (Η.Π.Α.)

Το φιλμ, είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Ντάνιελ Τζόουνς, ενός ερευνητή της Αμερικάνικης Γερουσίας, ο οποίος ασχολήθηκε επτά ολόκληρα χρόνια, συντάσσοντας μια αναφορά για την χρήση βασανιστηρίων στην ανάκριση των κρατουμένων για τρομοκρατία από την CIA, στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου.

image

Ads

Το «The Report», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο και προβάλλεται στην πλατφόρμα, Amazon Prime Video. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε στις αίθουσες. Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου σεναριογράφου, Σκοτ Ζ. Μπερνς. Πρωταγωνιστούν: Ανταμ Ντράιβερ, Ανέτ Μπένινγκ, Τζον Χάμ, Κόρι Στολ, Μόρα Τίρνι, Μάικλ Σι Χολ. Για την ερμηνεία της, η Ανέτ Μπένινγκ, έχει αποσπάσει μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου ‘Β Γυναικείου Ρόλου.

«Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν» (The Dead Don’t Die – 2019) του Τζιμ Τζάρμους (Η.Π.Α., Σουηδία)

Βρισκόμαστε στην ήσυχη, σχεδόν αόρατη πόλη του Σέντερβιλ στην κεντρική Αμερική. Όλα εκεί φαίνονται να κυλούν ήσυχα και ασφαλή, όμως στην πραγματικότητα, κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Το φεγγάρι τις τελευταίες μέρες φέγγει πιο έντονα και μοιάζει να έχει κατέβει ανεξήγητα χαμηλά. Οι ώρες της ημέρας μπερδεύονται, το φως του ήλιου χάνεται, ενώ τα ζώα συμπεριφέρονται παράξενα. Οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις είναι ανησυχητικές και οι επιστήμονες απορούν. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την κατάρα που θα έρθει να σκεπάσει σύντομα αυτή την μικρή πόλη.

image

Οι συνήθεις ύποπτοι φίλοι του Τζιμ Τζάρμους δίνουν κι εδώ το παρών, συνθέτοντας ένα καστ που κάθε ταινία θα ήθελε να διαθέτει, με τους: Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Τομ Γουέιτς, Άνταμ Ντράιβερ, Σελίνα Γκόμεζ, Ίγκι Ποπ, Κλόι Σεβινί, Ντάνι Γκλόβερ, Ρόζι Περέζ και RZA.. Ξεχωρίζει ο Άνταμ Ντράιβερ, σε μία απολαυστική ερμηνεία με φόντο μία συμβολική κωμωδία για τους ζωντανούς νεκρούς, στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ιστορία Γάμου» (Marriage Story – 2019) του Νόα Μπόμπακ (Η.Π.Α.)

Ο Τσάρλι (Άνταμ Ντράιβερ), είναι ένας θεατρικός σκηνοθέτης στην εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης και η Νικόλ (Σκάρλετ Τζοχάνσον), μία υποσχόμενη ηθοποιός που δεν έχει ξεδιπλώσει ακόμα το ταλέντο της. Εναλλάξ περιγράφουν το τι αγαπούν ο ένας στον άλλο, μετά από δέκα χρόνια γάμου. Τα λεγόμενά τους συνοδεύονται από ένα μοντάζ των προσωπικών τους στιγμών, που αποπνέουν μια αίσθηση απόλυτης φυσικότητας. Σαν μια γλυκιά αδιάκριτη ματιά στη ζωή, η οποία βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαβρώσει τα ανθρώπινα αισθήματα. Ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβύρινθου, καθώς ο χωρισμός είναι κάτι τόσο πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας.

image

Ο υποψήφιος για Όσκαρ, Άνταμ Ντράιβερ και η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, Σκάρλετ Γιόχανσον πρωταγωνιστούν στη νέα δραματική ταινία του Νόα Μπάουμπακ, που προσεγγίζει ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Η ταινία είναι γυρισμένη για το Netflix, σε σκηνοθεσία του αξιόλογου δημιουργού Νόα Μπόμπακ, ο οποίος στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το «Frances Ha» του 2012, το «Mistress America» του 2015 και το «The Meyerowitz Stories» του 2017. Αποτέλεσε την ταινία έναρξης του επετειακού 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Ντράιβερ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Λόρα Ντερν, Άλαν Άλντα και Ρέι Λιότα. Ο υποψήφιος για Όσκαρ κινηματογραφιστής, Νόα Μπάουμπακ σκηνοθετεί αυτήν την προσεγμένη και ανθρώπινη ιστορία για τη διάλυση ενός γάμου και τη διατήρηση μιας οικογένειας.

Η «Ιστορία Γάμου» ηγείται της κούρσας των Χρυσών Σφαιρών για το 2020 έχοντας αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες, με τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, να ακολουθούν με πέντε. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβύρινθου, καθώς ο χωρισμός είναι κάτι τόσο πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας. Ο Νόα Μπόμπακ επιστρέφει με την «Ιστορία Γάμου» και μας προσφέρει το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» της εποχής μας. Για την ερμηνεία του, ο Άνταμ Ντράιβερ έχει ήδη αποσπάσει μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου, σε Δραματική Ταινία.

«Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» (Star Wars: The Rise of Skywalker – 2019) του Τζέι Τζέι Έιμπραμς (Η.Π.Α.)

Η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς φτάνει στο τέλος της, με το νέο «Star Wars». Το τελευταίο κεφάλαιο του έπους από έναν πολύ μακρινό γαλαξία.

image

Πρωταγωνιστούν: Κάρι Φίσερ, Μαρκ Χάμιλ, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Όσκαρ Άιζακ, Άντονι Ντάνιελς, Ναόμι Άκι, Ντόναλ Γκλίσον, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Λουπίτα Νιόνγκο, Κέρι Ράσελ, Κέλλυ Μαρί Τραν, Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, Μπίλλυ Ντι Ουίλιαμς.

Διαβάστε Επίσης: