Κάθε νέα δημιουργία του Ζαν Πιέρ Ζενέ αποτελεί ένα καινούργιο κεφάλαιο στο ξεχωριστό και ιδιαίτερο κινηματογραφικό του σύμπαν. Τέσσερα χρόνια μετά το όμορφο φιλμ «Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα» (Micmacs – 2009), ο σκηνοθέτης του «Αμελί» (Amelie – 2001), επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ» (The Young and Prodigious T.S. Spivet). Το φιλμ είναι βασισμένο στο βιβλίο του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works Of T.S. Spivet» και αποτελεί μόλις τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Ζαν Πιέρ Ζενέ μετά το «Alien Resurrection» του 1997, καθώς και την πρώτη του τρισδιάστατη.   

Ads

Μεταφερόμαστε σ’ ένα απομονωμένο οικογενειακό ράντσο, στην αχανής αμερικανική ενδοχώρα, εκεί που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να περιπλανάται για πάντα ελεύθερο στις ατελείωτες πεδιάδες της Μοντάνα. Εκεί ζει ο απρόβλεπτος κος Τ.Σ. Σπίβετ (Κάιλ Κάτλετ) με την οικογένειά του.

 

Ποιος είναι όμως ο κος Τ.Σ. Σπίβετ; Ένας ηλικιωμένος και καταξιωμένος στον χώρο επιστήμονας ή ένα δεκάχρονο παιδί – θαύμα, με εκπληκτική έφεση και αγάπη για την επιστημονική έρευνα, με άσβεστο πάθος για τη χαρτογράφηση και τις εξεζητημένες εφευρέσεις…

Ads

image

Η νέα ταινία του του Ζαν Πιέρ Ζενέ «Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ» (The Young and Prodigious T.S. Spivet), είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works Of T.S. Spivet» και όπως προαναφέραμε είναι μόλις η δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Ζαν Πιέρ Ζενέ – σκηνοθέτη των κλασσικών ταινιών «Αμελί» και «Delicatessen» – μετά το «Alien Resurrection» το 1997, αλλά και η πρώτη του τρισδιάστατη δημιουργία.   

 

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του T.Σ. Σπίβετ, που διαθέτει ένα χάρισμα στην χαρτογράφηση. Ο νεαρός είναι επίσης σταθερός συνεργάτης του μουσείου Smithsonian, το οποίο πιστεύει ότι συνεργάζεται μ’ έναν μεσήλικα κύριο. Στην πραγματικότητα, υπεύθυνος για τους χάρτες του μουσείου, δεν είναι άλλος από τον πανέξυπνο και ταλαντούχο δωδεκάχρονο.

image

Όταν λοιπόν το μουσείο θα του προσφέρει μία σταθερή δουλειά στην Ουάσινγκτον, ο μικρός T.Σ. Σπίβετ θα πάρει την μεγάλη απόφαση να ταξιδέψει μόνος του με το τρένο μέχρι εκεί, διασχίζοντας τη χώρα και παράλληλα χαρτογραφώντας ό,τι συναντά στο ταξίδι του.

 

Ο σκηνοθέτης του «Αμελί» (Amelie – 2001) και υποψήφιος για Όσκαρ, Ζαν Πιερ Ζενέ, μας προσφέρει απλόχερα ένα υπέροχο, τρισδιάστατο, ταξίδι με προορισμό… την παιδική μας ηλικία. Με υπέροχη φωτογραφία και σκηνικά – σήμα κατατεθέν του δημιουργού – με το υποκριτικό του alter ego, τον αγαπημένο Ντομινίκ Πίνον (Dominique Pinon) σε μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο και με πρωταγωνιστή τον χαρισματικό πιτσιρικά Κάιλ Κάτλετ (Kyle Catlett) ο Ζενέ κερδίζει στα σημεία το ενδιαφέρον του θεατή…

image

Όπως λοιπόν ο μικρός πρωταγωνιστής μας δεν είναι και το πιο συνηθισμένο παιδί, έτσι και η οικογένειά του φαντάζει, αν μη τι άλλο, κάπως ιδιαίτερη. Η μητέρα του πιτσιρικά, την οποία υποδύεται η ξεχωριστή και δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ, Έλεν Μπόναμ Κάρτερ, είναι κάθε άλλο παρά μια συμβατική νοικοκυρά της αμερικανικής επαρχίας.

 

Η φοβερά αδέξια και αστεία στις καθημερινές της οικογενειακές υποχρεώσεις, νοικοκυρά, αφιερώνει τον χρόνο της εξερευνώντας την εκπληκτική μορφολογία των εντόμων. Ο μπαμπάς του κου Σπίβετ είναι ο Κάλουμ Κιθ Ρένι, στον ρόλο ενός καουμπόι που η ιστορία τον ξέχασε κολλημένο περίπου εκατό χρόνια πίσω.

image

Ο Λέιτον είναι ο δίδυμος αδελφός του Σπίβετ που ορίζει το είδος των αντιδιαμετρικά αντίθετων διδύμων. Τέλος, στον ρόλο της δεκατετράχρονης αδερφής του ξεχωριστού μας πρωταγωνιστή συναντάμε την Νιβ Ουίλσον – γνωστή ως η Corbett της σειράς ταινιών τρόμου «Saw» – όπου εδώ τη γνωρίζουμε ως μια «τυπική» έφηβη, αφοσιωμένη στην προετοιμασία για την κατάκτηση του τίτλου της «Μις Αμερική».

 

Στον ρόλο του μικρού ήρωα μας, συναντάμε τον ταλαντούχο και πρωτοεμφανιζόμενο Κάιλ Κάτλετ – γνωστός κυρίως από την τηλεοπτική σειρά του 2011 «Unforgettable» – ενώ δίπλα του θα δούμε τις υποψήφιες για Όσκαρ ηθοποιούς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (“The King’s Speech”, “Great Expectations”) και Τζούντι Ντέιβις (“Ηusbands and Wifes”, “A passage to India”).

image

Το πολυσυλλεκτικό καστ της ταινίας συμπληρώνουν επίσης οι: Κάλουμ Κιθ Ρένιμ, Κάθι Μπέιτς, Ρόμπερτ Μαγιέ, Τζούλιαν Ρίτσινγκς, Νίαμ Γουίλσον, Ντομινίκ Πίνον και Τζέικομπ Ντέιβις.

 

O σκηνοθέτης Ζαν Πιέρ Ζενέ, έγινε παγκοσμίως γνωστός με το φιλμ «Αμελί» (Amelie – 2001) το οποίο αποτέλεσε την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Η ταινία του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου και παράλληλα την άμεση μετάβασή του από τις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Μαρκ Καρό, σε ταινίες που φέρουν απόλυτα την προσωπική του σφραγίδα.

image

Οι υπέροχες συ-σκηνοθεσίες των δύο καλλιτεχνών, τόσο στο μακάβριο και φουτουριστικό «Delicatessen» (1991), όσο και στο μαγικό «Η Πόλη των Χαμένων Παιδιών» (The City of Lost Children – 1995), αποτέλεσαν το διαβατήριο και τη διέξοδο του Ζενέ για την Αμερική. Σκηνοθέτησε εκεί το τέταρτο (και προσωπικά το χειρότερο) σίκουελ των Άλιεν (Άλιεν: Η Αναγέννηση / Alien: Resurrection – 1997).

 

Κατόπιν επέστρεψε στη Γαλλία για να σκηνοθετήσει την «Αμελί», ταινία για την οποία κέρδισε BAFTA καλύτερου σεναρίου, Σεζάρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας, καθώς και το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη από κοινό και επιτροπή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

image

Στη συνέχεια συνεργάζεται εκ νέου με την Όντρεϊ Τοτού στους «Ατελείωτους Αρραβώνες» και πέντε χρόνια αργότερα επιστρέφει με το πολύ όμορφο φιλμ «Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα» (Micmacs – 2009). «Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ» (The Young and Prodigious T.S. Spivet – 2013), αποτελεί μόλις τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του, αλλά και την πρώτη τρισδιάστατη της καριέρας του.

 

Η ταινία του Ζαν Πιέρ Ζενέ «Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ» (The Young and Prodigious T.S. Spivet), που μεταξύ άλλων έχει προβληθεί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Άμστερνταμ και του Σίδνεϊ, έχει κερδίσει το Βραβείο César στην κατηγορία Best Cinematography για τον Thomas Hardmeier, ενώ είχε δύο ακόμη υποψηφιότητες στις κατηγορίες Best Costume Design και Best Production Design. Η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 10 Ιουλίου σε διανομή της Odeon.

Έτος: 2013 | Χώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 105 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Jeunet | Σενάριο: Jean-Pierre Jeunet, Reif Larsen | Παίζουν: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Judy Davis