Η αιματοβαμμένη «Τελευταία Εκδίκηση», το αριστουργηματικό «Old Boy» και η λυρική «Εκδίκηση Μιας Κυρίας», συνθέτουν την επική «Τριλογία της Εκδίκησης» του Παρκ Τσαν-Γουκ. Οι τρεις χαρακτηριστικές ταινίες του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, προβάλλονται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη

Ads

Ο Παρκ Τσαν-Γουκ (Chan-wook Park) είναι ένας εντυπωσιακός δημιουργός, παγκοσμίως αναγνωρισμένος. Με συμμετοχές στα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη και με ταινίες στο βιογραφικό του, όπως: «Oldboy», «Sympathy for lady Vengeance», «I’m cyborg, but that’s ok», «Stoker» κ.α.

Ο καταξιωμένος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης, είναι ένας καλλιτέχνης που εκθέτει τη δημιουργικότητα των κορεατικών ταινιών στον κόσμο. Με τις σκανδαλώδης, μοναδικές ιστορίες του και τις αισθησιακές εικόνες του, έχει κερδίσει δικαίως την αναγνώριση από κοινό και κριτικούς.

Με το δίλημμα της αμαρτίας και της λύτρωσης και την εξαιρετικά βίαιη θεματολογία του, προσπαθεί να διερευνήσει το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ παράλληλα προκαλεί ένα έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τόσο για τον κορεατικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ads

image

Ένας δημιουργός που κάθε νέο σχέδιο του αναμένεται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Παρκ Τσαν-Γουκ μας εισάγει μέσα από την «Τριλογία της Εκδίκησης, στο μοναδικό κινηματογραφικό του σύμπαν.

«Οι πράξεις και οι λέξεις των ηθοποιών έχουν τη δική τους λογική και λόγο ύπαρξης. Είναι σαν να είσαι σχιζοφρενής: οι πράξεις σου έχουν μία συγκεκριμένη λογική, μέσα στον κόσμο που βρίσκεσαι. Το μυαλό συγκεντρώνεται σε μία λογική που είναι καθαρή μόνο στο δικό σου κόσμο. Από τη στιγμή, όμως, που η πραγματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να οριστεί και να καθιερωθεί, οι πράξεις των σχιζοφρενών προβάλλουν στα μάτια των “φυσιολογικών” ως παθολογικές, ανώμαλες. Έτσι, κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι ποντίκι και οι πράξεις του υπαγορεύονται από αυτή τη σκέψη. […] Τώρα, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθώ να απομακρυνθώ από το ρεαλισμό, δε θέλω να κάνω πράγματα όπως μου έρχονται στο μυαλό, και δεν πιστεύω ότι μου ταιριάζει.» – Παρκ Τσαν-Γουκ

Τρίτη 11 Ιουνίου – Η Τριλογία της Εκδίκησης
18:00 Τελευταία Εκδίκηση
20:00 Old Boy
22:00 Η Εκδίκηση Μιας Κυρίας

image

«Τελευταία Εκδίκηση» (Sympathy for Mr. Vengeance – 2002)

Η ταινία ξεκινά με τον Ryu, ο οποίος είναι κωφάλαλος και προσπαθεί να μαζέψει λεφτά, για την εγχείρηση που θα κάνει η αδελφή του, περιμένοντας παράλληλα μόσχευμα. Απεγνωσμένος όπως ήταν, αποφασίζει να δώσει το δικό του νεφρό συν τις οικονομίες του, σε μία οργάνωση, η οποία θα τον βοηθήσει να βρει μόσχευμα ταιριαστό για την αδελφή του, καθώς εν τέλει το δικό του δεν ήταν συμβατό. Η οργάνωση, η οποία αποτελούνταν από τρία άτομα, τελικά τον εξαπατά. Τότε εκείνος, μαζί με την κοπέλα του, η οποία ανήκει σε μία αναρχική οργάνωση, απαγάγουν την κόρη του πρώην αφεντικού του, ώστε να τους ζητήσουν λύτρα. Ο Park Dong-jin, το πρώην αφεντικό, συγκεντρώνει τα χρήματα και τους τα δίνει, όμως δεν παίρνει πίσω την κόρη του αμέσως. Ο Ryu επιστρέφει στο σπίτι με τα χρήματα, όπου φύλασσε το κορίτσι, για να διαπιστώσει σύντομα ότι η αδελφή του είχε αυτοκτονήσει εξ αιτίας αυτής της απαγωγής. Στην προσπάθειά του να θάψει την αδελφή του δίπλα σε έναν ποταμό, το κοριτσάκι πέφτει μέσα στο νερό, ζητώντας μάταια βοήθεια από τον κωφάλαλο Ryu, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Αργότερα ο πατέρας της πουλάει ό,τι είχε και προσπαθεί να εκδικηθεί τον χαμό της κόρης του.

Η «Τελευταία Εκδίκηση» είναι μία κλασική νοτιοκορεατική ταινία θρίλερ. Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη Παρκ Τσαν-Γουκ, σε συνεργασία με τους Λι Γάε-σουν, Λι Μόο-γιανγκ και Λι Γιονγκ-γιονγκ. Πρωταγωνιστούν οι Σιν Χα-κιούν, Σονγκ Κανγκ-χο και Μπάε Ντούνα. Αποτελεί το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Εκδίκησης». Θα ακολουθήσει το «Old Boy» (2003) και «Η Εκδίκηση Μιας Κυρίας» (2005).

«Old Boy» (2003)

image

Μια μέρα του 1988, ο Ντάε-σου Ο, που ζει με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη, απάγεται και αργότερα ξυπνάει φυλακισμένος σ’ ένα δωμάτιο. Ο Ντάε-σου κάνει διάφορες απόπειρες για να δραπετεύσει, αλλά και ν’ αυτοκτονήσει, όμως μάταια. Στο μεταξύ, αναρωτιέται συνέχεια ποιος μπορεί να τον μισεί τόσο που να τον φυλακίσει χωρίς λόγο. Μια μέρα, στις ειδήσεις στην τηλεόραση, βλέπει ότι η γυναίκα του δολοφονήθηκε. Εκείνη τη στιγμή, ο Ντάε-σου ορκίζεται να εκδικηθεί αυτόν που του κατέστρεψε τη ζωή. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Ντάε-σου αφήνεται ελεύθερος μ’ ένα πορτοφόλι γεμάτο λεφτά κι ένα κινητό τηλέφωνο. Ένας άγνωστος άντρας του τηλεφωνεί και του ζητάει να καταλάβει γιατί φυλακίστηκε.

Το θρυλικό φιλμ του Παρκ Τσαν-Γουκ, απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το 2004. Ενώ οι 177 Κριτικοί Κινηματογράφου από 36 διαφορετικές χώρες, που κλήθηκαν από το BBC Culture, το συμπεριέλαβαν στις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα!

«Η Εκδίκηση Μιας Κυρίας» (2005)

image

«Υπάρχουν καλές απαγωγές και κακές απαγωγές. Η καλή απαγωγή είναι όταν παίρνεις ένα παιδί αλλά το επιστρέφεις, σώο και αβλαβές, στους γονείς του στο τέλος της ιστορίας». Αυτή η περίφημη ατάκα από το «Sympathy for Mr.Vengeance», επανέρχεται στην «Εκδίκηση μιας κυρίας», το τελευταίο μέρος της τριλογίας. Πρόκειται για την ιστορία της Λι Τζέουμ-τζα, μίας πανέμορφης και θανατηφόρας γυναίκας, που το γαλήνιο ύφος της κρύβει ανείπωτη οργή. Η Τζέουμ-τζα έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 χρόνων για το φόνο ενός αγοριού, ενώ η νεογέννητη κόρη της είχε δοθεί για υιοθεσία σε αγνώστους. Ωστόσο, τα χρόνια της στη φυλακή δεν κύλησαν ανεκμετάλλευτα: η Τζέουμ-τζα τα πέρασε κάνοντας συμμαχίες με συγκρατούμενές της και σχεδιάζοντας με κάθε λεπτομέρεια την εκδίκησή της.

Εκτός από την εντυπωσιακά κινηματογραφημένη βία, αυτή η εκθαμβωτική ταινία, εξερευνά τις πνευματικές συνέπειες της εκδίκησης. Με αυτήν την θρυλική τελική εκδοχή για την εκδίκηση ο cult σκηνοθέτης Τσαν Γουκ Παρκ, ολοκληρώνει ιδανικά την σχετική τριλογία του.

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019