Τρία χρόνια μετά το φιλμ του «O Λύκος της Wall Street» (2013) – υποψήφιο για πέντε βραβεία Όσκαρ – ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, επέστρεψε με τη νέα του δημιουργία: «Σιωπή» (2016). Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, η ταινία συμπεριλήφθηκε και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute – AFI), στις δέκα (10) καλύτερες ταινίες του 2016.

Ads

Σιωπή / Silence
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε / Martin Scorsese
Σενάριο: Jay Cocks, Martin Scorsese, based on the novel by Shûsaku Endô
Ηθοποιοί: Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου.
Χώρα: Μεξικό, Ταϊβάν, Η.Π.Α.
Έτος: 2016
Διάρκεια: 161 λεπτά

image

Ο  Πορτογάλος ιεραπόστολος Σεμπαστιάου Ροντρίγκες (Άντριου Γκάρφιλντ), φτάνει στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα  για να εμψυχώσει τους καταπιεζόμενους χριστιανούς Ιάπωνες, αλλά και να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την αποστασία του προκατόχου του, του έμπειρου ιεραπόστολου Φερέιρα (Λίαμ Νίσον), ο οποίος δεν άντεξε τα πολλαπλά μαρτύρια.

Ads

image

O Ροντρίγκες θα βρεθεί, κι αυτός, σύντομα μπροστά σε τρομερά ηθικά διλήμματα αλλά  κυρίως μπροστά στη σιωπή του Θεού, ο οποίος μοιάζει να αποδέχεται τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι πιστοί Του.

Η πολυαναμενόμενη ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Μάρτιν Σκορσέζε, πραγματεύεται την Πίστη και τη Θρησκεία, καθώς διηγείται την ιστορία δύο Πορτογάλων Ιεραποστόλων του 17ου αιώνα που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην Ιαπωνία προκειμένου να αναζητήσουν τον αγνοούμενο μέντορα τους Πατέρα Φερέιρα και να διαδώσουν την Αλήθεια της θρησκείας που πρεσβεύουν, δηλαδή του Χριστιανισμού.

image

Εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία οι φεουδάρχες άρχοντες και οι διοικούντες Σαμουράι  ήταν αποφασισμένοι να εξαφανίσουν τον Χριστιανισμό από τον τόπο τους. Οι Χριστιανοί διώκονταν και βασανίζονταν μέχρι να αποστατήσουν, δηλαδή να αποκηρύξουν την Πίστη τους διαφορετικά αντιμετώπιζαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

image

Μετά το αριστουργηματικό φιλμ του 1988, «The Last Temptation of Christ» (βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Νίκου Καζαντζάκη), αλλά και το «Kundun» του 1997, ο Σκορσέζε, επιστρέφει σε μία αγαπημένη του θεματική, με μία ταινία που θέτει και πάλι στο επίκεντρο της, την αγωνία του ανθρώπου απέναντι στη θρησκεία.

image

Όμως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα έργα του, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης αποτυγχάνει να εμβαθύνει και περιορίζεται στην εξιστόρηση μίας μονοδιάστατης εικόνας, με περιορισμένη οπτική γωνία. Μόνη διέξοδος μοιάζει η άψογη κινηματογράφηση, η μαγεία της εικόνας και κυρίως οι καλές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών του: Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ και Λίαμ Νίσον.

Διαβάστε επίσης:
Η σχέση Κινηματογράφου και Θρησκείας μέσα από δώδεκα ταινίες

image

Ο Σκορσέζε σκηνοθέτησε τη «Σιωπή» (Silence – 2016)  από ένα σενάριο που έγραψε με τον Τζέι Κοκς (Gangs of New York, The Age of Innocence). Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα που έγραψε ο Σιουσάκου Έντο το 1966 και εξετάζει το πνευματικό και θρησκευτικό ερώτημα περί της σιωπής του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Ο Σκορσέζε ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο με τον Κοκς στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στην ταινία εκτός από τους δημοφιλείς πρωταγωνιστές, Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ και Άνταμ Ντράιβερ, συμπρωταγωνιστεί ο Σάιαραν Χάιντς (Munich), καθώς και  μερικοί από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της Ιαπωνίας, αναμεσά τους οι Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου, Issey Ogata, Yoshi Oida Yosuke Kubozuka και Ryo Kase.

image

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 31 Ιανουαρίου του 2015 στην Ταϊπέι της Ταϊβάν με τον Σκορσέζε να δηλώνει ότι ήταν από τα πιο δύσκολα γυρίσματα που έχει κάνει ποτέ, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των τοποθεσιών όπως καλύβες βουτηγμένες στην λάσπη ή  βραχώδης λόφοι κ.α.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Ροντρίγκο Πιέτρο είχε τις δικές του  προκλήσεις να αντιμετωπίσει αφού όπως χαρακτηριστικά λέει, πολλές σκηνές στο σενάριο είχαν μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να γυρίζονται για μέρες, όμως το τελικό αποτέλεσμα έπρεπε να δείχνει ότι όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες στιγμές.

image

Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων και την έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους ο Μάρτιν Σκορσέζε ολοκλήρωσε ένα όνειρο που δούλευε για 28 χρόνια. Η σύγκρουση και η επιβολή του καθολικισμού σε κάθε άτομο χωριστά αλλά και σε κοινωνίες ολόκληρες  παραμένει ένα από τα βασικά σημεία της θεματολογίας του Σκορτσέζε.

Διαβάστε επίσης:
«O Λύκος της Wall Street» – Η συνεργασία Μάρτιν Σκορτσέζε και Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Η ταινία «Σιωπή» (Silence – 2016) βασίζεται  στο ομώνυμο μυθιστόρημα  του Shûsaku Endô και κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ. Το βιβλίο προλογίζει ο Μάρτιν Σκορτσέζε.