Η Σαρλίζ Θερόν γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1975 στη Νότια Αφρική. Με αφορμή τα γενέθλια της δημοφιλούς ηθοποιού, επιλέξαμε να ξαναθυμηθούμε στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr μία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες, στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει και συγκεκριμένα το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σπουδαίου Μεξικανού σεναριογράφου, Γκιγιέρμο Αριάγκα: «Τα Σύνορα της Μοναξιάς» (The Burning Plain – 2008).

Ads

«Όταν διάβασα το σενάριο, άρχισα να το σκέφτομαι διαρκώς. Άρχισε να με στοιχειώνει. Η ιστορία και οι άλλοι χαρακτήρες τοποθετούν την Σίλβια στη γωνία. Φτάνεις σ’ ένα σημείο που πρέπει να αντιμετωπίσεις τους δαίμονές σου και την πραγματικότητά σου. Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων. Μπορούμε οι άνθρωποι να ξεπεράσουμε το πρωτόγονο ένστικτο που προστατεύει τους εαυτούς μας από τον πόνο και να μένουμε εκτεθειμένοι. Όσο για την Σίλβια δεν είναι ακριβώς το πρόσωπο που κοιτάζει τον καθρέφτη και λέει: «Αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την αντιμετωπίσεις…» Στο τέλος βέβαια βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο.» – Σαρλίζ Θερόν

image

Τα Σύνορα της Μοναξιάς / The Burning Plain
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γκιγιέρμο Αριάγκα

Ηθοποιοί: Σαρλίζ Θερόν, Κιμ Μπέισινγκερ, Τζον Κορμπέτ, Τζένιφερ Λόρενς, Xοακίμ ντε Αλμέιδα
Έτος: 2008
Χώρα: Η.Π.Α., Αργεντινή
Διάρκεια: 107 λεπτά

Ads

image

H 16χρονη Μαρίνα (Τζένιφερ Λόρενς) προσπαθεί να συμφιλιώσει τις διαλυμένες ζωές των γονιών της, κάπου στο Μεξικό. Η Σίλβια (Σαρλίζ Θερόν) στο Πόρτλαντ πρέπει να θάψει μια αμαρτία του παρελθόντος, ενώ το ζευγάρι Τζίνα (Κιμ Μπέισινγκερ) και Νικ (Τζον Κορμπέτ) αντιμετωπίζουν μια μυστική υπόθεση.

Παράλληλα η Μαρία (Τέσα Ία), είναι ένα νεαρό κορίτσι, το οποίο βοηθά την οικογένειά της να βρει συγχώρεση και αγάπη. Όλοι ανακαλύπτουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί να ορίζουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο…

image

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος, Γκιγιέρμο Αριάγκα – του ανθρώπου που βρίσκεται σεναριακά πίσω από τις τρεις μεγάλες ταινίες του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου: Amores Perros (2000), 21 Grams (2003) και Βαβέλ (2006) – περνά για πρώτη φορά το 2008 πίσω από την κάμερα και πραγματοποιεί ένα σπουδαίο σκηνοθετικό ντεμπούτο, βασισμένος σ’ ένα εξαιρετικό σενάριο, το οποίο φυσικά υπογραφεί ο ίδιος.

image

Τα «Σύνορα της Μοναξιάς» (The Burning Plain – 2008), είναι μία ταινία με δομή γεωμετρική. Πρόκειται για μία δραματική ιστορία που ξετυλίγεται σταδιακά με μαεστρία και που συναντά ξανά όλους εκείνους τους δαίμονές του Μεξικανού δημιουργού, που παλεύουν με τη συγκυρία, τον χρόνο και την ανθρώπινη τραγικότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Τα Σύνορα της Μοναξιάς» (The Burning Plain – 2008), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα και αποσπώντας τελικά το Βραβείο Marcello Mastroianni Award, για την ερμηνεία της εξαιρετικής Τζένιφερ Λόρενς.

image

Το πολυ-αφηγηματικό στόρι της ταινίας ήταν μια σύλληψη από το 1995, αλλά μόνο δέκα χρόνια μετά, το 2005 άρχισε ο Γκιγιέρμο Αριάγκα να το γράφει. Ο Μεξικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να περιμένεις μέχρι να ωριμάσει μέσα σου και να γίνει λέξεις…»

Ο Αριάγκα αποφάσισε να σκηνοθετήσει μόνος του το συγκεκριμένο σενάριο, για το οποίο αναφέρει σχετικά: «Αν θέλω να σας πω πώς μεγάλωσα στο Μεξικό, πιθανότατα να αρχίσω από τον παππού μου που ήρθε στην πόλη από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Νότου, μετά να σας πω για τον γιο μου που μοιάζει με τον πατέρα μου και κάπως έτσι να ξετυλιχθεί η ιστορία μου. Μου είναι φυσικό, παρά το ότι στο σινεμά μπορεί να μην γίνεται τόσο συχνά.»

image

Η ταινία γυρίστηκε σε διάστημα οκτώ εβδομάδων στο Νέο Μεξικό αλλά και στην περιοχή του Πόρτλαντ στο Όρεγκον. Ο Αριάγκα θεωρεί το τοπίο έναν αναπόσπαστο χαρακτήρα της ταινίας. Οι περιοχές μοιάζουν με το φυσικό τοπίο του Μεξικού, που ο Αριάγκα μεγάλωσε.

«Γράφω για πράγματα που γνωρίζω και που με έχουν αγγίξει πραγματικά. Το interaction με τους ανθρώπους που ενσαρκώνουν τους ήρωες που έγραψα ήταν αληθινά σκληρό αλλά και όμορφο. Μετά από τόσα χρόνια μοναξιάς με το γράψιμο, ξαφνικά μπήκα στη διαδικασία να συνεργάζομαι με τόσους ανθρώπους, όλους αυτούς τους υπέροχους συνεργάτες… Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι αυτό δεν είναι δικό μου έργο αλλά δικό μας, όλης της ομάδας.» – Γκιγιέρμο Αριάγκα

image

Στο εντυπωσιακό καστ, συναντάμε εκτός από την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, Σαρλίζ Θερόν, την Κιμ Μπέισινγκερ (Βραβευμένη με Όσκαρ ‘Β Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, «L.A. Confidential» του 1997), τον Τζον Κορμπέτ (δύο φορές Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα στις τηλεοπτικές σειρές: Northern Exposure το 1990 και Sex and the City το 1998), την υπέροχη και πλέον πολυβραβευμένη, Τζένιφερ Λόρενς – όπου εδώ την συναντάμε στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο – τον Xοακίμ ντε Αλμέιδα (Desperado – 1995) και φυσικά την μικρή Τέσα Ία, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση και η οποία μετά από τέσσερα χρόνια θα μας χαρίσει μία σπουδαία ερμηνεία στο φιλμ, «Μετά τη Λουτσία» (After Lucia / Despues de Lucia – 2012) του Μισέλ Φράνκ.

Σαρλίζ Θερόν

image

Η Σαρλίζ Θερόν γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1975 στη Νότια Αφρική. Στην ηλικία των 16 ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο έχοντας κερδίσει ένα τοπικό διαγωνισμό μόντελινγκ. Εργαζόταν ως μοντέλο στην Ευρώπη αλλά τελικά κατέληξε στην Νέα Υόρκη. Το μόντελινγκ δεν την κέρδισε ποτέ και η Θερόν στράφηκε στο μπαλέτο ώσπου ένας τραυματισμός στο γόνατο έβαλε φρένο στην καριέρα της ως χορεύτρια.

Στα 18 της, η μητέρα της την έπεισε να πάει στο Λος Άντζελες για να αναζητήσει καριέρα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ο πρώτος της ρόλος ήταν το 1996 στην ταινία “2 Days in the Valley”. Ακολούθησαν ταινίες όπως “Ο Δικηγόρος του Διαβόλου”, “Mighty Joe Young”, “Η Γυναίκα του Αστροναύτη”, “The Yards”, “Men of Honor”, “Γλυκός Νοέμβρης”, “15 Minutes”,  “Πρόσωπο στα Σύννεφα”  και “Ληστεία αλά Ιταλικά”.

image

Η ερμηνεία της στην ταινία “Monster” της χάρισε το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου αλλά και την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ερμηνείας σε Δράμα. Η Θερόν βρέθηκε ξανά υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην ταινία “Άνιση Μάχη” (North Country – 2005) και θεωρείται πλέον δικαίως, ως μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως “In the Valley of Elah”, “Hancock”, “The Burning Plain”, “The Road”, και πιο πρόσφατα στο “Young Adult” του Τζέισον Ράιτμαν, σε σενάριο της Ντιάμπλο Κόντι.

Πιο πρόσφατα, την είδαμε στις ταινίες “Snow White And The Huntsman” μαζί με τους Κρίστεν Στιούαρτ και Κρις Χέμσγουορθ, «Prometheus» του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Σκοτεινός Τόπος» (Dark Places – 2015) του Ζιλ Πακέ Μπρενέ, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» του Τζορτζ Μίλερ (2015), δίπλα στον Τόμ Χάρντι και «Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα» (The Huntsman Winter’s War – 2016) του Σεντρίκ Νικολά Τρογιάν.

image

Τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, «The Last Face» (2016), σε σκηνοθεσία του Σον Πεν, ο οποίος εννέα χρόνια μετά το εξαιρετικό «Into the Wild» (2007), επιστρέφει πίσω από την κάμερα για να σκηνοθετήσει μια πολιτικοποιημένη ιστορία, για δύο εραστές που τους ενώνουν, και τελικά τους χωρίζουν, οι βίαιες συγκρούσεις στην Αφρική.

Η Σαρλίζ Θερόν υποδύεται την Ρεν Πραντιέρ, την διευθύντρια μιας διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Λιβερία. Η Ρεν ξεκινά μια ερωτική σχέση με τον Μιγκέλ Λεόν, έναν πεισματάρη και παρορμητικό γιατρό (Χαβιέρ Μπαρδέμ), αλλά το κοινό τους πάθος για την αξία της ζωής συναντά ένα μεγάλο εμπόδιο: τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πολιτική κατάσταση και ανθρωπιστική κρίση που τους περιβάλλει, απόψεις που δημιουργούν μία αξεπέραστη σύγκρουση. Στο καστ συναντάμε επίσης τους ηθοποιούς: Ζαν Ρενό, Αντέλ Εξαρχόπουλος και Τζάρεντ Χάρις.