Το 1995, ο υποψήφιος πέντε φορές για Όσκαρ, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, σκηνοθετεί τους χαρισματικούς Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, στην ταινία «Πριν το Ξημέρωμα». Έτσι γεννιέται μία από τις πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες του σύγχρονου Κινηματογράφου. Θα ακολουθήσουν τα φιλμ «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» το 2004 και «Πριν τα Μεσάνυχτα» το 2013, που θα ολοκληρώσει την σχετική τριλογία στην Ελλάδα. Οι ταινίες προβάλλονται στην κρατική τηλεόραση, δίνοντας μας την ευκαιρία να τις θυμηθούμε, έστω και στην μικρή οθόνη.

Ads

Πριν το Ξημέρωμα / Before Sunrise
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Kim Krizan
Πρωταγωνιστούν: Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί
Έτος Παραγωγής: 1995
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Αυστρία, Ελβετία
Διάρκεια: 101 λεπτά
Προβάλλεται την Δευτέρα 5 Απριλίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2

image

Η μοιραία συνάντηση μιας Γαλλίδας φοιτήτριας και ενός νεαρού Αμερικανού σε ένα τρένο προς τη Βιέννη. Ένας νεανικός έρωτας απ’ αυτούς που έχεις να θυμάσαι, αλλά η πραγματικότητα τον καταδικάζει να πεθάνει με το ξημέρωμα.

Ads

Έζησαν δεκατέσσερις ώρες μαζί, στους δρόμους της Βιέννης, χωρίς κανόνες, χωρίς υποσχέσεις, μέχρι το επόμενο τρένο.

Ο Χρόνος, μοναδικός κυβερνήτης του ερωτικού ταξιδιού, όρισε το τέλος. Το ξημέρωμα χωρίζουν με την υπόσχεση να βρεθούν ξανά σε έξι μήνες…

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, κερδίζοντας την Ασημένια Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Πριν το Ηλιοβασίλεμα / Before Sunset
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Kim Krizan, Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί
Πρωταγωνιστούν: Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί
Έτος Παραγωγής: 2004
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Γαλλία
Διάρκεια: 80 λεπτά
Προβάλλεται την Δευτέρα 12 Απριλίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2

image

Εννέα χρόνια μετά οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν ξανά, αυτή τη φορά στο Παρίσι. Εκείνος παρουσίαζε το μυθιστόρημά του σε ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι, όταν την είδε να κάθεται στα πίσω καθίσματα. Εκείνος ζει στη Νέα Υόρκη, εκείνη ζει τώρα στο Παρίσι.

Ήταν σαν να μην είχε περάσει ούτε ένα λεπτό από την ημέρα που την είδε για τελευταία φορά. Η πτήση του έφευγε το απόγευμα. Είχαν μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή τους, αλλά είναι αρκετές για να ανακαλύψουν πάλι ο ένας τον άλλον, να θυμηθούν όσα έζησαν στη Βιέννη, να συζητήσουν για τα χρόνια που πέρασαν, για τις σχέσεις τους και το μέλλον τους.

Ο αληθινός έρωτας νικά τον χρόνο. Πρέπει να τον αναγνωρίσεις όταν σου κλείσει φευγαλέα το μάτι. Πρέπει να τολμήσεις να χάσεις ένα αεροπλάνο.

Πριν τα Μεσάνυχτα / Before Midnight
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί
Πρωταγωνιστούν: Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αθηνά Τσαγγάρη, Πάνος Κορώνης, Αριάν Λαμπέντ, Γουόλτερ Λάσαλι
Φωτογραφία: Χρήστος Βουδούρης
Μοντάζ: Σάντρα Αντερ
Μουσική: Γκρέιχαμ Ρέινολντς
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 108 λεπτά
Προβάλλεται την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2

image

Οι χαρισματικοί Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, επιστρέφουν στους ρόλους των Τζέσι και Σελίν, αντίστοιχα, καθώς μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης, που έχει γράψει την δική της ιστορία στο Σινεμά. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα Mεσάνυχτα» έρχεται να ολοκληρώσει όμορφα μία υπέροχη κινηματογραφική τριλογία.

Μετά τη Βιέννη (Πριν το Ξημέρωμα – 1995) και το Παρίσι (Πριν το Ηλιοβασίλεμα – 2004), η κάμερα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ περιπλανιέται παρέα με τους πρωταγωνιστές μας, από το σπίτι του αείμνηστου περιηγητή συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ, στην Καρδαμύλη, μέχρι την Πύλο και την Κορώνη. Σε αυτή τη γραφική διαδρομή, με φόντο την καλοκαιρινή Ελλάδα, μας αποκαλύπτεται με αφοπλιστική αμεσότητα και ειλικρίνεια, τι επιφυλάσσει η ζωή για το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι, που αγάπησε ιδιαίτερα ο φακός, αλλά και οι θεατές.

Συνήθως, στον Κινηματογράφο, όταν μία ταινία έχει συνέχεια και αναμένεται να κυκλοφορήσουν sequel ή prequel, αυτό που συνήθως περιμένεις ως αποτέλεσμα, είναι σχεδόν πάντα υποδεέστερο από την αρχική ταινία. Το «Πριν Τα Μεσάνυχτα» όμως έρχεται ως την υπέροχη εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, καθώς παίρνει την σκυτάλη από τα φιλμ «Πριν το Ξημέρωμα» και «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» και συνεχίζει επάξια την κινηματογραφική ιστορία του αγαπημένου ζευγαριού.

Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (A Scanner Darkly – 2006), ξεκίνησε αυτό το υπέροχο κινηματογραφικό ταξίδι στη Βιέννη το 1995 με το φιλμ «Πριν το Ξημέρωμα» (Before Sunrise) και πρωταγωνιστές τον Αμερικανό ηθοποιό, Ίθαν Χοκ και την Γαλλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη, Ζιλί Ντελπί. Εννέα χρόνια αργότερα, οι ήρωες μας ξαναζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά στο Παρίσι, με το φιλμ «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» (Before Sunset) το 2004. Η τριλογία θα ολοκληρωθεί, που αλλού παρά στην Ελλάδα όπου και πάλι μετά από εννέα χρόνια, οι Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, περπατούν στα σοκάκια της Μάνης, κλείνοντας ιδανικά το υπέροχο αυτό κινηματογραφικό ταξίδι.

Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ / Richard Linklater

image

Γεννημένος στις 30 Ιουλίου του 1960, ο καταξιωμένος Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, είναι ένας ανήσυχος δημιουργός και άξιος εκφραστής του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Από τα «Νεανικά Μπερδέματα» (Dazed and Confused) του 1993, μέχρι την ρομαντική τριλογία του «Before Sunrise» (1995), «Before Sunset» (2004), «Before Midnight» (2013) – με πρωταγωνιστές τον Αμερικανό ηθοποιό, Ίθαν Χοκ και την Γαλλίδα, Ζιλί Ντελπί – και από την βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική ιστορία ενηλικίωσης του, «Μεγαλώνοντας» (Boyhood – 2014), μέχρι τα δύο μαγευτικά του animation, «Waking Life» του 2001 και «A Scanner Darkly» του 2006 – βασισμένο στη νουβέλα του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονική φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ – ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, έχει αποδείξει την αξιόλογη σκηνοθετική του δεινότητα σε διαφορετικά, αλλά εξίσου απαιτητικά κινηματογραφικά έργα.

Στα πιο πρόσφατα έργα του, συγκαταλέγονται οι ταινίες, «Όλοι Θέλουν Από Λίγο!!» (Everybody Wants Some!!) του 2016, «Η Τελευταία Σημαία» (Last Flag Flying – 2017) και το φιλμ «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» (Where You’d Go, Bernadette – 2019), με πρωταγωνίστρια την υπέροχη, Κέιτ Μπλάνσετ.