Η «Άρνηση» (Denial – 2016) του Μικ Τζάκσον, πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του 20ου αιώνα.  Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Ρέιτσελ Βάις, υποδύεται την Ντέμπορα Λίπσταντ, ξαναγράφοντας την αυταπόδεικτη ιστορία του Ολοκαυτώματος. Ο Βρετανός σκηνοθέτης – βραβευμένος με Emmy για το «Temple Grandin» του 2010 – μεταφέρει με επιτυχία στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο της Λίπσταντ.

Ads

«θα ήθελα οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι το Ολοκαύτωμα είναι η πιο αδρά αποδεδειγμένη γενοκτονία στον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.» – Ντέμπορα Ι. Λίπσταντ

Άρνηση / Denial
Σκηνοθεσία: Μικ Τζάκσον
Σενάριο: Ντέιβιντ Χέαρ
Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Βάις, Τίμοθι Σπολ, Τομ Ουίλκινσον, Αντριου Σκότ, Τζακ Λόουντεν, Κάρεν Πιστόριους, Άλεξ Τζένινγκς, Χάριετ Γουόλτερ, Μαρκ Γκάτις, Τζον Σέσιονς, Νίκι Αμούκα – Μπερντ, Πιπ Κάρτερ
Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος
Μοντάζ: Τζαστίν Ράιτ
Σχεδιασμός παραγωγής: Άντριου ΜακΆλπαιν
Μουσική: Χάουαρντ Σορ
Έτος: 2016
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 110 λεπτά

image

Ads

Βασισμένη στο βιβλίο «History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier», η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία της δικαστικής μάχης που έδωσε η Ντέμπορα Ι. Λίπσταντ (Ρέιτσελ Βάις) προς τιμήν της αλήθειας, ενάντια στον Ντέβιντ Έρβινγκ (Τίμοθι Σπολ), ο οποίος την μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση όταν εκείνη τον κατηγόρησε για άρνηση του Ολοκαυτώματος.

image

Βάσει του αγγλικού νομικού συστήματος, στις περιπτώσεις αυτές, η ευθύνη της εύρεσης αποδείξεων βαραίνει τον κατηγορούμενο, άρα η Λίπσταντ και η νομική της ομάδα έπρεπε να αποδείξουν ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη όντως. Η Ρέιτσελ Βάις πρωταγωνιστεί σ’ ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα, μαζί με τους Τίμοθι Σπολ και Τομ Ουίλκινσον.

image

«Είναι ένας πολύ ουσιώδης και ενδιαφέρον ρόλος. Η Ντέμπορα είναι ένας υπέροχος χαρακτήρας. Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί στη Νέα Υόρκη πριν αρχίσουνε τα γυρίσματα της ταινίας. Τα βιβλία της είναι μεν γεμάτα πληροφόρηση, αλλά ήταν πολύ σημαντικό να τη γνωρίσω και από κοντά και να καταλάβω ποια είναι αληθινά. Είναι ένας χαρακτήρας πολύχρωμος. Τη βρίσκω πολύ ειλικρινή και ισχυρογνώμον, ενώ συγχρόνως έχει και μια αστεία πλευρά.» – Ρέιτσελ Βάις

image

Μία Αμερικανίδα καθηγήτρια βρίσκεται στη θέση της κατηγορούμενης σε μια διάσημη βρετανική υπόθεση δυσφήμισης, η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ιστορία του Ολοκαυτώματος. Η «Άρνηση» είναι ένα δικαστικό δράμα, βασισμένο σε μία από τις σπουδαιότερες διεθνείς νομικές υποθέσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Όταν η ιστορικός Ντέμπορα Λίπσταντ εκδίδει το βιβλίο της «Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory» στη Μεγάλη Βρετανία, μαθαίνει σοκαρισμένη ότι ο Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Ίρβινγκ, ο οποίος έχει καταπιαστεί στα βιβλία του με θέματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, την μηνύει για δυσφήμιση. Αυτό που είναι πιο αξιοπερίεργο για τη διακεκριμένη ακαδημαϊκό είναι ότι, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, θεωρείται ένοχη μέχρι να αποδείξει ότι είναι αθώα.

image

Εκτός, λοιπόν, από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Λίπσταντ θα προσπαθήσει να αποδείξει και το αυταπόδεικτο: ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη. Παθιασμένη και ανεξάρτητη, η Λίπσταντ αρνείται να συμβιβαστεί και διεκδικεί τη μέρα της στο δικαστήριο. Η νομική ομάδα της, όμως, της προτείνει ένα περίεργο σχέδιο: να μην παρουσιαστούν στο εδώλιο ούτε η ίδια, ούτε κάποιος επιζώντας του Ολοκαυτώματος.

image

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που προσπάθησε ασταμάτητα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπενθυμίσει στον κόσμο την τραγωδία του Ολοκαυτώματος. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος, Ντέιβιντ Χέιρ («Σφραγισμένα Χείλη», «Οι Ώρες») και ο σκηνοθέτης, Μικ Τζάκσον («Ο Σωματοφύλακας», «Temple Grandin»), υπογράφουν την ταινία «Άρνηση» (Denial – 2016), η οποία είναι Υποψήφια για BAFTA Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας.

image

«Στις μέρες μας, οι πληροφορίες εξαπλώνονται με τέτοια ταχύτητα που είναι δύσκολο να τις τσεκάρει κανείς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απλά ευχαριστημένοι με την ελευθερία του λόγου. Η αλήθεια είναι η αλήθεια, κι ενώ θα πρέπει  να έχεις το δικαίωμα να την αμφισβητείς, πρέπει επίσης να δώσουμε μάχη για να την προστατέψουμε.» – Άντριου Σκοτ (υποδύεται τον Άντονι Τζούλιους – φωτογραφία)

image

Διαβάστε επίσης:
Επτά ταινίες για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος