Παρακολούθησα την ταινία «Ένας γιος» στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ελλάδας τον περασμένο Απρίλιο και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι, αυτό το καθηλωτικό φιλμ το γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και σασπένς, πρέπει να βγει στις αίθουσες. Η ώρα έφτασε κι όπως πληροφορηθήκαμε, στις 15 Ιουλίου, η ταινία που αποτελεί το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Μεχντί Μπαρσαουί, βγαίνει στις αίθουσες και αμέσως μετά αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Cinobo.

Ads

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί μια οικογένεια που πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο 11χρονος Αζίζ τραυματίζεται σοβαρά και οι γονείς κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να βρουν δωρητή για μεταμόσχευση, καθώς ένα οικογενειακό μυστικό βγαίνει στην επιφάνεια. Στη σκιά της οικογενειακής τραγωδίας, μυστικά και διλήμματα φανερώνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ο Μπαρσαουί φτιάχνει ένα δράμα για τις οικογενειακές σχέσεις τοποθετημένο στο 2011. Ποιοι ήταν οι λόγοι γι’ αυτό;

«Στην Τυνησία, πολιτικά και κοινωνικά, το 2011 ήταν μια κομβική χρονιά. Βρισκόμαστε 7 μήνες μετά την επανάσταση. Για μένα ήταν σημαντικό να τοποθετήσω την ιστορία μου σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή γιατί μου επέτρεπε να δώσω στην ιστορία κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο» λέει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Ads

«Δεν με ενδιέφερε ποτέ να μιλήσω για την επανάσταση. Δεν είμαι κατάλληλος, δεν είμαι ούτε ιστορικός, ούτε πολιτικός επιστήμονας. Με ενδιέφεραν οι επιπτώσεις της πολιτικής ζωής σε μια φυσιολογική οικογένεια. Γι’ αυτό η ιστορία μου διαδραματίζεται εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Ήθελα οι χαρακτήρες μου να βρίσκονται σε εκείνο το κομβικό χρονικά σημείο, αλλά δεν ήθελα αυτό να γίνει ο βασικός άξονας της ταινίας. Το πολιτικό πλαίσιο ποτέ δεν εισβάλλει στην πιο προσωπική και οικεία σφαίρα της ταινίας».

«Τα γεγονότα επηρεάζουν σαφώς την ιστορία αλλά ο κεντρικός άξονας παραμένει πάντα το δράμα της οικογένειας. Στην αρχή της ιστορίας, πριν την ενέδρα καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι μια προστατευμένη οικογένεια. Πάνε από το ένα «κουκούλι» στο άλλο, είτε αυτό είναι η κοινωνική τους ζωή, το Range Rover τους, που είναι πανάκριβο στην Τυνησία, το ξενοδοχείο… Γι’ αυτό όταν ξεκινούν οι πυροβολισμοί, ένα στοιχείο που είναι κινητήριο και σοκαριστικό, επέλεξα να δείξω το τζάμι του αμαξιού να θρυμματίζεται. Για μένα αυτό συμβολίζει τη σχέση που έχουν ο Φαρές και η Μεριέμ με την πραγματικότητα – τη χώρα τους και τον κόσμο γύρω τους. Η προσωπική τους σφαίρα παραβιάζεται και ο προστατευτικός κλοιός αφαιρείται»

Αποκαλύπτει μάλιστα πως εμπνεύστηκε και από την προσωπική του ιστορία…

«Είτε συνειδητά, είτε όχι, πάντα αντλείς από την προσωπική σου ζωή. Κάθε ιστορία έχει ένα κομμάτι του συγγραφέα μέσα. Οι γονείς μου πήραν διαζύγιο όταν ήμουν πολύ μικρός και μεγάλωσα με τη μητέρα μου και δύο αδέρφια από προηγούμενο γάμο. Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν να έχω πατέρα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετεροθαλή και τα μη-ετεροθαλή αδέρφια κ.λπ.. Αργότερα άρχισα να σκέφτομαι για τους δεσμούς αίματος που συνδέουν μια οικογένεια. Πώς ορίζει κανείς έναν γονιό; Τι σημαίνει να είσαι γονιός; Φτάνει απλά το γενετικό υλικό για να γίνει κάποιος γονιός; Αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν τους σπόρους για το σενάριο»

Το τρέιλερ της ταινίας

Βραβεία

  • Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Σάμι Μπουατζίλα) / Τμήμα Orizzonti Φεστιβάλ Βενετίας 2019
  • César Καλύτερου Ηθοποιού (Σάμι Μπουατζίλα) / Βραβεία César 2021
  • Βραβείο Κριτικής Επιτροπής ΟΠΑΝΔΑ / Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2021
  • Βραβείο Κοινού Fischer / Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2021 

Κριτικές

► «Το εξαιρετικό Ένας Γιος του Μεχντί Μπαρσαουί αξίζει ιδιαίτερης προσοχής» –Variety

► «Ένα συναρπαστικό ντεμπούτο από μια νέα φωνή στον αραβικό κινηματογράφο» – Hollywood Reporter

► «Μια καθηλωτική […] σπαρακτική ιστορία γεμάτη σασπένς» – Screendaily

► «Ένα απόλυτα ικανοποιητικό ντεμπούτο […] προσεγγίζει τη δουλειά του Ιρανού μάστερ Ασγκάρ Φαραντί» – Cineuropa

Συντελεστές

  • Σενάριο/Σκηνοθεσία: Μεχντί Μπαρσαουί
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Κάλεντ Μπαρσαουί
  • Παραγωγοί: Χαμπίμπ Ατία, Μαρκ Ίρμερ, Σαντάλ Φίσερ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντουάν Εμπερλέ (a.f.c)
  • Σκηνογραφία: Σοφί Αμπντελκεφί
  • Μουσική: Αμίν Μπουχαφά
  • Μοντάζ: Καμίλ Τουμπκίς
  • Πρωταγωνιστούν: Σάμι Μπουατζίλα, Νάτζλα Μπεν Αμπνταλάχ, Γουσέφ Κεμίρι

Διάρκεια: 95’ / Έτος Παραγωγής: 2019