Το 1968, ο κορυφαίος Σουηδός δημιουργός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υπογραφεί το σενάριο και σκηνοθετεί μία από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες του, με πρωταγωνιστές δύο αγαπημένους του ηθοποιούς και συνεργάτες. Τον συμπατριώτη του Μαξ φον Σίντοφ και την μούσα του από την Νορβηγία, Λιβ Ούλμαν. Η «Ώρα του Λύκου» είναι ένα μαγευτικό, γοτθικό θρίλερ με στοιχεία σουρεαλισμού το οποίο προβάλλεται στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Στοιχειωμένος από τους δαίμονες του, ο καλλιτέχνης Γιόχαν Μποργκ (Μαξ φον Σίντοφ), παλεύει μάταια να ανακτήσει τα λογικά του και να κρατήσει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες. Η σύζυγός του Άλμα (Λιβ Ούλμαν), προσπαθεί απεγνωσμένα να τον βοηθήσει, ωστόσο σταδιακά και η ίδια αρχίζει να μοιράζεται τις παραισθήσεις του.

Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας σταθμίζεται υπέροχα σε έναν αριστουργηματικό συνδυασμό σουρεαλισμού, εξπρεσιονισμού και του απόλυτου γοτθικού τρόμου.

image

Ads

H «Ωρα του Λύκου», περιγράφει συγκλονιστικά το τελευταίο ξέσπασμα ενός κεντρικού ήρωα, που βρίσκεται στο μεταίχμιο, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ο οποίος μέσω της πάλης του με τους προσωπικούς του δαίμονες, οδηγείται σταδιακά στην παράνοια.

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες (και προσωπικά αγαπημένες) ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο οποίος εδώ καθοδηγεί με μαεστρία δύο από τους αγαπημένους του ηθοποιούς, την Λιβ Ούλμαν και τον Μαξ φον Σίντοφ, σε δύο εξαιρετικές ερμηνείες.

image

Διαβάστε Επίσης:

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

image

Ο σπουδαίος δημιουργός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Ingmar Bergman: 14 Ιουλίου 1918 – 30 Ιουλίου 2007), μεγαλουργεί ως ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και σε τρομάζει με τις αλήθειες του υποσυνειδήτου που αναδίδει στην επιφάνεια, τόσο άμεσα και ωμά. Από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα,  ο Σουηδός σκηνοθέτης άλλαξε μέσα από τις ταινίες του, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την Έβδομη Τέχνη.

image

«Υπάρχει πάντα μια διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή» Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Διαβάστε Επίσης:

26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το Σινεμά είναι η εμπειρία τού να ονειρεύεσαι με ανοιχτά τα μάτια, ανάμεσα σε άλλους «ονειροπόλους» θεατές, έτοιμους να μεταβούν όλοι προς μία άλλη διάσταση και αυτό ήταν κάτι που στερηθήκαμε την περίοδο της καραντίνας. Από την ανάγκη αυτή, γεννήθηκε το αφιέρωμα «A Dream Within A Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται», που θα απολαύσουμε στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Η μαγική συνθήκη της αίθουσας, της παρακολούθησης ταινιών ως συλλογική εμπειρία, της μαζικής υποβολής μπροστά στην οθόνη άφησαν δυσαναπλήρωτα κενά την περίοδο του εγκλεισμού. Ως άτυπο «παιδί» της καραντίνας, το μεγάλο φετινό αφιέρωμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, προέκυψε από μια ανάγκη και από μια παραδοχή.

Την ανάγκη να βρεθούμε ξανά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες και την παραδοχή της μοναδικής ικανότητας που έχει η Έβδομη Τέχνη, ώστε να αντικρίζει τον κόσμο γύρω της και να τον μεταλλάσσει. Να τον μεταμορφώνει σε ποίημα, σε παραμύθι, σε μυσταγωγική εμπειρία θέασης.

«Όλα όσα βλέπουμε ή ό,τι φαινόμαστε, όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο.» – Έντγκαρ Άλαν Πόε

Διαβάστε Επίσης:

Η Ώρα του Λύκου / Hour of the Wolf
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Max von Sydow, Liv Ullmann, Gertrud Fridh
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 1968
Διάρκεια: 90 λεπτά
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 22:45, στον Κινηματογράφο Ριβιέρα
Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 22:30, στον Κινηματογράφο Τριανόν

Το 26ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, διεξάγεται από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.