Ο Ζακό Βαν Ντορμέλ, σκηνοθετεί τον Μπενουά Πελβούρντ και την Κατρίν Ντενέβ, σε μία πρωτότυπη και σουρεαλιστική κωμωδία καταστάσεων. Η «Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη!», παρουσιάζει την καθημερινότητα μίας ιδιαίτερης οικογενείας, καθώς και τις σχέσεις της, με τον άνθρωπο και την θρησκεία. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Σε αυτή την υπέροχη σουρεαλιστική κωμωδία, ο Θεός είναι ένα υπαρκτό, καθημερινό πρόσωπο σαν όλα τα άλλα και ζει στο Βέλγιο. Στη γη ωστόσο ο Θεός δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μικρόψυχος δειλός, αντιπαθής πατέρας, ακόμα και στην ίδια του την οικογένεια. Από την άλλη, η κόρη του Εά πλήττει αφόρητα και «πνίγεται» που είναι κλειδωμένη σ’ ένα μικρό διαμέρισμα, στις Βρυξέλλες.

image

Μέχρι που μια μέρα η Εά επαναστατεί ενάντια στον πατέρα της, χακεύει τον υπολογιστή του και διαρρέει σε όλον τον κόσμο την ημερομηνία που πρόκειται ο καθένας να πεθάνει. Σύντομα όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, μήνες, χρόνια που τους έχουν απομείνει.

Ads

Στο σύμπαν του αιρετικού σκηνοθέτη, Ζακό Βαν Ντορμέλ, όπου ο Θεός είναι υπαρκτό πρόσωπο και πατέρας μιας δεκάχρονης κόρης, η παιδικότητα και η ουσιαστική αγάπη βρίσκονται στο επίκεντρο. Η ταινία διαθέτει ένα πρωτότυπο και έξυπνο σενάριο, καθώς κι ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, όπου πρωταγωνιστούν οι: Μπενουά Πελβούρντ, Κατρίν Ντενέβ, Φρανσουά Ντεμιέν, Γιολάντ Μορό, Πίλι Γκρουν.

image

Η ταινία «Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη!», είχε επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2015, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και την Επίσημη Υποψηφιότητα του Βελγίου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2016.

Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Καλλιτεχνικού Διευθυντή (Σιλβί Ολιβέ), στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2015, ενώ ήταν και Υποψήφια Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, στις Χρυσές Σφαίρες 2016. Η ελληνική πρεμιέρα, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5 Monde, για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Ο πολυβραβευμένος Βέλγος δημιουργός Ζακό Βαν Ντορμέλ – Toto the Hero (1991), The Eighth Day (1996), Mr. Nobody (2009) – επιστρέφει στην πατρίδα του για αυτή τη σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία: «Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη!».

Μαζί του έχει κι ένα αξιόλογο σύνολο ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο Μπενουά Πελβούρντ και η Κατρίν Ντενέβ. Η Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία, προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

image

Πρόκειται για μία συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία, μια έξυπνη κοινωνική σάτιρα με φιλοσοφικές ανησυχίες, ξεκαρδιστικές σεναριακές ιδέες και σουρεαλιστικό μαύρο χιούμορ.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι η ταινία «Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη! / Le Tout Nouveau Testament /» (2015) του Ζακό Βαν Ντορμέλ, μετά την προβολή της, θα παραμείνει διαθέσιμη δωρεάν για 7 ημέρες στην ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη! / Le Tout Nouveau Testament / The Brand New Testament
Σκηνοθεσία: Ζακό Βαν Ντορμέλ
Σενάριο: Τόμας Γκούντσιγκ, Ζακό Βαν Ντορμέλ
Πρωταγωνιστούν: Πίλι Γκρόιν, Μπενουά Πελβούρντ, Γιολάντ Μορό, Κατρίν Ντενέβ
Φωτογραφία: Κριστόφ Μποκάρν
Μοντάζ: Ερβέ ντε Λουζ
Μουσική: Αν Πιερλέ
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο
Διάρκεια: 113 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2