Το 1982, ο Έττορε Σκόλα σκηνοθετεί τους, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Χάνα Σιγκούλα, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Μισέλ Πικολί, στην «Νύχτα της Βαρέν». Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, συνδυάζει τα ιστορικά γεγονότα με τη φαντασία, καθώς μας μεταφέρει στη Γαλλία του 1791, με φόντο την προσπάθεια φυγής του βασιλιά Λουδοβίκου 16ου και της Μαρίας Αντουανέτας. Η ταινία προβάλλεται διαδικτυακά και δωρεάν, για 24 ώρες στο 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

Ιούνιος 1791. Μέσα στη αναταραχή της Γαλλικής Επανάστασης, τη νύχτα της φυγής του Λουδοβίκου 16ου και της Μαρίας Αντουανέτας, λίγες ώρες μετά, μια ακόμα άμαξα φεύγει από το Παρίσι, ακολουθώντας την πορεία της βασιλικής οικογένειας  προς τη Βαρέν.

Ο συγγραφέας Ρεστίφ ντε λα Μπρετόν, ένθερμος οπαδός των μεταρρυθμίσεων, αλλά και γνωστός για τον έκλυτο ερωτικό του βίο, συνταξιδεύει με ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων: μια γοητευτική κόμισσα από την αυλή της βασίλισσας, τον κομμωτή του παλατιού, μια Ιταλίδα τραγουδίστρια της όπερας, έναν αξιωματούχο της νέας τάξης πραγμάτων, ένα φανατισμένο οπαδό των Ιακωβίνων, έναν Αμερικανό χρονικογράφο  και τον θρυλικό Καζανόβα.

image

Ads

Γερασμένος, απένταρος και κουρασμένος, ο μεγαλύτερος Δον Ζουάν όλων των εποχών είναι ακόμα προσκολλημένος στις αξίες και τα ιδεώδη της αριστοκρατίας που καταρρέουν και προσπαθεί – μάταια – να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τον παλιό κόσμο που αργοσβήνει στο λυκόφως.

Η ταινία «Η Νύχτα της Βαρέν» του Έττορε Σκόλα, αφηγείται την ιστορία μιας φανταστικής συνάντησης, ένα βράδυ του Ιουνίου του 1791. Μια ομάδα επιβατών μιας άμαξας εμπλέκονται στα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, όταν βρίσκονται στην πόλη Βαρέν, καθώς οι επαναστάτες συλλαμβάνουν τον φυγάδα βασιλιά Λουδοβίκο 16ο και τη Μαρία Αντουανέτα.

image

Η ταινία συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1982. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν-Λουί Μπαρό, Χάνα Σιγκούλα, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Αντρέα Φερεόλ, Λάουρα Μπέτι, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Μισέλ Πικολί.

image

Έττορε Σκόλα / Ettore Scola (10 Μαΐου 1931 – 19 Ιανουαρίου 2016)

Δεινός εκφραστής της ιταλικής πραγματικότητας, έντονα πολιτικοποιημένος και με κοινωνικές ευαισθησίες, ο Έττορε Σκόλα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές. Με περισσότερες από σαράντα ταινίες στο ενεργητικό του, ο Ιταλός σκηνοθέτης άφησε μια σπουδαία κληρονομιά στην Έβδομη Τέχνη, έχοντας επηρεάσει τις νεότερες γενιές των συναδέλφων του.

Διαβάστε Επίσης:

image

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η «Νύχτα της Βαρέν», προβάλλεται στο πλαίσιο του Αφιέρωματος, «Το
1821 και οι Πόλεμοι Ανεξαρτησίας», το οποίο περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:

  • «Μπάιρον, Η Μπαλάντα Ενός Δαιμονισμένου» –  Νίκος Κούνδουρος (1992)
  • «Allonsanfàn» – Paolo & Vittorio Taviani (1974)
  • «La Nuit Des Varennes» – Ettore Scola (1982)
  • «Red Psalm» – Miklos Jancso (1972)
  • «Reed Insurgent Mexico» – Paul Leduc (1973)

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που θα αρχίσει να γιορτάζεται με την έναρξη της νέας χρονιάς, φέρνει στην επικαιρότητα το γενικότερα θέμα των αγώνων για ανεξαρτησία, αγώνων που, όπως γνωρίζουμε, ξεκίνησαν από την αρχαιότητα για να συνεχιστούν ως τις μέρες μας. Αγώνες που το ίδιο το θέμα τους, με τις προετοιμασίες, τις εξεγέρσεις, τις μάχες και όλο το συναρπαστικό θέαμα, προσφέρεται ιδιαίτερα για κινηματογραφική ανάπτυξη. Από τις εκατοντάδες ταινίες που γυρίστηκαν με θέμα την επανάσταση, τόσο στην περίοδο του βωβού όσο και στην περίοδο του Ηχητικού, επιλέξαμε ένα μικρό δείγμα, προάγγελο αυτών που θα ακολουθήσουν τη χρονιά που μας έρχεται: ξεκινώντας με την ελληνική «Μπάυρον, η μπαλάντα ενός καταραμένου» του Νίκου Κούνδουρου, για να φτάσουμε ως τη Γαλλική Επανάσταση, στη «Νύχτα της Βαρέν» του Έττορε Σκόλα, περνώντας από την αποτυχημένη ιταλική εξέγερση του «Αλονζανφάν» των αδερφών Ταβιάνι και τον μεξικανικό αγώνα ανεξαρτησίας του Πάντσο Βίλα στο Μεξικό, στην ταινία «Επαναστατημένο Μεξικό» του Πολ Λεντίκ και καταλήγοντας σε μια εξέγερση των αγροτών στην Πολωνία στα τέλη του 19ου αιώνα, στην ταινία «Κόκκινος ψαλμός» του Μίκλος Γιάντσο.»

Η ταινία «Η Νύχτα της Βαρέν / La nuit de Varennes / That Night in Varennes» του Έττορε Σκόλα, θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες. Από τις 10:00 το πρωί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Όλες οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση, στην πλατφόρμα του CINESQUARE.

Η Νύχτα της Βαρέν / La nuit de Varennes / That Night in Varennes
Σκηνοθεσία: Έττορε Σκόλα
Σενάριο: Sergio Amidei, Ettore Scola
Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν-Λουί Μπαρό, Χάνα Σιγκούλα, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Αντρέα Φερεόλ, Λάουρα Μπέτι, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Μισέλ Πικολί.
Έτος Παραγωγής: 1982
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Ιταλία
Διάρκεια: 150 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται διαδικτυακά και δωρεάν, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.