Με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε σηματοδοτεί ένα μοναδικό κινηματογραφικό έπος, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, μονοπολώντας δικαίως το ενδιαφέρον της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Δίπλα στον εμβληματικό σκηνοθέτη στέκονται επάξια οι «συνήθεις ύποπτοι», Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζο Πέσι, ενώ ο Αλ Πατσίνο υποδύεται τον συνδικαλιστή, Τζίμι Χόφα.

Ads

Έξι νέες ταινίες στις αίθουσες και εκτός από τον «Ιρλανδό» του Σκορσέζε, αξιόλογες επιλογές για προβολή στην μεγάλη οθόνη, αποτελεί τόσο η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», με πρωταγωνίστριες τις εξαιρετικές Αγγελική Παπούλια και Γιούλα Μπούνταλη, όσο και το φιλμ της Τεόνα Στρουγκάρ από την Βόρεια Μακεδονία, «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια», το οποίο διεκδικεί και το Βραβείο Lux του Ευρωκοινοβουλίου. Όσο για τους λάτρεις της δράσης και της περιπέτειας, κυκλοφορούν «Οι Άγγελοι του Τσάρλι» της Ελίζαμπεθ Μπανκς, με την Κρίστεν Στιούαρτ.

«Ο Ιρλανδός» (The Irishman – 2019) του Μάρτιν Σκορσέζε (Η.Π.Α.)

image

Ads

Το βιογραφικό αυτό εγκληματολογικό θρίλερ ακολουθεί τον Φρανκ Σίραν (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) καθώς ανατρέχει στο παρελθόν του όταν εργάζονταν για λογαριασμό της οικογένειας Μπουφαλίνο. Τώρα πια μεγάλος, ο βετεράνος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου για μια ακόμα φορά θυμάται τις επιτυχίες του και, συγκεκριμένα, εξετάζει την ανάμειξή του με τον καλό του φίλο Τζίμι Χόφα και την απρόσμενη εξαφάνισή του, τον Ιούλιο του 1975.

Οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι πρωταγωνιστούν στην ταινία «Ο Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, μια επική ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ο βετεράνος του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου Φρανκ Σίραν, απατεώνας και εγκληματίας ο οποίος συνεργάστηκε με μερικές από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η ταινία εξιστορεί ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας για δεκαετίες, την εξαφάνιση του θρυλικού προέδρου της Ένωσης, Τζίμι Χόφα και προσφέρει ένα μνημειώδες ταξίδι στις κρυφές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές του λειτουργίες, τις αντιπαλότητες και τις συνδέσεις με την κυρίαρχη πολιτική.

Η ταινία παραγωγής της τηλεοπτικής πλατφόρμας Netflix, βασίζεται στο μπεστ σέλερ βιβλίο του ερευνητή και πρώην αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Τσαρλς Μπραντ με τίτλο «Άκουσα ότι βάφεις σπίτια», μια φράση που στην ορολογία των γκάγκστερ σημαίνει έμαθα ότι είσαι εκτελεστής. Το βιβλίο δίνει μια εκδοχή για το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του Αμερικανού συνδικαλιστή που ήταν ηγετική μορφή του σωματείου οδηγών φορτηγών, Τζίμι Χόφα το 1975. Το σενάριο υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ για το σενάριο της «Λίστας του Σίντλερ», Στιβ Ζάιλιαν. Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζο Πέσι, Χάρβεϊ Καϊτέλ.

«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» (The Miracle of the Sargasso Sea – 2019) του Σύλλα Τζουμέρκα (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία)

image

Μετά την «Έκρηξη» και τη «Χώρα Προέλευσης», ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Panorama του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ η ελληνική της πρεμιέρα έγινε στο επετειακό 60ό Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο της ταινίας, δύο γυναίκες, μια αστυνομικός, πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών, που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στη Δυτική Ελλάδα. Όταν μια μυστηριώδης αυτοκτονία θα ανατρέψει τα δεδομένα στην μικρή πόλη και θα πυροδοτήσει έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά από τη συνάντησή τους μπορεί να κρέμεται η σωτηρία τους.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας ξανασυνεργάζεται για τους δύο κεντρικούς γυναικείους ρόλους με την Αγγελική Παπούλια και τη Γιούλα Μπούνταλη, πρωταγωνίστριες της «Έκρηξης» και της «Χώρας Προέλευσης», αντίστοιχα. Γύρω τους, τα πρόσωπα της σκοτεινής κοινότητας ερμηνεύουν οι: Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κρίστιαν Κουλμπίντα, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μιχάλης Κίμωνας, Θάνος Τοκάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Άλκηστις Πουλοπούλου και Κατερίνα Χέλμη.

Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν η Γιούλα Μπούνταλη, με τον Σύλλα Τζουμέρκα, στην τρίτη τους κινηματογραφική συνεργασία, ενώ στο πρωτότυπο σάουντρακ, συμπράττουν τρεις ετερόκλητοι καλλιτέχνες: ο Σουηδός Jean-Paul Wall, οι σταθεροί συνεργάτες του Τζουμέρκα drog_A_tek, και ο Φοίβος στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία. Το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», είναι ένα έντονο και προκλητικό δραματικό θρίλερ, για την χαμένη αξιοπρέπεια, τη λύτρωση, αλλά και τα μυστικά που κρύβονται στους βάλτους. Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του αξιόλογου Έλληνα σκηνοθέτη, Σύλλα Τζουμέρκα.

«Οι Άγγελοι του Τσάρλι» (Charlie’s Angels – 2019) της Ελίζαμπεθ Μπανκς (Η.Π.Α.)

image

Οι περίφημοι «Άγγελοι του Τσάρλι» συνεχίζουν να δουλεύουν για τον μυστηριώδη κύριο Charles Townsend, του οποίου το ιδιωτικό πρακτορείο ερευνών έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Έχοντας συγκεντρώσει τις πιο έξυπνες, πιο γενναίες και εξαιρετικά εκπαιδευμένες γυναίκες ανά τον κόσμο, τώρα υπάρχουν διάφορες ομάδες Αγγέλων καθοδηγούμενες από διαφορετικά αφεντικά στις πιο απαιτητικές αποστολές.

Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Μπανκς (Pitch Perfect 2), κάθεται για δεύτερη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη, κρατώντας τα ηνία της επόμενης γενιάς των ατρόμητων Αγγέλων του Τσάρλι αναλαμβάνοντας τόσο τη σκηνοθεσία, όσο και το σενάριο. Στο τολμηρό αυτό εγχείρημα η Κρίστεν Στιούαρτ (Twilight),  η Ναόμι Σκοτ (Aladdin) και η νεοφερμένη Έλα Μπαλίνσκα, δίνουν σάρκα και οστά στους Αγγέλους του Τσάρλι σε μία απολαυστική, διασκεδαστική και όπως είναι αναμενόμενο, καταιγιστική περιπέτεια. Μεταμφιέσεις, εξωτικά μέρη, ανατροπές, χιούμορ, γυναικεία αλληλεγγύη, εντυπωσιακές σκηνές δράσης και ειδικά για την ταινία τραγούδια της Ariana Grande ντύνουν το νέο αυτό κεφάλαιο της θρυλικής ομάδας.

«Είναι λίγες οι ταινίες με πολλές γυναίκες πρωταγωνίστριες. Ένιωσα ότι αυτή η ταινία ήταν ένας τρόπος να διηγηθώ μια ιστορία για παραπάνω από μία πρωταγωνίστρια, τρεις υπέροχες, δυνατές γυναίκες που είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την πλοκή.» – Ελίζαμπεθ Μπανκς

«Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» (God Exists, Her Name Is Petrunya – 2019) της Τεόνα Στρουγκάρ (Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία)

image

Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Κοινωνικός ρατσισμός, σεξισμός, θρησκευτικές προκαταλήψεις, στοιχειοθετούν ένα κοινωνικό δράμα με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις, σκηνοθετημένο με σωστό ρυθμό και νεύρο. Η ερμηνεία της Ζορίτσα  Νούτσεβα είναι χειμαρρώδης. Το «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια», είναι μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ, που διεκδικούν το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το 2019, την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στο πρόσφατο, επετειακό 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορούν Επίσης:
«Μπένι» (El Benny – 2006) του Jorge Luis Sánchez (Κούβα)

Βασισμένο στη ζωή του Benny Moré, ενός από τους κορυφαίους τραγουδιστές της Κούβας. Χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια, των 30 λεπτών, οι ταινία δείχνει τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Το φιλμ, με χρονολογική σειρά, μας πάει στην παιδική του ηλικία στην Santa Isabel de las Lajas, την παραμονή και την επιτυχημένη καριέρα του στο Μεξικό, την αφοσίωση του στις μουσικές ρίζες της Κούβας, στο ταξίδι του στη Βενεζουέλα και τέλος, στον τραγικό θάνατο του. Περιλαμβάνονται μαρτυρίες και σχολιασμοί μερικών από τους πιο γνωστούς και αξιόλογους Ισπανούς μουσικούς, όπως οι Μπέμπο και Τσούτσο Βαλντές, Ιμπραήμ Φερέρ, από τις βεντέτες της εποχής Γιολάντα Μοντές και Αμάλια Αγκιλάρ, όπως και από συγγενείς και φίλους.

«R.B.G. Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη» (RBG – 2018) των Julie Cohen και Betsy West (Η.Π.Α.)

H Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, είναι η δεύτερη γυναίκα αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. και η πρώτη δικαστίνα που έγινε pop culture φαινόμενο. H Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία κυκλοφορεί σε κούπα, σε τατουάζ και σε meme, είναι 85 χρονών και έχει αλλάξει τη θέση της γυναίκας στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνωστή και ως η περιβόητη «RBG», έχει καταφερθεί ανοιχτά ενάντια στον Τραμπ και έχει κερδίσει υποθέσεις που επέτρεψαν στις γυναίκες να στέκονται ισότιμα απέναντι στους άντρες συναδέλφους τους στη δουλειά αλλά και στο σπίτι.

Η ταινία τεκμηρίωσης, παρουσιάζει την εξαιρετική ζωή και καριέρα της δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία ανέπτυξε μια εκπληκτική νομική κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα έγινε απροσδόκητα ένα είδωλο λαϊκού πολιτισμού. Το «R.B.G. Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη», ήταν Υποψήφιο για δύο Όσκαρ, στις Κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Τραγουδιού.