Ένα από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες της εποχής μας, ο Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει μετά το εξαιρετικό «Μικρό Ψάρι», με τη νέα του δημιουργία. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τα προηγούμενα έργα του, συν το μαύρο χιούμορ κι ένα εντυπωσιακό μουσικό σκορ, ο Οικονομίδης συνθέτει με μαεστρία το κινηματογραφικό του σύμπαν, στην αντισυμβατική «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση.

Ads

Η υπόθεση της ταινίας, που γυρίστηκε στη Λαμία, περιστρέφεται γύρω από μια γοητευτική γυναίκα (Βίκυ Παπαδοπούλου), η οποία αποφασίζει να εγκαταλείψει τον επιχειρηματία σύζυγό της (Γιάννης Τσορτέκης), για έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και πρώην λαϊκό τραγουδιστή (Βασίλης Μπισμπίκης).

Δεν αρκείται όμως σε αυτό – εγκαταλείποντας τη συζυγική εστία, η μοιχαλίδα παίρνει μαζί της κι ένα εκατομμύριο ευρώ. O σύζυγος παρανοεί και ορκίζεται εκδίκηση. Εν τω μεταξύ ο υπόκοσμος της νύχτας, στην μικρή επαρχιακή πόλη, βρίσκεται σε αναβρασμό σχετικά με το παράνομο ζευγάρι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αντισυμαβτικές μητέρες των δύο αντεραστών δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια…

image

Ads

«Όπου και να πάω, όπου και να κοιτάξω, ό,τι και να σκεφτώ, Ελλάδα! Αυτή η αλλόκοτη χώρα με τις χίλιες ευλογίες και τις χίλιες κατάρες. Ελλάδα. Ένας τόπος για τον οποίο το ρητό «εδώ τα πάντα μπορούν να συμβούν» δεν είναι υπερβολή, αλλά ο κανόνας. Ελλάδα. Ο ιδανικός καμβάς για να ζωγραφίσεις επάνω του, την πιο απίστευτα πιστευτή κινηματογραφική ιστορία. Επαρχία, καλοκαίρι, σήμερα. Μια μικρή πόλη χαμένη στον κάμπο. Αφόρητη ζέστη και αφόρητη πλήξη. Μια συζυγική απιστία κι ένα εκατομμύριο ευρώ που κάνει φτερά ανάβουν τα αίματα. Ο κόσμος κι ο υπόκοσμος συναντιούνται, τα όργανα αρχίζουν να βαράνε κι από κει και πέρα, ο κακός χαμός. Έρωτες και καψούρες, πάθη και προδοσίες, συμβόλαια θανάτου, γιοι και μανάδες, σκυλάδικα και black metal, κροκόδειλοι, γλάροι, γουρούνια, χαρακτήρες με μεγάλα «εγώ» και τρύπιες καρδιές. Όλα αυτά και άλλα τόσα, μαζί με ένα αποθεωτικό μαύρο χιούμορ που όμοιό του δεν έχω ξαναδοκιμάσει ποτέ σε άλλη μου ταινία, αποτελούν τα υλικά του κοκτέιλ της «Μπαλάντας». Οπότε, καθίστε αναπαυτικά κι απολαύστε. Καλή σας διασκέδαση και… εις άλλα με υγεία». – Γιάννης Οικονομίδης

image

Όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τότε το αποτέλεσμα είναι μία έξοχη κοινωνική σάτιρα με φόντο την ζωή στην επαρχία, υπογεγραμμένη από ένα σπουδαίο σκηνοθέτη που βιώνει στο έπαρκο τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες καθρεφτίζονται ιδανικά μέσα από το κινηματογραφικό σύμπαν της νέας του ταινίας.

«Είναι μια παράξενη ταινία. Την χαρακτηρίζω ως μια μαύρη κωμωδία με στοιχεία γκανγκστερικά, δράση, ερωτική – έρωτας, ιδρώτας, πόθος, σπέρμα – είναι όλα μέσα. Και αρκετό μαύρο χιούμορ.» – Γιάννης Οικονομίδης

image

Η έμπνευση πίσω από την ιστορία της ταινίας ήταν να επεκτείνει την ιστορία που ξεκίνησε στο «Μικρό Ψάρι» παίζοντας πάνω στο είδος του γκάνγκστερ φιλμ και με μια διάθεση για πιο απελευθερωμένο χιούμορ. Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους με τους οποίους συνεργάζεται πάντοτε, στην ταινία του αυτή έφερε και «καινούργιους παίχτες στο κόλπο», όπως είναι ο Βασίλης Μπισμπίκης, αλλά και πολλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς.

image

Το μουσικό θέμα της ταινίας διασκευάζει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος και πρόκειται για το παραδοσιακό κομμάτι που ανοίγει τις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών του Καραγκιόζη. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Γιάννη Οικονομίδη, γράφοντας τη μουσική για την ταινία, «Το Μικρό Ψάρι», αλλά και για την θεατρική παράσταση, «Στέλλα Κοιμήσου». Ο ίδιος αναφέρει για τη νέα αυτή συνεργασία:

«Η διασκευή του συγκεκριμένου παραδοσιακού κομματιού, του γνωστού χασαποσέρβικου κυκλικού χορού του Καραγκιόζη με τους συνειρμούς που αυτός δημιουργεί, θεωρώ ότι είναι ο πιο ταιριαστός μουσικός σχολιασμός για τους κωμικοτραγικούς χαρακτήρες και το περιβάλλον τους που παρουσιάζει σ´αυτή την ταινία του, ο Γιάννης Οικονομίδης.»

image

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την προβολή της σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση, την Κυριακή 18 Απριλίου στις 23:45 στην ΕΡΤ2, η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, θα είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς / Ballad for a Pierced Heart
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου
Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 142 λεπτά
Προβάλλεται την Κυριακή 18 Απριλίου στις 23:45 στην ΕΡΤ2, σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση