Βραβευμένος στα Διεθνή Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, για τις μικρού μήκους ταινίες του, ο Τζόνας Καρπινιάνο πραγματοποιεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, μ’ ένα εξαιρετικά επίκαιρο φιλμ. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει μέσα από το «Mediterranea» (2015) να αποτυπώσει και να αναδείξει με ρεαλιστικό και καθηλωτικό τρόπο, ένα από τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, την μεταναστευτική κρίση.

Ads

«Ο Αγίβα και ο Αμπάς είναι οι δύο όψεις του ίδιου προσώπου, σαν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Ο Αγίβα είναι ο πιο ώριμος και υπεύθυνος, αλλά και ο πιο ανήσυχος. Ο Αμπάς είναι ο πιο ζωντανός από τους δύο, ικανός να εκμεταλλεύεται τις χαρές της στιγμής, χωρίς να σκέφτεται τις περαιτέρω συνέπειες. Οι δύο φίλοι τσακώνονται συχνά, αλλά κανένας τους δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τον άλλο. Εκπροσωπούν δύο συμπληρωματικά μονοπάτια στην αντιμετώπιση της ζωής σε μια ξένη χώρα.» – Τζόνας Καρπινιάνο

image

Ο Αγίβα (Κουντούς Σεϊχόν – Koudous Seihon), άφησε πρόσφατα το σπίτι του στην Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή κι έναν τρόπο να συντηρήσει την αδελφή του και την κόρη του. Προκειμένου να το καταφέρει, θα εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του σε μια παράνομη επιχείρηση εισαγωγής μεταναστών και θα κατορθώσει να φύγει από την Αφρική, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Αμπάς (Αλασάν Σι – Alassane Sy).

Ads

image

Ο Αγίβα προσαρμόζεται στη νέα του ζωή στην Ιταλία, αλλά όταν εντάσεις αναπτύσσονται στην τοπική κοινότητα, τα πράγματα γίνονται σταδιακά εξαιρετικά επικίνδυνα. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη νέα του ζωή, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, όχι όμως χωρίς το αντίστοιχο προσωπικό κόστος.

image

«Η μητέρα μου είναι Αφρο-Αμερικανίδα και ο πατέρας μου είναι Ιταλός. Επομένως, όταν οι πρώτες φυλετικές εξεγέρσεις στην Ιταλία ξέσπασαν στο Ροζάρνο το 2010, έτρεξα αμέσως στην Καλαβρία για να αποκτήσω μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Στην αρχή, ήθελα να κάνω μια μικρού μήκους ταινία γύρω από τις αναταραχές (και όντως, έτσι προέκυψε το φιλμ «A Chjàna»), αλλά τελικά, αφού συνάντησα τον Κουντούς Σεϊχόν, που θα υποδυόταν τον Αγίβα, ήξερα ότι έπρεπε να γυρίσω μια μεγάλου μήκους ταινία που θα διαπραγματευόταν τις διαφορετικές πλευρές των γεγονότων.» – Τζόνας Καρπινιάνο

image

Ένα τραγικά επίκαιρο φιλμ, με αξιόλογη και ρεαλιστική κινηματογράφηση. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα και αποσπώντας εκπληκτικές ερμηνείες από ένα καστ ως επί το πλείστον μη επαγγελματιών ηθοποιών, ο Καρπινιάνο σκηνοθετεί εντυπωσιακά το επικίνδυνο, επικών διαστάσεων ταξίδι των δύο φίλων που διασχίζουν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, με προορισμό την Ιταλία. Ταυτόχρονα όμως πλάθει ένα απόλυτα ειλικρινές και πειστικό πορτρέτο, μιας Ευρώπης που δικαίως πλέον παρουσιάζεται ως μία απατηλή Γη της Επαγγελίας.

image

Η ταινία, προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι αλλά και του Λονδίνου. Στην χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ, για το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

image

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Τζόνας Καρπινιάνο μοίρασε την παιδική του ηλικία ανάμεσα στη Ρώμη και στη γενέτειρά του, ενώ σπούδασε Κινηματογράφο στο Wesleyan University. Οι μικρού μήκους δημιουργίες του έχουν προβληθεί σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως εκείνα των Καννών, της Βενετίας και της Νέας Υόρκης, το SXSW και το New Directors / New Films.

image

Το 2011, η μικρού μήκους ταινία του «A Chjàna», βασισμένη στα ίδια γεγονότα που ενέπνευσαν και το «Mediterranea», κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας και Ειδική Μνεία από την Ένωση Κριτικών της Ιταλίας. Ενώ η αμέσως επόμενη δουλειά του, το μικρού μήκους φιλμ «A Ciambra», απέσπασε το Βραβείο Ανακάλυψης στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, το 2014 και το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Μαϊάμι.

image

Ο Τζόνας Καρπινιάνο είναι επίσης απόφοιτος του Sundance Screenwriters & Directors Lab του 2012 και αποδέκτης του Sundance / Mahindra Global Filmmaking Award, ενώ την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στη λίστα του έγκυρου περιοδικού Filmmaker με τα 25 σημαντικότερα νέα πρόσωπα του ανεξάρτητου σινεμά. Το «Mediterranea» σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, τον Μάιο του 2015.

«Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο είναι το πώς η Ιταλία υποδέχεται τους μετανάστες. Νομίζουμε ότι ξέρουμε ήδη για το ταξίδι τους: το πέρασμα, και στη συνέχεια τους εκατοντάδες Αφρικανούς που φτάνουν στις ακτές μας με βάρκες κάθε χρόνο, αλλά αγνοούμε τι ακολουθεί στη συνέχεια. Για μένα, αυτή ήταν η αφετηρία. Ήθελα επίσης να εντοπίσω την αμφισημία της συμπόνιας και πώς μερικές φορές μετατρέπεται σε μια αλαζονική συμπεριφορά, η οποία κάλλιστα μπορεί να προέρχεται από άγνοια. Ο μετανάστης δεν είναι απλά ένας ξένος, ο τρομακτικός ή διάσημος άγνωστος, ανάλογα με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός, αλλά είναι ένα στοιχείο αυξανόμενης σημασίας στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας. Αυτός είναι ο λόγος που ο τίτλος, «Mediterranea», είναι στον πληθυντικό, αντιπροσωπεύοντας αυτό το σημείο συνάντησης, αυτό το πεδίο συγκρούσεων και πάνω απ’ όλα, αυτό το μέρος που δεν μπορεί να οριστεί σύμφωνα με τα σύνορά του.» – Τζόνας Καρπινιάνο

image

Το φιλμ «Mediterranea» (2015) του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ, Η.Π.Α.), κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Weird Wave.

Έτος: 2015 | Xώρα: Ιταλία | Διάρκεια: 107 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jonas Carpignano | Σενάριο: Jonas Carpignano | Παίζουν: Alassane Sy, Koudous Seihon, Aisha.