Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκέτ, Ζαν-Μαρκ Μπαρ και την υποβλητική μουσική του Ερίκ Σερά, «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, μας ταξιδεύει από τη Σικελία, στο Αιγαίο με μοναδικά πλάνα από την Αμοργό, την Ίο και τα Κουφονήσια, σε μία άκρως καλοκαιρινή και δροσερή ταινία.

Ads

Ο Ένζο (Ζαν Ρενό) και ο Ζακ (Ζαν Μαρκ Μπαρ) είναι δύο παιδικοί φίλοι, που από μικροί συναγωνίζονταν στις καταδύσεις. Ενήλικοι πλέον οι δυο τους θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι. Από τη Σικελία, ο Ζακ, ανίκητος πρωταθλητής επί έξι χρόνια στις ελεύθερες καταδύσεις θα αναζητήσει τον Ένζο στις Άνδεις όπου μένει, για να τον φέρει πίσω ως αντίπαλο και διεκδικητή του τίτλου.

Η αναμέτρησή τους θα τους οδηγήσει σε καταστάσεις πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες. Με πανέμορφες υποβρύχιες σκηνές που κόβουν την ανάσα και γυρίσματα στη Σικελία και στα ελληνικά νησιά, το μαγευτικό φιλμ του Λικ Μπεσόν είναι μία μυστηριώδης, κλασσική ταινία, που μένει αξέχαστη.

image

Ads

Μία καλοκαιρινή ταινία που γεμίζει με δέος τον θεατή, μένοντας αξέχαστη. Αρκετές  από τις σκηνές της ταινίας έχουν γυριστεί στην περίφημη παραλία της Αγίας Άννας, κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, ενώ ότι στην ταινία συμμετείχαν και κάτοικοι της Αμοργού.

Βέβαια δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο δελφίνι του «Απέραντου Γαλάζιου», την Ζοζεφίν, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία. Το δελφίνι ζούσε στο θαλάσσιο πάρκο στην Αντίμπ από το 1979 και έγινε «σταρ», μετά τη συμμετοχή της στην ταινία, μέχρι τον θάνατο της, τον Αύγουστο του 2011.

image

Αξίζει να προσθέσουμε ότι η ταινία τιμήθηκε από την Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου με τα βραβεία Καλύτερης Εικόνας και Καλύτερης Μουσικής στην απονομή του 1988. Ενώ ο Λικ Μπεσόν, εκτός από σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός, έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα καθώς οι γονείς του ήταν εκπαιδευτές καταδύσεων.

Ο Γάλλος δημιουργός, σχεδίαζε να γίνει θαλάσσιος βιολόγος αλλά στην ηλικία των 17 ετών είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης πράγμα που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει από νωρίς το όνειρό του. Όλο αυτό το διάστημα, ο Μπεσόν ουσιαστικά ζούσε μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.

image

Επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Μπεσόν ανακαλύπτει πως ο κινηματογράφος ήταν ένα μέσο στο οποίο θα μπορούσε να διοχετεύσει το ενδιαφέρον του. Άρχισε λοιπόν να δουλεύει σε κινηματογραφικές παραγωγές, μετακόμισε για τρία χρόνια στην Αμερική και όταν επέστρεψε ξανά στη Γαλλία, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής.

Το πλούσιο βιογραφικό του Μπεσόν περιλαμβάνει την σκηνοθεσία χαρακτηριστικών ταινιών, όπως: «The Last Battle», «Subway», «Το Απέραντο Γαλάζιο», «La Femme Nikita», «Léon», «Το Πέμπτο Στοιχείο», «Ιωάννα της Λωραίνης», «Angel-A», «Ο Άρθουρ και οι Μίνιμοϊ» κ.α.

image

Το Απέραντο Γαλάζιο / The Big Blue / Le Grand Bleu
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Σενάριο: Λικ Μπεσόν, Ρόμπερτ Γκάρλαντ, Μέριλιν Γκόλντιν, Ζακ Μαγιόλ, Μαρκ Περιέ
Μουσική: Ερίκ Σερά
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κάρλο Βαρίνι
Μοντάζ: Ολιβιέ Μοφρόι
Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκέτ, Σέρτζιο Καστελίτο, Πολ Σέναρ, Μαρκ Ντουρέ, Γκρίφιν Ντιούν, Ανδρέας Βουτσινάς, Τζιν Μπούις, Βαλεντίνα Βάργκας, Κίμπερλι Μπεκ.
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1988
Διάρκεια: 168 λεπτά