Πέντε χαρακτηριστικές ταινίες για τις τραγικές στιγμές που έχει βιώσει η οικογένεια των Κένεντι. Από τη δολοφονία του πρόεδρου Τζον Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, μέχρι τη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, στις 6 Ιουνίου του 1968, αλλά και την αντίδραση της Τζάκι Κένεντι, στην ομώνυμη ταινία του Πάμπλο Λαρέν.

Ads

«JFK: H Ιστορία που Χαράχτηκε στη Μνήμη μας» (JFK – 1991) του Όλιβερ Στόουν

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονείται. Ο εισαγγελέας Γκάρισον αρχίζει τις έρευνές του για την ανακάλυψη του αληθινού ενόχου. Κέβιν Κόστνερ, Σάλι Κέρκλαντ, Στηβ Ριντ, Τζέι Σάντερς, Έντουαρντ Άσνερ, Τζακ Λέμον, Βίνσεντ Ντ Ονόφριο, Γκάρι Όλντμαν, Σίσι Σπέισεκ, Πατ Πέρκινς.

image

Ads

Η πλέον κλασσική ταινία στη συγκεκριμένη κατηγορία, φέρνει την υπογραφή του Όλιβερ Στόουν στη σκηνοθεσία και του Κέβιν Κόστνερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος υποδύεται τον εισαγγελέα Τζιμ Γκάρισον. Το φιλμ απέσπασε οκτώ Υποψηφιότητες για Όσκαρ και τελικά βραβεύτηκε με δύο χρυσά αγαλματίδια, στις κατηγορίες Best Cinematography και Best Film Editing.

«Δεκατρείς Μέρες» (Thirteen Days – 2000) του Ρότζερ Ντόναλτσον

image

Μετά την τοποθέτηση πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα από τους Σοβιετικούς, τον Οκτώβριο του 1962, η αμερικανική κυβέρνηση ξεκινά πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με στόχο να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση. Η ταινία παρουσιάζει τους περίπλοκους χειρισμούς που ακολούθησαν τις επόμενες δεκατρείς ημέρες, όταν η παγκόσμια ειρήνη βρέθηκε στο χείλος μιας γενικευμένης σύρραξης.

Η ταινία περιγράφει την ιστορία αυτή μέσα από τα μάτια του Kenneth P. OΑDonnell, προεδρικού συμβούλου, που βρισκόταν πίσω από τον πρόεδρο John Kennedy και ήταν παρών σε όλες τις δραματικές συναντήσεις και αποφάσεις. Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Κόστνερ, Μπρους Γκρίνγουντ, Στίβεν Καλπ, Ντίλαν Μπέικερ

«Bobby» (2006) του Εμίλιο Εστεβέζ

image

Στις 6 Ιουνίου του 1968 δολοφονείται ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι. Στην ταινία παρακολουθούμε 22 διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι καταλύουν στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες. Μοναδικό κοινό τους σημείο, στη στιγμή και στον τόπο που τους γνωρίζουμε, η δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι. Με μια ματιά, έχουμε τη γεύση μιας στιγμής στο χρόνο, που άλλαξε τη ροή της αμερικανικής ιστορίας.

Πέμπτη σκηνοθετική απόπειρα για τον ηθοποιό Εμίλιο Εστεβέζ, το «Bobby» είναι ένα ψηφιδωτό ανθρώπων και έντονων χαρακτήρων. Μια ιστορική στιγμή που φιλτράρεται μέσα από τον αμφιβληστροειδή 22 διαφορετικών ανθρώπων. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες, την πραγματική τοποθεσία όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι, κατά την περίοδο κατεδάφισής του. Η πτέρυγα του ξενοδοχείου που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία δεν είχε πειραχτεί ακόμα, ώστε να διατηρηθούν και να φυλαχτούν κάποια αντικείμενα από το χώρο όπου πυροβολήθηκε ο Κένεντι. Πρωταγωνιστούν: Χάρι Μπελαφόντε, Τζόι Μπράιαντ, Νικ Κάνον, Εμίλιο Εστεβέζ, Λόρενς Φίσμπερν, Αντονι Χόπκινς, Ελεν Χαντ, Ντέμι Μουρ, Σάρον Στόουν.

«Τζάκι» (Jackie – 2016) του Πάμπλο Λαρέν

image

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Jackie (Νάταλι Πόρτμαν) ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Ο κόσμος της και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της, μια εβδομάδα μετά καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Πρέπει να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει την κηδεία του άντρα της. Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία. Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Γκρέτα Γκέργουικ, Μπίλι Γκρούντουπ, Τζον Χαρτ, Μαξ Κασέλα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο χιλιανός δημιουργός των «No», «Η Μυστική Λέσχη», «Neruda», Πάμπλο Λαραΐν – η πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του σκηνοθέτη. Η Πόρτμαν ερμηνεύει την Τζάκι Κένεντι, τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, το 1963 και το πώς προσπαθεί να διαχειριστεί την θλίψη αλλά και την τραγωδία που βίωσε. Η ταινία κέρδισε στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2016 το Βραβείο Σεναρίου, το οποίο υπογράφει ο Νόα Όπενχαϊμ. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι βρίσκεται στη θέση του παραγωγού, ενώ τον ρόλο του Ρόμπερτ Κένεντι ερμηνεύει ο Πίτερ Σάρσγκααρντ. Πρόκειται για μία τεχνικά άψογη βιογραφία από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, με τη Νάταλι Πόρτμαν σε μία αξιόλογη ερμηνεία. Ωστόσο το ερώτημα που αναδύεται επίμονα μέσα από το φιλμ είναι γιατί ο δημιουργός επέλεξε την υποκειμενική οπτική γωνία της Τζάκι Κένεντι, για να διηγηθεί μία ιστορία που σημάδεψε για πάντα τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία και κοινωνία.

«Ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, γιατί όλοι γνωρίζουν πώς ήταν, πώς μιλούσε, τις κινήσεις της. Όλοι κάτι ξέρουν γι’ αυτήν. Δεν είχα καταπιαστεί στο παρελθόν με έναν αντίστοιχο ρόλο. Ήθελα να βγάλω κάτι, που θα πρόσεχε ο κόσμος και θα πίστευε ότι αυτή είναι η Τζάκι.» – Νάταλι Πόρτμαν

«Η Ενοχή του Κένεντι» (Chappaquiddick – 2017) του Τζον Κέραν

image

18 Ιουλίου του 1969. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι φεύγει από ένα πάρτι στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με συνοδηγό τη Μαίρη Τζο Κόπεχνε, μία πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια στρατηγικής που είχε συνεργαστεί με τον Μπόμπι Κένεντι για την καμπάνια του την προηγούμενη χρονιά. Οι συνθήκες αυτού που ακολούθησε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εδώ και 50 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο έπεσε από μία γέφυρα με αποτέλεσμα η συνοδηγός να χάσει τη ζωή της, γιατί ο Τεντ Κένεντι ανέφερε το δυστύχημα 10 ώρες μετά. Το περιστατικό σηματοδότησε το τέλος της ζωής της νεαρής Κόπεχνε, καθώς και το τέλος των προσδοκιών του Τεντ Κένεντι για την προεδρική θέση.

Η ταινία «Chappaquiddick» είναι μια ψύχραιμη, αλλά και αγωνιώδης αναπαράσταση του αυτοκινητιστικού ατυχήματος και των γεγονότων που ακολούθησαν, σε σκηνοθεσία του Τζον Κέραν («Tracks»). Ένα αιχμηρό, αγωνιώδες, μεθοδικό και λεπτομερές χρονικό που ξεδιπλώνει το παρασκήνιο του τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα το 1969 και στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή και μαζί την ευκαιρία του Τεντ Κένεντι για προεδρική καριέρα.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Αυστραλός ηθοποιός Τζέισον Κλαρκ («Mudbound», «Zero Dark Thirty») που ενσαρκώνει ικανοποιητικά τον φιλόδοξο γερουσιαστή στις επτά πιο κρίσιμες μέρες της ζωής του, σε σκηνοθεσία του Τζον Κάραν («Διασχίζοντας την Έρημο», «Βαμμένο Πέπλο») και σενάριο των πρωτοεμφανιζόμενων Τέιλορ Άλεν και  Άντριου Λόγκαν. Το θύμα του αυτοκινητιστικού αλλά και ενός διεφθαρμένου συστήματος υποδύεται η Κέιτ Μάρα («House of Cards»), ενώ ο Εντ Χελμς («The Hangover») εμφανίζεται στον ρόλο του δικηγόρου και ξαδέρφου του Κένεντι. Η ταινία αποκαλύπτει όχι μόνο τις συνθήκες του δυστυχήματος, αλλά και το σκάνδαλο που ξέσπασε τις επόμενες μέρες και καθόρισε την καριέρα του εμπλεκόμενου πολιτικού.