«Η καρδιά είναι όσα αγαπάμε και όσα αποδοκιμάζουμε. Είναι το αίμα μας και η ψυχή μας και κρύβεται πίσω από κάθε ανθρώπινη ιστορία», λέει χαρακτηριστικά ο Σουηδός ζωγράφος και εικονογράφος Ντάνιελ Ένγκνεους, ο οποίος υπογράφει την οπτική ταυτότητα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

Για το πόστερ του 25ου Φ.Ν.Θ., οι διοργανωτές ζήτησαν από τον καλλιτέχνη να εμπνευστεί από την καρδιά, τον χάρτη μας, τα μάτια μας σε έναν κόσμο που μεγαλώνει και την ίδια στιγμή μικραίνει. Στο Σινεμά, στις τέχνες, η καρδιά είναι ένα διαχρονικό σύμβολο, μια υπενθύμιση της ανθρώπινης κατάστασης, είτε αγαλλιάζει, είτε ραγίζει.

Γεννημένος το 1972 στη Σουηδία, ο Ντάνιελ Ένγκνεους (Daniel Egnéus) έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Στοκχόλμη, την Πράγα, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Ρώμη, το Μιλάνο και τώρα έχει ως βάση του την Αθήνα. Πολυσχιδής καλλιτέχνης, έχει στο ενεργητικό του επιτυχημένες συνεργασίες με συγγραφείς όπως ο Νιλ Γκέιμαν για το The American Gods Quartet, το οποίο περιλάμβανε περισσότερες από 140 εικονογραφήσεις που εκδόθηκε από την Headline Publishing.

Έχει επίσης συνεργαστεί με εταιρείες όπως οι Chanel / Departures Magazine για να εικονογραφήσει διαδικτυακά τη κολεξιόν του 2017 The Chanel Cruise στην Αβάνα της Κούβας. Συνεργάστηκε, επίσης, με τις Haagen-Dasz, BMW και Pepsi Cola. Το εικονογραφημένο βιβλίο του Lubna and Pebble που αναφέρεται εμμέσως στην προσφυγική κρίση (γραμμένο από τη Wendy Meddour) επιλέχθηκε από το περιοδικό TIME ως ένα από τα 10 καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2019. Τα εικονογραφημένα βιβλία του από τους οίκους Bloomsbury Publishing και Oxford University Press έχουν εκδοθεί σε 22 χώρες.

Ads

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, διεξάγεται φέτος από την Πέμπτη 2 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Η διοργάνωση – όντας μία από τις 10 καλύτερες στον κόσμο για τον χώρο του Ντοκιμαντέρ – γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια παρουσίας της και υποδέχεται τους θεατές με ένα ξεχωριστό και πολυδιάστατο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, με τίτλο «Η τέχνη της πραγματικότητας: πέρα από την παρατήρηση», ενώ παράλληλα ετοιμάζει και μία ειδική δίγλωσση έκδοση. Συνολικά, θα απολαύσουμε 20 ταινίες – σταθμούς από εμβληματικούς δημιουργούς.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου, ως την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Ενώ στις 15 Μαρτίου του 1943, ο πρώτος συρμός με προορισμό το Άουσβιτς αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη. 80 χρόνια μετά, το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που ξεκληρίστηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από ένα σπουδαίο αφιέρωμα. Φέρνοντας στο προσκήνιο επώδυνες μαρτυρίες και σοκαριστικά ντοκουμέντα, οι ταινίες του αφιερώματος «Adio kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια» ρίχνουν φως σε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Το ανεπούλωτο οικουμενικό τραύμα λειτουργεί ως υπενθύμιση και προειδοποίηση για το μέλλον.

*Adio kerida (ή Adiós querida):  Ένα παραδοσιακό τραγούδι αγάπης, σεφαραδίτικο, γραμμένο στα ladino, μιλά για τον αποχωρισμό, τον έρωτα, τον θάνατο. Στον χώρο του αστικού θρύλου της εβραϊκής κοινότητας λέγεται πως το «Αντίο αγαπημένη» τραγουδούσαν οι Εβραίοι λίγο πριν μπουν στα τρένα που θα τους οδηγούσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Διαβάστε Επίσης: