Η μεγάλη κυρία του Γαλλικού Σινεμά, σε έναν εκρηκτικό κωμικό ρόλο. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του Ζαν-Πολ Σαλομέ, ο οποίος μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο της Ανελόρ Καΐρ. Η ταινία «Η Νονά της Νύχτας / Mama Weed», κυκλοφορεί στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 29 Ιουλίου.

Ads

Η αραβικής καταγωγής Πασιάνς Πορτεφέ είναι μια μεταφράστρια της γαλλικής Δίωξης Ναρκωτικών, που ειδικεύεται σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων για διακίνηση παράνομων ουσιών. Η δουλειά της είναι κακοπληρωμένη και σκληρή, αλλά η κυρία Πορτεφέ προσπαθεί να διατηρήσει την υπομονή της, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το  βαφτιστικό της (Patience = Υπομονή).

image

Η ζωή της θα αλλάξει ριζικά, όταν, παρακολουθώντας τη συνομιλία δύο καταζητουμένων διακινητών ναρκωτικών, αναγνωρίζει στον ένα από αυτούς τον γιο της αγαπητής κυρίας που φροντίζει την υπερήλικη μητέρα της.

Ads

Η μεταφράστρια αποφασίζει να προστατεύσει τον νεαρό, όμως οι πληροφορίες που έχει ήδη συγκεντρώσει, την οδηγούν στην καρδιά ενός μεγάλου κυκλώματος διακίνησης χασίς.

image

Με τη βοήθεια του DNA, ενός σκύλου που παλιά ανήκε στη Δίωξη Ναρκωτικών και τώρα «δουλεύει» για τον εαυτό του, η Πασιάνς, αξιοποιώντας τις επαγγελματικές της εμπειρίες, θα εισχωρήσει στο κύκλωμα ναρκωτικών του Παρισιού και θα γίνει η νέα «Νονά της Νύχτας»!

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, που χρειάστηκε να μάθει αραβικά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ρόλου της, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Πασιάνς είναι μια γυναίκα που έχει περάσει από τη διαδικασία μιας βίαιης απώλειας, κι έχει μάθει να τα βγάζει πέρα μόνη της, φροντίζοντας τις κόρες και τη μητέρα της. Όταν προκύπτει η νέα κατάσταση στη ζωή της, δεν το σκέφτεται και πολύ…»

image

Όσο για την στροφή της στην κωμωδία, η σπουδαία ηθοποιός δηλώνει πως αυτό που της άρεσε στο βιβλίο στο οποίο στηρίχθηκε η ταινία (της συγγραφέως Ανελόρ Καΐρ, που συμμετείχε και στο σενάριο) ήταν η ιδέα πως σε κάθε τραγωδία υπάρχει ένα κωμικό στοιχείο, και το αντίστροφο.

Κάτι που αξιοποίησε δεξιοτεχνικά ο Ζαν Πολ Σαλομέ στην ταινία, δίνοντάς της ένα χαρακτήρα κωμωδίας και θρίλερ, αναδεικνύοντας παράλληλα ένα άλλο Παρίσι, αυτό το  μη-τουριστικό, της σκοτεινής πλευράς, όπου δρουν οι συμμορίες διακίνησης των ναρκωτικών του υποκόσμου.

Ο σκηνοθέτης δηλώνει πως  το βασικό πρόσωπο του βιβλίου της Καΐρ ενσαρκώθηκε θαυμάσια από την Ιπέρ, με αποτέλεσμα να βγει στην οθόνη το «πορτρέτο μιας δυναμικής  γυναίκας που προσπαθεί να σταθεί σε ένα κόσμο σκληρών μαφιόζων, από αυτούς που οδηγούν Πόρσε Καγιέν…»

Η καταπληκτική Ιζαμπέλ Ιπέρ, σε μια ακόμα απολαυστική ερμηνεία, μεταμορφώνεται σε έμπορο ναρκωτικών, ως άλλη «Νονά» της μαφίας, στην ανάλαφρη γαλλική κωμωδία «Η Νονά της Νύχτας», με την υπογραφή του Ζαν Πολ Σαλομέ.

image

Ιζαμπέλ Ιπέρ / Isabelle Huppert

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σπούδασε Σλαβικές κι Ανατολικές Γλώσσες, ενώ έκανε ταυτόχρονα μαθήματα υποκριτικής στο Παρίσι, στην Εθνική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. Κέρδισε αμέσως την προσοχή του κοινού με τις πρώτες εμφανίσεις της στα «Les Valseuses», «Aloise», «The Judge» και «Assassin». Απέσπασε το Βραβείο της πιο Υποσχόμενης Νέας Ηθοποιού από τη Βρετανική Ακαδημία για τον ρόλο της στο «The Lacemaker».

Η σχέση της με τον Κλοντ Σαμπρόλ της επέτρεψε να αναδειχτεί σε όλα τα είδη ταινιών: στην κωμωδία με το «The Swindle», στο δράμα με το «Story of Women», στο φιλμ νουάρ με το «Merci pour le chocolat», στην κλασική λογοτεχνία με το «Madame Bovary», ακόμη και στο είδος της πολιτικής ταινίας με το Comedy of Power.

Έχει βραβευτεί πολλάκις για τους ρόλους της στις ταινίες του Κλοντ Σαμπρόλ: στις Κάννες για το «Violette Nozière», στη Βενετία για το «Story of Women», στη Μόσχα για το «Madame Bovary», και ξανά στη Βενετία και τα Βραβεία Σεζάρ για το «La Cérémonie».

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Γάλλους σκηνοθέτες όπως οι Ζαν Λυκ Γκοντάρ, Αντρέ Τεσινέ, Μορίς Πιαλά, Πατρίς Σερό, Μπενουά Ζακό, Κλαιρ Ντενί, Ολιβιέ Ασσάγιας, Φρανσουά Οζόν, Αν Φοντέν, όπως και με διεθνείς όπως οι Ότο Πρέμινγκερ, τους αδερφούς Ταβιάνι, Μάρκο Φερέρι, Ντέιβιντ Ο΄Ράσελ, Αντρέι Βάιντα, Μίκαελ Χάνεκε.

Η Βενετία την τίμησε με το Ειδικό Χρυσό Λέοντα της Επιτροπής για την συνεισφορά της στον Κινηματογράφο. Στις Κάννες βραβεύτηκε δύο φορές για τις ερμηνείες της, ενώ ήταν πρόεδρος της επιτροπής για την 62η διοργάνωση του Φεστιβάλ. Η Ιπέρ έχει ταυτόχρονα μια αξιόλογη καριέρα στο θέατρο. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Μπομπ Γουίλσον, Πίτερ Ζάντεκ και Κλοντ Ρεγκί. Φέτος εμφανίζεται στο Les Fausses Confidences του Λυκ Μποντί.

Η Ιπέρ πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες που επιλέχθηκαν για το Φεστιβάλ Καννών του 2015: «Ο Ήχος της Σιωπής» (Louder than Bombs), «Valley of Love» του Γκιγιόμ Νικλού και «Άσφαλτος» (Asphalte) του Σάμιουελ Μπένεκτριτ. Τέλος έχει λάβει τους τιμητικούς τίτλους Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότης  του Εθνικού Τάγματος Αξίας και  Διοικητής του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών στη Γαλλία.

Γεννημένη στο Παρίσι στις 16 Μαρτίου του 1953, η Ιζαμπέλ Ιπέρ διαθέτει μία τεράστια ερμηνευτική γκάμα, είναι τολμηρή στις επιλογές της και με μια εκπληκτική ικανότητα μεταμόρφωσης σε διαφορετικούς, όσο και απαιτητικούς ρόλους. Το 2016, η ερμηνεία την στην ταινία «Εκείνη / Elle» του Πολ Βερχόφεν, της χάρισε μεταξύ άλλων και μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Νονά της Νύχτας / Mama Weed
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πολ Σαλομέ
Σενάριο: Ανελόρ Καΐρ, Ζαν-Πολ Σαλομέ, Αντουάν Σαλομέ
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ιπολίτ Ζιραρντό
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο
Διάρκεια: 104 λεπτά