H «Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» (La femme d’à côté / The Woman Next Door – 1981), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές στιγμές του Φρανσουά Τρυφώ. Με πρωταγωνιστές την Φανί Αρντάν και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Γάλλος σκηνοθέτης αποτίει φόρο τιμής στον μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Ααβόρα.

Ads

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, επέστρεψε δυναμικά με νέες αλλά και κλασσικές δημιουργίες. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις αλλά και τις κριτικές μας.

Οι Κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετατρέπονται στο απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά, με περισσότερες από πενήντα (50) ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες υπόσχονται αξιόλογες εμπειρίες θέασης.

image

Ads

Με αφορμή την 40η επέτειο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει βήμα σε οκτώ κριτικούς της παλαιότερης, αλλά και της νέας γενιάς, να προτείνουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες:

  • Μισέλ Δημόπουλος («Ο Πορτοφολάς» του Robert Bresson)
  • Ρόμπυ Εκσιέλ («Σύντομη Συνάντηση» του David Lean)
  • Βασίλης Κεχαγιάς («Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» του François Truffaut)
  • Αχιλλέας Κυριακίδης («Φάννυ και Αλέξανδρος» του Ingmar Bergman)
  • Νίνος Φένεκ Μικελίδης («Λόλα Μοντές» του Max Ophüls)
  • Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (“Senso” του Luchino Visconti)
  • Ιωσήφ Πρωϊμάκης («Μαζί, Ποτέ» του Fatih Akin)
  • Ανδρέας Τύρος (“Alphaville” του Jean-Luc Godard)

image

H ταινία «Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» ( La femme d’à côté / The Woman Next Door – 1981) του Φρανσουά Τρυφώ, θα προβληθεί στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 20:30, στον Κινηματογράφο Ααβόρα.

Διαβάστε επίσης:
Ο «αιώνιος έφηβος» Φρανσουά Τρυφώ

Η μαντάμ Ζουβ, ιδιοκτήτρια του τένις κλαμπ Γαλλικής επαρχίας, μας διηγείται μια τραγική ιστορία πάθους, που γνωρίζει μόνο εκείνη. Δύο πρώην εραστές ο Μπερνάρ (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) και η Ματίλντ (Φανί Αρντάν), συναντιούνται ξανά τυχαία, όταν μετακομίζουν στην ίδια γειτονιά.

image

Εκείνος, είναι εκπαιδευτής οδηγών πετρελαιοφόρων και ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του Αρλέτ (Michèle Baumgartner) και τον μικρό τους γιο Τομά (Olivier Becquaert). Μια μέρα, ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Φιλίπ (Henri Garcin) και η Ματίλντ ( Fanny Ardant) νοικιάζουν το διπλανό σπίτι.

Αυτή η ξαφνική επανένωση του πρώην ζευγαριού, που διατηρεί μυστική τη γνωριμία του, έχει σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της σχέσης τους. Μια σχέση εξεζητημένη και ακραία, που ισορροπεί μεταξύ αγάπης και μίσους και κρύβει ένα ένοχο και θυελλώδες παρελθόν. Μια διεισδυτική σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις και τον έρωτα, από τον δάσκαλο του είδους.

image

Η παράνομη σχέση μεταξύ του Μπερνάρ και της Ματίλντ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φρανσουά Τρυφώ, σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές στιγμές του Γάλλου σκηνοθέτη. Μία από τις πιο δημοφιλείς και αισθησιακές ερωτικές ιστορίες με τραγικό τέλος, ξαναζωντανεύει επί της μεγάλης οθόνης. Ο Τρυφώ, όντας θαυμαστής του Άλφρεντ Χίτσκοκ, χρησιμοποιεί εδώ αρκετά στοιχεία, όπως η ενοχή και το πάθος, αποτίοντας φόρο τιμής στο σινεμά του σασπένς.

Υποψήφια για δύο βραβεία Σεζάρ το 1982 η «Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» (La femme d’à côté / The Woman Next Door – 1981), αγαπήθηκε τόσο από το κοινό, όσο και από τον δημιουργό της, που εδώ συνεργάστηκε για πρώτη φόρα με την Φανύ Αρντάν, την μέλλουσα γυναίκα του.

image

Η έμπνευση γι’ αυτήν την ερωτική ιστορία προήλθε από την τυχαία συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών Αρντάν και Ντεπαρντιέ στα γαλλικά βραβεία Σεζάρ. Εκεί ο σκηνοθέτης τους είδε να στέκονται δίπλα δίπλα και αποφάσισε να γράψει το σενάριο.

image

Ο Τρυφώ για άλλη μια φορά τοποθετεί τις ερωτικές σχέσεις στο μικροσκόπιο, για να αναδείξει τον παραλογισμό και την περιπλοκότητά τους κάτω από την κατά τ’ άλλα φυσιολογική επιφάνεια. Η καταπληκτική φωτογραφία του Γουίλιαμ Λουμπτσάνσκυ και η αινιγματική μουσική του Ζωρζ Ντελερί («1900», Μπερτολούτσι) συνθέτουν ένα χιτσκοκικό σύμπαν, ακριβώς όπως το φαντάστηκε ο Γάλλος σκηνοθέτης.

Διαβάστε επίσης:
Οδηγός επιβίωσης για το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
«Ο Άρχων του Τρόμου» του Όρσον Γουέλς με τον Τσάρλτον Ίστον
Η νέα δημιουργία του Δημήτρη Αθανίτη: «Invisible»

image

Δωρεάν Εισιτήρια για Ανέργους:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

image

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 25 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε .pdf