Για έκτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 6ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά. Τη σκυτάλη παίρνει, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, η ταινία «Η Ετυμηγορία» (The Verdict – 1982) του Σίντνεϊ Λουμέτ, με τον εξαιρετικό Πολ Νιούμαν, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ads

6ο Athens Open Air Film Festival

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά από τα μέρη της πόλης που έχουν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Έτσι και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα αποτελείται από είκοσι (20) επιλεγμένες ταινίες διαφορετικού είδους που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

«Η Ετυμηγορία» (The Verdict – 1982) του Σίντνεϊ Λουμέτ
Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 21:30
Σινέ Τριανόν (Οδός Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα) 21:30

image

Στην «Ετυμηγορία», παρακολουθούμε τις προσπάθειες ενός κατεστραμμένου και αλκοολικού δικηγόρου, να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους ανθρώπους που ευθύνονται για την ιατρική κακομεταχείριση μιας γυναίκας. Σταδιακά το εγχείρημα μετατρέπεται σε μια μοναχική και επίμονη σταυροφορία ηθικής και προσωπικής εξιλέωσης.

Την υπογράφει σεναριακά ιδανικά ο Ντέιβιντ Μάμετ, επιφυλάσσοντας πλήθος ανατροπών και δραματουργικά πανίσχυρων σκηνών καθώς ξετυλίγει τη μαεστρική πλοκή του. Την σκηνοθετεί με φοβερή προσήλωση στην ιστορία, τους χαρακτήρες και το χειμωνιάτικο σκηνικό του ο δημιουργός του «Σέρπικο» και του «Σκυλίσια Μέρα», ο σπουδαίος Σίντνεϊ Λουμέτ.

image

Μ’ έναν εξαιρετικό Πολ Νιούμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ένας από τους μέγιστους δημιουργούς του αμερικανικού σινεμά υπογράφει μία από τις καλύτερες ταινίες του. Ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς για αμέτρητα φιλμ που ακολούθησαν. Πρωταγωνιστούν: Πολ Νιούμαν, Τζέιμς Μέισον, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Τζακ Γουόρντεν.

image

Η ταινία «Η Ετυμηγορία» (The Verdict – 1982) του Σίντνεϊ Λουμέτ, απέσπασε πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ και επίσης πέντε Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο βραβείο.

Σίντνεϊ Λουμέτ

image

Ο Σίντνεϊ Λουμέτ (25 Ιουνίου 1924 – 9 Απριλίου 2011), είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, έχοντας αφήσει στο πέρασμα του ανεξίτηλα κινηματογραφικά διαμάντια, που θα κοσμούν για πάντα το πάνθεον της έβδομης τέχνης.

Οι ταινίες του έχουν προταθεί συνολικά για 50 βραβεία Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες και συνήθως διερευνούσαν ευφυή, πολύπλοκα θέματα κοινωνικού προβληματισμού. Η πιο δημιουργική του περίοδος ήταν μεταξύ του 1964 και του 1978 όταν σκηνοθέτησε 18 ταινίες, πολλές από τις οποίες αποτελούν κλασσικά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης και περιέχουν μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες των ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν σε αυτές. Άλλωστε αυτό υπήρξε πάντα ένα σπουδαίο προσόν του Λουμέτ.

image

«Πέρα από την κληρονομιά που αφήνει πίσω του, θα παραμείνει ο πιο πολιτισμένος και ευγενικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ μου…» Αλ Πατσίνο

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Σίντνεϊ Λουμέτ: Οι «Δώδεκα Ένορκοι», ο «Σέρπικο» και το «Δίκτυο»

image

Για δεύτερη χρονιά, συνδιοργανωτής της μεγαλύτερης υπαίθριας κινηματογραφικής γιορτής στην πόλη είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ενισχύοντας τον καλοκαιρινό αυτό θεσμό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Φεστιβάλ διοργανώνονται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & του www.visitgreece.gr

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.