Μία από τις σημαντικότερες βρετανικές ταινίες της δεκαετίας του ’90, που δυστυχώς σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη, κυκλοφορεί σε επανέκδοση από την Πέμπτη 22 Ιουλίου. Ο λόγος για το εξαιρετικό φιλμ «Το Παιχνίδι των Λυγμών» του Νιλ Τζόρνταν, με πρωταγωνιστές τους Στίβεν Ρία και Φόρεστ Γουίτακερ, σε μία αξιόλογη ερμηνευτική μονομαχία.

Ads

Ένας αγωνιστής του IRA, o Φέργκους (Στίβεν Ρία) αποτελεί μέλος συμμορίας που απάγει τον Τζόντι (Φόρεστ Γουίτακερ) και τον κρατάει όμηρο. Σταδιακά, μεταξύ των δύο ανδρών θα αναπτυχθεί μία ιδιαίτερη φιλία. Εκεί ο Φέργκους θα εκμυστηρευτεί στον Τζόντι πως αναζητά μια παλιά του φίλη και στη συνέχεια, η αναζήτηση αυτή θα βαρύνει τον Τζόντι όταν πια η αιχμαλωσία καταλήγει με τραγικά αποτελέσματα.

image

Αναζητώντας έναν τρόπο να εξιλεωθεί, την εντοπίζει. Αποφασίζει να της κρύψει το παρελθόν του. Αλλά το πρόβλημα είναι πως και εκείνη έχει τα δικά της μυστικά, καθώς το «Παιχνίδι των Λυγμών» είναι ένα ανατρεπτικό φιλμ, το οποίο παίζει με τα κινηματογραφικά είδη κρατώντας τον θεατή σε διαρκή εγρήγορση.

Ads

Γυρισμένη ανεξάρτητα, με ελάχιστα χρήματα και μετά από ένα μεγάλο σερί αποτυχιών του Νιλ Τζόρνταν στο Χόλιγουντ, η ταινία (της οποίας υπογράφει και το σενάριο) αποτέλεσε ένα από τα πιο θριαμβευτικά «comeback» δημιουργού της πρόσφατης κινηματογραφικής ιστορίας.

image

Ήταν επίσης η πιο πολυσυζητημένη ταινία εκείνης της χρονιάς, μαζεύοντας επαίνους όσο και εισπράξεις ενώ χάραξε βαθιά την pop κουλτούρα με το σεναριακό της twist. Ήταν δε τέτοια η ώθηση που έδωσε η ταινία στον σκηνοθέτη της, που η αμέσως επόμενη ταινία του ήταν η «Συνέντευξη με έναν Βρυκόλακα».

Βραβευμένη με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, το «Παιχνίδι των Λυγμών» του Νιλ Τζόρνταν, έχει ως πρωταγωνιστή έναν μετανοημένο εκτελεστή του ΙΡΑ ο οποίος συναντά απρόσμενη λύτρωση και ασυνήθιστη αγάπη στο πρόσωπο της ερωμένης ενός θύματός του.

Μόνο που τίποτα δεν είναι τόσο απλό στον πανούργο κινηματογραφικό ιστό που υφαίνει ο σπουδαίος Ιρλανδός σκηνοθέτης, συνδυάζοντας πολιτικό θρίλερ, μοντέρνο νουάρ και ερωτικό δράμα, σε έναν σύνθετο και γεμάτο ανατροπές στοχασμό πάνω στη μυστηριώδη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ηθικής, αλλά και στα παράδοξα παιχνίδια της μοίρας και της ζωής.

image

Τέλος, αξίζει νομίζω να σημειώσουμε ότι ο Νιλ Τζόρνταν «έκλεψε» τον τίτλο της ταινίας από την γνωστή αγγλική pop επιτυχία των 60s, η πρώτη εκτέλεση του ομώνυμου τραγουδιού έγινε το 1964, από τον Dave Berry, ενώ στην ταινία ακούγετε και η έκδοση του 1992 από τον Boy George.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου, έγινε μετά από φιλική συμβουλή του φίλου του Νιλ Τζόρνταν, του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος θεωρούσε πως ο αρχικός τίτλος της ταινία, «Η Γυναίκα του Στρατιώτη», δεν θα λειτουργούσε με το κοινό.

image

Το Παιχνίδι των Λυγμών / The Crying Game
Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν
Σενάριο: Νιλ Τζόρνταν
Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ρία, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέι Ντέιβιντσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ
Φωτογραφία: Ιαν Γουίλσον
Μοντάζ: Καντ Παν
Μουσική: Αν Ντάντλεϊ
Έτος Παραγωγής: 1992
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 111 λεπτά