Το 1992 ο Κλοντ Σοτέ σκηνοθετεί την Εμμανουέλ Μπεάρ και τον Ντάνιελ Οτέιγ – ζευγάρι στον κινηματογράφο, αλλά και στη ζωή – στην ταινία: «Μια Καρδιά το Χειμώνα» (Un Coeur en Hiver / A Heart in Winter). Μία όμορφη βιολίστρια, που έχει δεσμό με έναν αναπαλαιωτή μουσικών οργάνων, αναζητά την αγάπη ενός άλλου άνδρα, ο οποίος προτιμά να μένει οχυρωμένος στον εαυτό του χωρίς να εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ads

Μια Καρδιά το Χειμώνα / Un Coeur en Hiver / A Heart in Winter
Σκηνοθεσία: Κλοντ Σοτέ / Claude Sautet
Σενάριο: Claude Sautet, Jacques Fieschi, Jérôme Tonnerre, Yves Ulmann
Πρωταγωνιστούν: Έμανουέλ Μπεάρ / Emmanuelle Béart, Ντάνιελ Οτέιγ / Daniel Auteuil, Αντρέ Ντισόλι / André Dussollier
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1992
Διάρκεια: 105 λεπτά
Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), με ελεύθερη είσοδο

image

O διαχυτικός Μαξίμ διοικεί με σιδηρά πυγμή την βιοτεχνία του κατασκευής βιολιών, μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Στεφάν, πολύ μοναχικό κι εσωστρεφή αλλά αυθεντία στην επισκευή βιολιών.

Ads

Μια ημέρα ο Μαξίμ ερωτεύεται σφοδρά μια βιολονίστα, την Καμίλ. Κι ενώ είναι έτοιμοι να συγκατοικήσουν, ο Στεφάν προσπαθεί να κάνει την υπέρβασή του και αποφασίζει να διεκδικήσει την όμορφη γυναίκα, προς μεγάλη απογοήτευση του φίλου του.

image

Η ταινία κέρδισε το 1992 τον Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας και  το 1993 δύο βραβεία César: Σκηνοθεσίας και Β’ Αντρικού Ρόλου στον André Dussolier

image

Οι προβολές του κύκλου “Ciné-club” ολοκληρώνονται για το 2017 με την βραβρευμένη ταινία του Claude Sautet, ” Μια καρδιά το χειμώνα”. Την ταινία που θα προβληθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα παρουσιάσει ο Πάνος Γκένας, δημοσιογράφος του περιοδικού “ΣΙΝΕΜΑ”.

Εμμανουέλ Μπεάρ / Emmanuelle Béart

image

Γεννημένη τον Αύγουστο του 1963 στο Σαιν Τροπέ, η Εμμανουέλ Μπεάρ (με καταγωγή από Κροατία, Μάλτα, αλλά και Ελλάδα), είναι αδιαμφισβήτητα η ιέρεια του σύγχρονου Γαλλικού Κινηματογράφου. Η γυναίκα τοτέμ των σινεφίλ φαντασιώσεων, από την ταινία του Κλοντ Μπερί «Manon des sources» (1986), μέχρι τον καμβά του Ζακ Ριβέτ στο τρίωρο ηδονιστικό ταξίδι «La belle noiseuse» (1991).

Η εσωτερική, ανεπιτήδευτα ερωτική διάσταση των ρόλων της, την έχει κατατάξει ανάμεσα στις κορυφαίες ηθοποιούς παγκοσμίως. Είναι κόρη του ποιητή Γκι Μπεάρ και στον κόσμο της υποκριτικής τέχνης την εισήγαγε ο Ρόμπερτ Άλτμαν, όταν την είδε τυχαία σ’ ένα καφέ στην πόλη του Μόντρεαλ.

Το 1984, συναντά τον Ντανιέλ Οτέιγ στα γυρίσματα της ταινίας L’Amour en Douce του Εντουάρ Μολιναρό. Παντρεύονται σύντομα, μοιράζονται δέκα χρόνια από τη ζωή τους και φέρνουν στον κόσμο την κόρη τους Νέλλυ τον Απρίλιο του 1992.

Το 1986, σε ηλικίες 23 και 36 ετών αντίστοιχα, η καριέρα και η φήμη του ζευγαριού εκτοξεύεται σε διεθνές επίπεδο με τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας Η Μανόν των Πηγών του Κλωντ Μπερί από το έργο του Μαρσέλ Πανιόλ. Τους απονέμεται ταυτόχρονα το 1987 το Βραβείο Σεζάρ του καλύτερου β΄ γυναικείου ρόλου και καλύτερου α΄ ανδρικού. Μοιράζονται την επιτυχία αυτή με τον Υβ Μοντάν και τον Ιππολίτ Ζιραρντώ.

Για τον ρόλο της στην ταινία «Un coeur en hiver», η Εμμανουέλ Μπεάρ έκανε μαθήματα βιολιού για ένα χρόνο. Ενώ τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση ηθοποιός, διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρέσβειρα της UNICEF.

Ντάνιελ Οτέιγ / Daniel Auteuil

image

Θεωρείτaι δικαίως ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς του Γαλλικού Σινεμά. Γεννημένος σε οικογένεια καλλιτεχνών στο μακρινό Αλγέρι (οι γονείς του ήταν τραγουδιστές της όπερας), ο 17χρονος Ντανιέλ δεν έγινε δεκτός στο σεβαστό και φημισμένο Conservatoire National Superieur d’art dramatique.

Παρόλα αυτά το ταλέντο του αναγνωρίστηκε γρήγορα από τη Γαλλική Ακαδημία και το 1986 κέρδισε δύο βραβεία Σεζάρ Καλύτερου Ηθοποιού για τις ταινίες “Jean de Florette” και “Manon de sources”.

Μερικές από τις πιο σημαντικές του ταινίες είναι: “Cache” (2005), “L’un reste l’autre part” (2005), “L’Adversaire” (2002), “La Veuve de Saint Pierre” (2000), “La fille sur le pont” (1999), “La Reine Margot” (1994), “Un Coeur en Hiver” (1992). Ο γάμος του με την Εμμανουέλ Μπεάρ, διάρκεσε δύο χρόνια, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1995 το ζευγάρι χώρισε.