Διακόσια χρόνια μετά την έκδοση του «Φρανκενστάιν», η ταινία «Μαίρη Σέλλεϋ» έρχεται να μας συστήσει τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου που στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Το φιλμ της Χάιφα Αλ-Μανσούρ σκιαγραφεί το ειδύλλιο ανάμεσα στον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ και τη 16χρονη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή της εμβληματικής γοτθικής νουβέλας, σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες συγγραφείς δεν έχαιραν ιδιαίτερου κύρους.

Ads

Αν και πρόκειται για μια ταινία εποχής που τοποθετείται στο 1800, η ιστορία είναι γεμάτη σύγχρονα και διαχρονικά νοήματα, όπως η χειραφέτηση μια νεαρής κοπέλας, μια ανάγκη που υπάρχει σε κάθε εποχή, ακόμα και στη σημερινή. Όταν η σκηνοθέτιδα Χάιφα Αλ-Μανσούρ ρωτήθηκε τι κάνει την ταινία και την ιστορία ξεχωριστή απάντησε:

«Η Μαίρη Σέλλεϋ είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας γυναίκας που εναντιώθηκε στους αυστηρούς κανόνες της κοινωνίας της εποχής της και έγραψε ένα έργο που ενέπνευσε γενιές συγγραφέων δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο λογοτεχνικό είδος, την επιστημονική φαντασία».

image

Ads

Μαίρη Σέλλεϋ / Mary Shelley
Σκηνοθεσία: Χάιφα Αλ-Μανσούρ
Σενάριο: Έμα Τζένσεν
Παραγωγή: Άλαν Μολόνεϊ, Ρουθ Κόουντι, Έιμι Μπερ
Ηθοποιοί: Ελ Φάνινγκ, Μέισι Γουίλιαμς, Ντάγκλας Μπουθ, Στίβεν Ντιλέιν, Μπελ Πάουλι, Τομ Στάριτζ
Φωτογραφία: Ντέιβιντ Ουνγκάρο
Μοντάζ: Άλεξ Μάκι
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πάκι Σμιθ
Μουσική: Αμέλια Γουόρνερ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο, Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 120 λεπτά

image

«Δεν είχα διαβάσει ποτέ ένα σενάριο που να με κάνει να νιώσω αμέσως ότι θέλω να το σκηνοθετήσει γυναίκα. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη μου φορά γιατί αισθάνθηκα ότι όσα πέρασε η Μαίρη είναι απόλυτα γυναικείες εμπειρίες και μόνο μια γυναίκα μπορεί να την πλησιάσει όπως χρειάζεται.» – Έιμι Μπερ

Το σενάριο της «Μαίρη Σέλλεϋ» είναι γυναικεία υπόθεση αφού η συγγραφή του ανήκει σε δύο γυναίκες, την Έμα Τζένσεν και συμπληρωματικά την σκηνοθέτιδα Χάιφα Αλ-Μανσούρ. H τελευταία μάλιστα υποστηρίζει ότι στη Μαίρη Σέλλεϋ βλέπει ένα οικείο πνεύμα:

image

«Κατάγομαι από τη Σαουδική Αραβία και παρότι είναι μια αγγλική ταινία εποχής για ένα νεαρό κορίτσι που μεγαλώνει και προσπαθεί να βρει τη φωνή του και να απελευθερωθεί από τα δεσμά της συντηρητικής κοινωνίας, ταυτίστηκα αλήθεια με τον κεντρικό χαρακτήρα». Η πρωταγωνίστρια Ελ Φάνινγκ λέει για την ηρωίδα της: «Αυτό που με τράβηξε στον ρόλο είναι ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να ενσαρκώσω μια γυναίκα που ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της με τόσους τρόπους. Ήμουν αγχωμένη και φοβήθηκα λίγο στην αρχή γιατί κανείς δεν έχει πει ποτέ την ιστορία της. Αν και βρισκόμαστε στο 1800, το ταξίδι και η ιστορία της είναι πολύ σύγχρονα».

image

Η αναπαράσταση της εποχής μέσα από τα κοστούμια και τα σκηνικά, ήταν μία πρόκληση για την παραγωγή. Ενώ γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία και στο Λουξεμβούργο. Ο Ντάγκλας Μπουθ έχει τον ρόλο του Πέρσι Σέλλεϋ και αναφέρει σχετικά:

«Πιστεύω ότι επειδή η Χάιφα χρειάστηκε να παλέψει για κάθε πράγμα που κατάφερε στη ζωή της, μπορεί να καταλάβει απόλυτα μια γυναίκα που θέλει να πει μια ιστορία αλλά η κοινωνία δεν της το επιτρέπει. Έχει κατανόηση για την ανθρωπότητα, για τον πυρήνα του ανθρώπου και αυτό φαίνεται σε όλη την ταινία».

Οι πρωταγωνιστές και οι ρόλοι που ενσαρκώνουν

image

Η Ελ Φάνινγκ τονίζει τη δυσκολία που αντιμετώπισε να ακολουθήσει τον χαρακτήρα της στην πορεία του από την παιδική ηλικία  στην ενηλικίωση. Το πρώτο της μέλημα όταν έμαθε για τον ρόλο της ήταν να διαβάσει το Φρανκενστάιν και την προσωπική αλληλογραφία της Μαίρη με τον Μπάιρον, όπως άλλωστε έκανε και το υπόλοιπο καστ: «Ένιωσα μεγάλο βάρος και ευθύνη που θα την υποδυθώ. Είναι ένας χαρακτήρας με πολλά επίπεδα. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, δυναμική, με μια έμφυτη περιέργεια για όλα. Φυσικά έχω ακόμα μαζί μου πάντα το βιβλίο της και πριν κοιμηθώ το ανοίγω για να ακούσω λίγο τη φωνή της Μαίρη».

Ο Ντάγκλας Μπουθ που έχει τον ρόλο του Πέρσι Σέλλεϋ, σημειώνει: «Δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτόν στην αρχή αλλά καθώς έψαχνα και διάβαζα, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας αναρχικός, ένας επαναστάτης και όχι μόνο ένας ρομαντικός ποιητής. Έχει ελαττώματα που είναι ολέθρια για τους γύρω του».

image

Ο Τομ Στάριτζ ενσαρκώνει τον Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι γενναίος, απρόβλεπτος και παθιασμένος: «Είναι μια εκπληκτική ιστορική φιγούρα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαβάσω την ποίηση και τα γράμματά του για να πλησιάσω λίγο παραπάνω τον χαρακτήρα».

Η Μπελ Πάουλι που υποδύεται την Κλερ, αδελφή της Μαίρη, αναφέρει για τον ρόλο της: «Αυτές οι δύο γυναίκες, η Κλερ και η Μαίρη, ήταν εξαιρετικά ανοιχτόμυαλες για την εποχή τους και την ηλικία τους. Η Κλερ είναι πολύ έξυπνη και παλεύει να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο ζευγάρι».