Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα, Αυστραλή σκηνοθέτης, Τζέιν Κάμπιον, επιστρέφει στο Σινεμά μετά από δώδεκα χρόνια και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Σάβατζ. Πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και η Αμερικανίδα, Κίρστεν Ντανστ, σε ένα σκοτεινό ψυχόδραμα με φόντο την Άγρια Δύση. Η «Εξουσία του Σκύλου», κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου.

Ads

Ο χαρισματικός κτηνοτρόφος Φιλ Μπέρμπανκ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) προκαλεί φόβο και θαυμασμό στους γύρω του. Όταν ο αδελφός του (Τζέσι Πλέμονς) φέρνει στο σπίτι τη νέα του γυναίκα (Κίρστεν Ντανστ) και τον γιο της (Κόντι Σμιτ Μακφί), ο Φιλ τους βασανίζει μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ερωτευτεί.

Η σπουδαία σκηνοθέτης Τζέιν Κάμπιον έχει επηρεαστεί από το βιβλίο του Τόμας Σάβατζ «Η Εξουσία του Σκύλου», το οποίο εκδόθηκε το 1967. Αφότου διάβασε το βιβλίο, η ιστορία του τη στοίχειωνε για καιρό και επέστρεφε ξανά και ξανά στην υπόθεσή του. Η ίδια αναφέρει σχετικά:

image

Ads

«Με είχε ιντριγκάρει για πάρα πολλούς λόγους. Δεν μπορούσα να υποθέσω τι θα συνέβαινε στη συνέχεια, ήταν τρομερά λεπτομερές και ένιωθα ότι ο άνθρωπος που έγραψε την ιστορία είχε ζήσει αυτή την εμπειρία. Δεν είναι απλά μια ιστορία για έναν καουμπόι το 1925 και για τη ζωή στο ράντσο. Αυτή ήταν μια πραγματική εμπειρία και γι’ αυτό πίστεψα την ιστορία. Αγάπησα το πόσο βαθιά εισέρχεται στην εξερεύνηση της αρρενωπότητας, ενώ είναι παράλληλα η ιστορία μιας κρυφής αγάπης».

image

Η εμβληματική σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζέιν Κάμπιον, βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου (The Piano – 1993) επιστρέφει, μετά από δώδεκα χρόνια (Bright Star – 2009) στην μεγάλη οθόνη με το εντυπωσιακό δίδυμο των πρωταγωνιστών, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Το Παιχνίδι Της Μίμησης) και Κίρστεν Ντανστ (Μελαγχολία, Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου) να πρωταγωνιστούν σε ένα άγριο γουέστερν, όπου η ήδη εύθραυστη γαλήνη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα έντονο και επικίνδυνο πάθος.

«Είναι ένα πλούσιο ψυχόδραμα με εκπληκτικούς ρόλους για τους κεντρικούς χαρακτήρες, έχει ένα καταπληκτικό κινηματογραφικό τοπίο κι ένα τέλος – έκπληξη που λειτουργεί τρομερά. Η προσέγγισή μας για τη μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη ήταν να μοιράσουμε σωστά το βιβλίο, να το κάνουμε πιο σφιχτό και πιο κατάλληλο για να γίνει ταινία, με σεβασμό πάντα στο όραμα του Τόμας Σάβατζ.» – αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγλίδα παραγωγός της ταινίας, Τάνια Σεγκάτσιαν και συμπληρώνει:

«Η Τζέιν και εγώ διασκεδάσαμε πολύ τη διαδικασία του να «σπάσουμε» το βιβλίο σε κομμάτια και να τοποθετούμε πολλά αυτοκόλλητα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, καθώς προσπαθούσαμε να προσδιορίσουμε τη δομή του. Η Τζέιν έχει την ικανότητα να βρίσκει κρυμμένα στοιχεία και να ξέρει πως να ενισχύει τον αισθησιασμό. Ένα από τα πραγματικά της χαρίσματα είναι να αποτυπώνει αόρατα συναισθήματα. Η Τζέιν είναι ειδικός στο να ενισχύει την επιθυμία και να την μεταφέρει στο Σινεμά της. Ήταν μια τρομερή εμπειρία να δουλεύω μαζί της, γιατί είναι μια ιστορία που ξετυλίγεται με έναν μυστήριο τρόπο, αλλά όλα τα στοιχεία είναι εκεί αν τα ψάχνεις».

image

Τζέιν Κάμπιον / Jane Campion

Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1954. Η Νεοζηλανδή δημιουργός, αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα. Ο λόγος για το «The Piano» του 1993 που κέρδισε το βραβείο εξ ημισείας με το «Farewell My Concubine» του Τσεν Κάιγκε. Ενώ το 2014 η Κάμπιον, διετέλεσε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Η σκηνοθέτρια ταινιών όπως οι «Sweetie», «Ένας Άγγελος στο Τραπέζι μου», «Ιερός Καπνός» και «Bright Star», είδε το 1993 την ταινία της «The Piano», να κερδίζει εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα, το Όσκαρ σεναρίου, ενώ Όσκαρ δόθηκε και στις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας, την υπέροχη Χόλι Χάντερ (Α’ Γυναικείος Ρόλος) και στη νεαρή τότε, Άνα Πάκουιν (Β’ Γυναικείος Ρόλος).

Η πιο πρόσφατη δημιουργία της Τζέιν Κάμπιον, αποτελεί η εξαιρετική μίνι τηλεοπτική σειρά «Top of the Lake» (2013), στην οποία υπογράφει τόσο τη σκηνοθεσία, όσο και το σενάριο. Η ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου / The Power of the Dog», σηματοδοτεί την επιστροφή της στην μεγάλη οθόνη, μετά από δώδεκα χρόνια.

image

Η Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει στο Σινεμά, μετά το «Bright Star» του 2009. Ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, για την ταινία «Μαθήματα Πιάνου» το 1993 και είναι μία από τις μόλις επτά γυναίκες που έχουν προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Μαθήματα Πιάνου».

Η φράση «Η Εξουσία του Σκύλου», προέρχεται από τη Βίβλο, Ψαλμός 22:20. Η Κάμπιον περιγράφει την ερμηνεία του τίτλου: «Το συναρπαστικό με αυτόν τον Ψαλμό είναι το πόσο άγριος είναι. Είναι ένας σκληρός Ψαλμός για το πάθος με έναν πολύ θαρραλέο, ζωώδη τρόπο. Η εξουσία του σκύλου έχει να κάνει με ένα είδος πάθους – ένα ζωώδες ένστικτο που είναι σεξουαλικό, μοχθηρό και επικίνδυνο».

Η σκηνοθέτης περιγράφει τον τρομερά περίπλοκο κεντρικό χαρακτήρα του Φιλ Μπέρμπανκ, ως έναν πανέξυπνο αλλά σκληρό, αρρενωπό κτηνοτρόφο βοοειδών, τον οποίο υποδύεται ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και αποτελεί έναν από τους «καλύτερους χαρακτήρες της Αμερικάνικης λογοτεχνίας».

«Είναι τόσο περίπλοκος και σκληρός αλλά, όσο κακός και αγενής κι αν είναι, είναι επίσης κι ένας βασανισμένος μοναχικός εραστής, ο οποίος βασίζεται σε μερικά πολύτιμα συναισθήματα από το παρελθόν, που ωστόσο έχουν περάσει εδώ και καιρό. Είναι απίστευτα επώδυνο και περίπλοκο. Βρίσκω τον Φιλ συγκινητικό και βρίσκω τη μυστηριώδη σχέση του με το αγόρι συναρπαστική.» – Τζέιν Κάμπιον

Η ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου / The Power of the Dog» της Τζέιν Κάμπιον, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν όπου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ενώ στο Φεστιβάλ του Τορόντο τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας.

Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίες πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο 62ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα «Ειδικές Προβολές». Από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Εξουσία του Σκύλου / The Power of the Dog
Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον
Σενάριο: Τζέιν Κάμπιον, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τόμας Σάβατζ
Πρωταγωνιστούν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Τζέσι Πλέμονς, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Τομασίν ΜακΚένζι
Φωτογραφία: Αρι Βέγκνερ
Μοντάζ: Πίτερ Σιμπεράς
Μουσική: Τζόνι Γκρίνγουντ
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής:
Διάρκεια: 126 λεπτά
Κυκλοφορεί από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στους Κινηματογράφους