Βασισμένη σε πραγματικό γεγονός το οποίο συγκλόνισε την ιαπωνική κοινωνία τη δεκαετία του ’30, η ταινία «Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» του Ναγκίσα Όσιμα παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πρωτότυπη και αντισυμβατική. Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, το φιλμ του Ιάπωνα σκηνοθέτη εξερευνά ρεαλιστικά και άφοβα τη δύναμη της ερωτικής επιθυμίας. Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο Ναγκίσα Οσίμα είναι σίγουρα µια από τις µεγάλες µορφές του σύγχρονου κινηματογράφου. Δημιουργός ανοιχτός, πολυµερής και πολύσηµος, δεν έπαψε να ερευνά και ν’ αµφισβητεί την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας του, την πίεση των σχημάτων του παρελθόντος και της εξουσίας.

Στην «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» του 1976, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την παθιασμένη ερωτική σχέση της Σάντα Άμπε, πρώην πόρνης και νυν υπηρέτριας ενός ξενώνα, και του εργοδότη της, Κιτσίσο Ίσιντα. Καθώς οι ερωτικές εμπειρίες του ζευγαριού γίνονται εντονότερες, το πάθος μετατρέπεται σε εμμονή και το ζευγάρι απομονώνεται στον δικό του μικρόκοσμο.

image

Ads

Η Σάντα γίνεται όλο και πιο κτητική και εκείνος όλο και πιο πρόθυμος να την ικανοποιήσει. Έτσι, πειραματίζονται με επικίνδυνα ερωτικά παιχνίδια, τα οποία τελικά θα τους οδηγήσουν σ’ ένα βίαιο τέλος ως πράξη υπέρτατης ικανοποίησης.

Η αυστηρή λογοκρισία της Ιαπωνίας, δεν επέτρεπε στον σκηνοθέτη να παρουσιάσει την ταινία όπως ακριβώς την είχε οραματιστεί. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ταινία καταχωρήθηκε επισήμως ως παραγωγή γαλλικής εταιρίας και το υλικό στάλθηκε στη Γαλλία για επεξεργασία και μοντάρισμα.

image

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, η «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» δεν έχει προβληθεί ποτέ χωρίς λογοκρισία στην Ιαπωνία. Η ταινία είχε πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, το 1976.

Ο Ναγκίσα Οσίμα, γεννήθηκε το 1932 στο Κιότο. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, έχασε τον πατέρα του στα επτά χρόνια του, σπούδασε Νοµικά και Ιστορία στο Κιότο, κι αναµείχθηκε στο έντονα πολιτικοποιημένο φοιτητικό κίνηµα των Ιενγκακουρέν. Το 1954 προσλαμβάνεται ως βοηθός σκηνοθέτη στην εταιρία «Σότσικου» (ενώ παράλληλα γράφει κριτικές κινηματογράφου) και το 1959 γυρίζει την πρώτη του ταινία: «Η Γειτονιά του έρωτα και της ελπίδας».

image

Ξεκίνησε να γυρίζει τις πρώτες του ταινίες την εποχή του γαλλικού Νέου Κύματος και εμπνεύστηκε από αυτό και κυρίως από τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Τελευταία δημιουργία του ήταν το «Gohatto» (Ταμπού) μια παραγωγή του 1999. Έφυγε το 2013 σε ηλικία οδόντα ετών.

Ο Ναγκίσα Όσιμα (1932 – 2013), υπήρξε μία από τις πιο τολμηρές, ριζοσπαστικές και πολιτικοποιημένες φωνές του νέου Ιαπωνικού Σινεμά. Ο Όσιμα συχνά πυκνά μέσα από το έργο του αμφισβήτησε τις δυνάμεις εξουσίας, διερευνώντας την ανθρώπινη σεξουαλικότητα ως μοχλό αντίστασης.

image

Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων / In the Realm of the Senses / Ai no korîda
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ναγκίσα Όσιμα
Πρωταγωνιστούν: Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda, Aoi Nakajima
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1976
Διάρκεια: 109 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη
Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019