Μία από τις πιο όμορφες, ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσης των τελευταίων χρόνων, το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, αλλά και με το Βραβείο Κοινού, στο 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβάλλεται διαδικτυακά και δωρεάν, για 24 ώρες στο 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

Η ταινία μας προσφέρει μία περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σ’ ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της και τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μιας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, σταχυολογώντας θραύσματα και ψιθύρους, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής. Το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» είναι μία ερωτική επιστολή του Φίλιππου Κουτσαφτή στην Αρκαδία, με αποστολέα την Έβδομη Τέχνη, συνοδευόμενη από την μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα.

image

Ads

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του στο 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού, αλλά και με το Βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) για την καλύτερη ελληνική δημιουργία – και την προβολή της στο  πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» (Hail Arcadia – 2015) του Φίλιππου Κουτσαφτή (Αγέλαστος Πέτρα – 2000), προβάλλεται δωρεάν στο 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

image

«Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της “Ευδαίμονος Αρκαδίας”, που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία – ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται “Αρκαδία’’.  Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας.» – Φίλιππος Κουτσαφτής

image

Φίλιππος Κουτσαφτής

Γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου. Αρχικά σπούδασε μηχανολογία και στη συνέχεια Κινηματογράφο στην Αθήνα, στη Σχολή Σταυράκου, τμήμα Διευθυντών Φωτογραφίας. Έχει εργασθεί, ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε ταινίες μικρού μήκους, καθώς και σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων για την Ελληνική Τηλεόραση. Εργάζεται επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές, μουσικές και παραστάσεις χορού.

image

Φιλμογραφία

  • 1987 Σεμνών Θεών (μμ)
  • 1988 Μια Μέρα με τον Μίνωα (μμ)
  • 2000 Αγέλαστος Πέτρα
  • 2007 To. Ra. Ke. (μμ)
  • 2015 Αρκαδία Χαίρε

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Από την σουρεαλιστική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, μέχρι το συγκινητικό «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά. Οκτώ αξιόλογες ελληνικές ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν στις εγχώριες Αίθουσες κατά το χρονικό διάστημα 2014 – 2017, αλλά δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, παρουσιάζονται διαδικτυακά και δωρεάν στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Δεύτερη Ευκαιρία», που διοργανώνει το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Η ταινία «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες. Από τις 10:00 το πρωί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Όλες οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση, στην πλατφόρμα του CINESQUARE.

image

Αρκαδία Χαίρε
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Σενάριο: Φίλιππος Κουτσαφτής
Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 90 λεπτά

Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα διεξαχθεί διαδικτυακά και δωρεάν, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.