Η οικογένεια ενός μεσοαστού Γάλλου διανοούμενου δέχεται κάποιες παράξενες βιντεοκασέτες από ανώνυμο αποστολέα. Ο «Κρυμμένος» αποστολέας φέρνει σιγά σιγά στην επιφάνεια μια θαμμένη πλευρά του παρελθόντος, αλλά και μια σκοτεινή στιγμή στην Ιστορία της Γαλλίας. Ένα υποδειγματικό φιλμ, από τον κινηματογραφικό ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής, Μίκαελ Χάνεκε. Προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος, «Σιωπές και Όνειρα / Εικόνες μετά τον Πόλεμο», δίνοντας μας την ευκαιρία να το απολαύσουμε και πάλι επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

Ο Ζορζ, παρουσιαστής λογοτεχνικής τηλεοπτικής εκπομπής, αρχίζει να λαμβάνει ανώνυμα πακέτα με βιντεοκασέτες που δείχνουν το σπίτι του και τον ίδιο σε οικογενειακές στιγμές. Δεν έχει ιδέα ποιος μπορεί να τα στέλνει και τι αποζητά, όταν όμως το περιεχόμενο στις βιντεοκασέτες γίνεται όλο και πιο προσωπικό, ο Ζορζ νιώθει να απειλείται αυτός και η οικογένειά του και πως ο αποστολέας μπορεί να ανήκει στον στενό του κύκλο.

Κι ενώ η αίσθηση του κινδύνου και της βίας που μπορεί να ξεσπάσει αναπάντεχα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα, η αστυνομία απ’ την στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή, δεν μπορεί να παράσχει την παραμικρή βοήθεια ή προστασία. Η οικογενειακή γαλήνη ταράζεται, αρχίζει να επικρατεί ο φόβος και οι οικογενειακές σχέσεις θρυμματίζονται…

image

Ads

Ο Χάνεκε, ένας μαέστρος και «κλινικός» ανατόμος της βίας της σύγχρονης εποχής, στοχάζεται γύρω από το προσφιλές του θέμα. Η πανταχού παρούσα βία, στον «Κρυμμένο» εμφανίζεται με τη μορφή φαινομενικά ανώδυνων, αλλά βαθιά απειλητικών εικόνων, οι οποίες έχουν ως αποδέκτη την ένοχη συνείδηση του κεντρικού ήρωα.

image

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας με μεγάλη δεξιοτεχνία τη δομή και τους κώδικες του ψυχολογικού θρίλερ, στήνει την ταινία του πάνω στην απόκρυψη, την έλλειψη και τον υπαινιγμό. Υπέροχος ο Ντανιέλ Οτέιγ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και άξια συμπαραστάτρια του, η Ζιλιέτ Μπινός.

image

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, Οικουμενικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Ντανιέλ Οτέιγ, μοντάζ στους Μίκαελ Χάντεσεκ και Ναντίν Μιουζ και βραβείο Fipresci από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Μίκαελ Χάνεκε / Michael Haneke

image

Ο Μίκαελ Χάνεκε γεννήθηκε το 1942 στη Βαυαρία της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε, σπούδασε, ζει, διδάσκει και σκηνοθετεί στην Αυστρία. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 γράφοντας θεατρικά, ενώ λίγα χρόνια αργότερα άρχισε και τη σκηνοθετική του καριέρα, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Ο Χάνεκε ξεκίνησε να μελετάει το θέμα της βίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη δεκαετία του ΄90. Η τριλογία του, «The Seventh Continent» (1989), «Benny’s Video»(1992) και «71 Fragments of a Chronology of Chance»(1994) ασχολείται με το πως αποτυπώνεται η βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις συνέπειές της, ενώ το «Funny Games» (η γερμανική εκδοχή του 1997 αλλά και το αμερικάνικο remake το 2007) ανατρέπει αυτό το είδος των βίαιων ταινιών.

Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει επίσης την ταινία «Η Δασκάλα του Πιάνου», η οποία ήταν προτεινόμενη για BAFTA ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ είχε βραβευτεί τόσο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών όσο και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Η «Λευκή Κορδέλα» βραβεύτηκε το 2009 με το Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο FIPRESCI.

Διαβάστε επίσης:

Κρυμμένος / Caché / Hidden
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε / Michael Haneke
Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Οτέιγ, Ζυλιέτ Μπινός, Ανί Ζιραρντό, Ντανιέλ Ντιβάλ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κρίστιαν Μπέργκερ
Μοντάζ: Μίκαελ Χούντετσε – Ναντίν Μιουζ
Σκηνικά: Εμανουέλ Ντε Σεβινί
Έτος Παραγωγής: 2005
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Αυστρία
Διάρκεια: 114 λεπτά
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας), με ελεύθερη είσοδο
Μετά την προβολή  ακολουθεί συζήτηση με τον Κώστα Δουζίνα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς

Το φιλμ «Κρυμμένος» Caché – 2005) του Μίκαελ Χάνεκε, προβάλλεται την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Αφιέρωμα «Σιωπές και Όνειρα / Εικόνες μετά τον Πόλεμο», στην Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Βύρωνα, όπου τις ταινίες επιλέγει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.