Η δημοφιλής ηθοποιός Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Valeria Bruni Tedeschi) με χαρακτηριστικούς ρόλους σε ταινίες όπως το «Those Who Love Me Can Take the Train» (Patrice Chéreau – 1998) αλλά και το «Munich» (Steven Spielberg – 2005), επιστρέφει για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα, μετά το «Actrices» του 2007 (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα: Ένα Κάποιο Βλέμμα). Η νέα της δημιουργία «Ένας Πύργος Στην Ιταλία» (A Castle In Italy / Un Castello In Italia / Un château en Italie), είναι ένα κωμικό όσο και συγκινητικό φιλμ που ξετυλίγει μια ανορθόδοξη ερωτική ιστορία με φόντο μια οικογενειακή τραγωδία…

Ads

Η 43χρονη Λουίζ (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι) είναι πρώην ηθοποιός και κόρη μιας νεόπτωχης οικογένειας Ιταλών βιομηχάνων. Ο πατέρας της έχει πεθάνει, o αδερφός της πάσχει από Aids και η μητέρα της προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα πουλώντας οικογενειακά κειμήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή. Σ’ αυτή την δύσκολη οικογενειακή φάση, η Λουίζ αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεώτερο άντρα (Λουίς Γκαρέλ).

image

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Valeria Bruni Tedeschi) – αδελφή της Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί (Carla Bruni Sarkozy)- πρωταγωνιστεί, γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την τρίτη της ταινία. Μία δημιουργία που προβλήθηκε πέρσι τον Μάιο στο 66ο Φεστιβάλ των Καννών, όντας η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Ads

 

Για την κεντρική ιδέα της ταινίας, η σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξ αρχής υπήρχε η επιθυμία να αναφερθώ στον Τσέχοφ και συγκεκριμένα στον Βυσσινόκηπο. Η επιθυμία να διηγηθώ την ιστορία μιας οικογένειας μ’ έναν άρρωστο αδελφό, έναν πύργο, με κήπους, αναμνήσεις, την πώληση της περιουσίας, που αντανακλά το τέλος αυτού του κόσμου. Ο Βυσσινόκηπος και η μουσικότητα της γραφής του Τσέχοφ με συνόδευσαν σε όλη τη συγγραφή του σεναρίου, στην προετοιμασία, στο γύρισμα καθώς και στο μοντάζ. Αλλά πιο συγκεκριμένα η συγγραφή ξεκίνησε με το σοκ δύο σκηνών σε αντιπαράθεση, που έδωσε στην ταινία τη ζωντάνια του. Αρχικά, υπάρχει η σκηνή που διαδραματίζεται στο αυτοκίνητο, η πρωταγωνίστρια διαφωνεί με τον αρραβωνιαστικό της, χωρίς να ξέρει τον λόγο. Ο διάλογος είναι αφηρημένος. Μετά από λίγο, καταλαβαίνουμε ότι πηγαίνουν σ’ ένα ραντεβού για εξωσωματική. Στην άλλη σκηνή, που διαδραματίζεται στο νοσοκομείο, η πρωταγωνίστρια ανακοινώνει στον άρρωστο αδελφό της ότι είναι έγκυος. Οπότε από τη μία υπάρχει η ελπίδα και από την άλλη ο φόβος του θανάτου του αδελφού της. Αυτά τα δύο αντικρουόμενα στοιχεία, ενώπιος ενωπίω, λειτουργούν μαζί ως σημείο εκκίνησης της ιστορίας.»

image

Η ταινία «Ένας πύργος στην Ιταλία», είναι η συγκινητική ιστορία μιας οικογένειας που διαλύεται, μιας εποχής που τελειώνει και μιας αγάπης που ξεκινά. Το φιλμ αποτελεί μία κατάθεση ψυχής από την Ιταλίδα καλλιτέχνης Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, η οποία σκηνοθετεί, συνυπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί. Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινίας της δημιουργού, καθώς έχουν προηγηθεί το «Il est plus facile pour un chameau…» του 2003 και το επιτυχημένο «Actrices» του 2007.

 

Το καστ συμπληρώνεται από σπουδαίους ηθοποιούς, όπως οι: Φίλιπ Τίμι, Μαρίζα Μπορίνι, Ξαβιέ Μποβουά, Σελίν Σαλέτε και Αντρέ Βιλμς. Ενώ στον ρόλο του νεαρού άντρα που αλλάζει τη ζωή της ηρωίδας μας Λουίζ, συναντάμε έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς της νέας γενιάς, τον χαρισματικό Λουίς Γκαρέλ (γιο του γνωστού σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ).

image

«Η επιλογή του Λουίς Γκαρέλ (Louis Garrel), που υποδύεται τον Nathan, ήταν καθοριστική. Διάβασε μια εκδοχή που νομίζαμε ότι είναι η τελική και με την οποία είχαμε μάλιστα βρει χρηματοδότηση. Μοιράστηκε τις επιφυλάξεις του μαζί μας. Θεώρησε, και είχε δίκιο, ότι η ερωτική ιστορία ήταν γλυκιά, αλλά βαρετή σε σχέση με την ιστορία της οικογένειας. Δημιουργήσαμε και επινοήσαμε εκ νέου τον κόσμο του, το σύμπαν του και το επάγγελμα του. Νομίζω ότι καταλήξαμε στον χαρακτήρα του Nathan όταν αποφασίσαμε ότι είναι ένας ηθοποιός που δεν θέλει πια να είναι ηθοποιός. Μου άρεσε αυτή η ιδέα. Το γεγονός ότι η Louise και ο Nathan, παρ’ όλο που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις στη ζωή τους, μοιράζονται τις ίδιες αμφιβολίες για το επάγγελμα τους και ότι και οι δύο έχουν σκεφτεί να το εγκαταλείψουν σήμαινε ότι εξ αρχής έχουν από κοινού κάτι πολύ βαθύ, κάτι με το οποίο σχετίζονται και οι δύο. Και με τράβηξε η ιδέα ότι ο Louis θα υποδυόταν αυτόν τον ρόλο με τον χαρακτηριστικό, υπόγειο και πάντα αυθεντικό τρόπο του.» – Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

image

Με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, το φιλμ «Ένας Πύργος Στην Ιταλία» είναι μια δραματική κομεντί για τη σχεδόν πραγματική ιστορία της γνωστής οικογένειας Μπρούνι. Γυρισμένο σε Ιταλία και Γαλλία, με κωμική διάθεση και ενδιαφέρουσες επιλογές –πρωταγωνιστεί ο πραγματικός σύντροφος της Τεντέσκι (Λουίς Γκαρέλ) και η μητέρα της και πεθερά του Νικολά Σαρκοζί, (Nicolas Sarkozy) η Μαρίζα Μπορίνι (Marisa Borini).

image

Η ταινία ξετυλίγει μια ανορθόδοξη ερωτική ιστορία με φόντο μια οικογενειακή τραγωδία. Το σενάριο αντισταθμίζει τα κωμικά περιστατικά με συγκινητικές στιγμές και η χημεία μεταξύ των ηρώων είναι ιδανική και απολαυστικά κινηματογραφική. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην καθηλωτική ερμηνεία του εξαιρετικού Φίλιπ Τίμι (Filippo Timi). Ο σχεδόν τυφλός ηθοποιός γνωστός από τα φιλμ “La Doppia Ora” και “Vincere”, υποδύεται εδώ τον άρρωστο αδελφό της ηρωίδας μας.

image

Η ταινία «Ένας Πύργος Στην Ιταλία» (A Castle In Italy / Un Castello In Italia / Un château en Italie) της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Μάιο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 54ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και φέτος τον Μάρτιο, όντας η ταινία λήξης του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Από την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου το φιλμ κυκλοφορεί κανονικά πλέον στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Έτος: 2013 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 104 λεπτά | Σκηνοθεσία: Valeria Bruni Tedeschi | Σενάριο: Valeria Bruni Tedeschi, Noémie Lvovsky | Παίζουν: Valeria Bruni Tedeschi, Louis Garrel, Filippo Timi