O δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, Ρέιφ Φάινς περνάει για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τη ζωή του κορυφαίου Ρώσου χορευτή, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Τον ενσαρκώνει εντυπωσιακά ο Όλεγκ Ιβένκο, έχοντας στο πλευρό την λαμπερή, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Ads

Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στο Λένινγκραντ και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Το φλερτάρισμά του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κυνηγητού με την KGB. Μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Πριν από 20 χρόνια, ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρέιφ Φάινς (Κοριολανός, Η Αόρατη Γυναίκα) διάβασε τη βιογραφία της Τζούλι Κάβανο για τον θρυλικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ. «Αν και δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του μπαλέτου και δεν ήξερα πολλά για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με συνεπήρε η ιστορία των πρώιμων χρόνων του». O θεατρικός συγγραφέας και Υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέαρ (Οι Ώρες, Σφραγισμένα Χείλη), υπογράφει το σενάριο, σε αυτήν την ενδιαφέρουσα βιογραφία, με καλές ερμηνείες από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Ηθοποιοί: Όλεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ρέιφ Φάινς, Ραφαέλ Περσονάζ, Σεργκέι Πολούνιν.

image

Ads

Πριν τον Νουρέγιεφ, το μάτι των θεατών έπεφτε μόνο στις μπαλαρίνες. Αλλά εκείνος ήθελε να είναι τόσο καθηλωτικός όσο και εκείνες. Ήθελε να τραβάει όλα τα βλέμματα. Ο Φάινς κατάφερε να παρουσιάσει μια βιογραφία για τη ζωή του Νουρέγιεφ αλλά και για τον χαρακτήρα του: «Ο χαρακτήρας και η θέλησή του τον έκαναν να καταλάβει ποιος είναι ως καλλιτέχνης και αυτό με τράβηξε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

image

Η ιστορία αποτελείται από τρία μέρη: Παρίσι 1961, Λένινγκραντ ’55-’61 και τέλη του ‘40, κατά τα παιδικά χρόνια του Νουρέγιεφ. Το θετικό με αυτό τον τρόπο αφήγησης είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να δεις. Ο θεατής περιμένει να δει ποια κατεύθυνση θα πάρει η ταινία, μέσα από το μοντάζ.

Το σημείο – κλειδί για την επιτυχία της ταινίας σύμφωνα με τον Φάινς είναι η αυθεντικότητα, γι’ αυτό και πέρασε από καστ Ρώσους χορευτές και ηθοποιούς. Η πρώτη πρόκληση του σκηνοθέτη ήταν να βρει τον Νουρέγιεφ του: «Καταλήξαμε σε πέντε υποψηφίους και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αυτός ο Ουκρανός χορευτής, ο Όλεγκ Ιβένκο. Διέκρινα ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο, ενώ είναι και ένας δυνατός χορευτής που σωματικά μοιάζει στον Νουρέγιεφ. Στις πρόβες τα έπιανε όλα πολύ γρήγορα, ενώ είχε και κάτι ο τρόπος που στεκόταν μπροστά στην κάμερα».

image

Ο Ρέιφ Φάινς, εκτός από σκηνοθέτης, είναι και βασικός ηθοποιός της ταινίας. Υποδύεται τον Αλεξάντρ Πούσκιν, μέντορα και δάσκαλο του Νουρέγιεφ στην σχολή στο Λένινγκραντ. Στον ρόλο της συζύγου του, Ξένια Πούσκιν, συναντάμε την ταλαντούχα Τσουλπάν Χαμάτοβα (Αντίο, Λένιν!). Η Ξένια και ο Νουρέγιεφ φημολογείται ότι είχαν μια σύντομη ερωτική σχέση. Στην ταινία υπονοείται ότι ένας από τους λόγους που έφυγε ο Νουρέγιεφ από την Ρωσία ήταν επειδή ένιωθε πιεστική την κατάσταση με το ζεύγος Πούσκιν, μιας κι εκείνος κατάλαβε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

image

image

Στην ταινία συναντάμε και το «τρομερό παιδί» του σύγχρονου μπαλέτου Σερκέι Πολούνιν (Ο Χορευτής) στον ρόλο του Γιούρι Σολόβιεφ, συγκάτοικου του Νουρέγιεφ στο Παρίσι. Τους χορευτές Κλερ Μοτ και Πιέρ Λακότ υποδύονται οι Καλύψω Βάλουα και Ραφαέλ Περσονάζ αντίστοιχα. Οι δύο αυτοί χορευτές ήταν εκείνοι που άνοιξαν τις πόρτες της γαλλικής κουλτούρας και ζωής στον Νουρέγιεφ και παρέμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του.

image

Εκείνοι τον γνώρισαν στη φίλη τους Κλάρα Σαντ που υποδύεται η υπέροχη Αντέλ Εξαρχόπουλος (Η Ζωή της Αντέλ – Χρυσός Φοίνικας 2014) «Τον βοηθάει να γνωρίσει το Παρίσι. Έρχονται όλο και πιο κοντά. Και αναρωτιόμαστε τι είδους σχέση έχουν. Για μένα ήταν μια φιλία. Μια πραγματική φιλία». Για την Εξαρχόπουλος ο Φάινς δηλώνει: «Η Αντέλ έχει μια εσωτερική δύναμη. Έχει ένα τρομερό ένστικτο και στην οθόνη βγάζει πάντα την αλήθεια. Δεν θα κάνει ποτέ κάτι υπερβολικό ή λάθος».

image

Η αναζήτηση της αυθεντικότητας από τον Ρέιφ Φάινς συνεχίστηκε και όταν χρειάστηκε να βρουν τοποθεσίες για τα γυρίσματα. Η ταινία γυρίστηκε στην Αγία Πετρούπολη και το Παρίσι, ενώ γυρίσματα έγιναν στο Ερμιτάζ, στο Λούβρο και στην Όπερα του Παρισιού. Τα κατάλληλα θέατρα για τις σχετικές σκηνές τα βρήκαν στην Σερβία.

image

image

Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι / The White Crow
Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Σενάριο: Ντέιβιντ Χέαρ
Ηθοποιοί: Όλεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ρέιφ Φάινς, Ραφαέλ Περσονάζ, Σεργκέι Πολούνιν,  Τσουλπάν Χαμάτοβα,  Καλύψω Βάλουα
Φωτογραφία: Μάικ Έλει
Μοντάζ: Μπάρνει Πίλινγκ
Μουσική: Ιλάν Εσκερί
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία
Διάρκεια: 167 λεπτά