Ο καταξιωμένος Βέλγος σκηνοθέτης Λούκα Μπελβό (38 Μάρτυρες – 2012), επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του ταινία και σκιαγραφεί με τρομακτική ακρίβεια, την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και τις συνέπειες της, με φόντο τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, αλλά και την προσφυγική κρίση. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η ηθοποιός, Εμιλί Ντεκέν.

Ads

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κεν Λόουτς, ο Λούκα Μπελβό παρουσιάζει ένα πολιτικό σινεμά αξιώσεων, αποτυπώνοντας στην μεγάλη οθόνη τη γέννηση του φιδιού της ακροδεξιάς, στη Γαλλία της οικονομικής κρίσης, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Ο Βέλγος σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται στο έπακρο το αξιόλογο σύνολο ηθοποιών που έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει με ρεαλισμό, τις τραγικές επιπτώσεις του ρατσισμού και του φασισμού, έτσι όπως εκδηλώνονται και αποτυπώνονται αρχικά μέσα στους κόλπους της οικογένειας και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:
«38 Μάρτυρες» του Λούκα Μπελβό: Στον αγώνα για επιβίωση ξεχάσαμε την ανθρωπιά μας

Ads

image

«Η ταινία «Αυτή η Γη είναι Δική μας» είναι μία πολιτική ταινία. Δεν είναι όμως μία στρατευμένη ταινία και δεν αποσκοπεί σε κάποια θεωρία. Προσπάθησα να περιγράψω μία κατάσταση, ένα κόμμα, ένα πολιτικό σχήμα και να αποκωδικοποιήσω το λόγο του, να καταλάβω τον αντίκτυπό του, την αποτελεσματικότητά του και τη δύναμή του να αποπλανεί. Δημιουργώντας σύγχυση, διατηρείται. Υποκινεί φόβους και τους κάνει ένα πολιτικό εργαλείο. Η ταινία μου δεν αφορά τόσο αυτούς που είναι ήδη κινητοποιημένοι και γνωρίζουν τι σημαίνει «Ακροδεξιά». Αφορά κυρίως εκείνους που ίσως μια μέρα κληθούν να απαντήσουν σε δικά τους ερωτήματα…» – Λούκα Μπελβό

image

Αυτή η Γη είναι Δική μας / Chez nous / This is our Land
Σκηνοθεσία: Λούκα Μπελβό
Σενάριο: Lucas Belvaux, Jérôme Leroy
Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Ντεκέν, Γκιγιόμ Γκουί, Αντρέ Ντουσολιέ, Κατρίν Ζακόμπ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2017
Χρονική Διάρκεια: 117 λεπτά

image

Η Πωλίν (Εμιλί Ντεκέν) είναι μια αυτοαπασχολούμενη νοσοκόμα σε μια κωμόπολη της Γαλλίας και ασχολείται παράλληλα με την ανατροφή των δύο παιδιών της. Αφοσιωμένη και γενναιόδωρη στις σχέσεις της αποτελεί ηθικό πρότυπο για όλους. Ένα ανερχόμενο εθνικιστικό κόμμα θα εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία και την ακεραιότητα της τοποθετώντας την υποψήφια στις τοπικές εκλογές.

image

O οικογενειακός γιατρός, που τον ερμηνεύει ο Αντρέ Ντισολιέ, tην καθοδηγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμμετάσχει ως υποψήφια στο κόμμα του, τον Πατριωτικό Συνασπισμό, του οποίου πρόεδρος είναι η Ανιός Ντορζέλ (Κατρίν Ζακόμπ). Χωρίς να έχει καμία πολιτική πεποίθηση η Πωλίν και παρά τις αρχικές αντιδράσεις του περίγυρου της, η Πωλίν συνεχίζει τον προεκλογικό της αγώνα μέχρι να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθεί η σκληρή αλήθεια…

image

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Αυτή η Γη είναι Δική μας» (Chez nous / This is our land – 2017) του Λούκα Μπελβό, κυκλοφόρησε στη Γαλλία δυο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και προκάλεσε την οργή των οπαδών της Λεπέν και του κόμματος της. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έμιλι Ντεκέν, Γκιγιόμ Γκουί, Αντρέ Ντουσολιέ, Κατρίν Ζακόμπ.

«Οι χαρακτήρες της ταινίας, ο καθένας με τον τρόπο του, καθορίζονται και εξαρτώνται από την ηλικία τους και την οικογενειακή τους ιστορία. Κάποιοι το αποδέχονται αυτό, κάποιοι άλλοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχει και κάποιοι άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν από την αρχή την προσωπική τους ιστορία. Όλοι όμως είναι μέρος αυτού που «γράφτηκε» και ξεκίνησε κάποτε. Γιατί η ιστορία δεν σταματά ποτέ, είναι ατελείωτη και με διττή φύση. Υπάρχει η ευρύτερη ιστορία – αυτή που καταγράφεται – και υπάρχει και η προσωπική ιστορία – αυτή που διαρκεί μόνο μια ζωή και αφορά μόνο στο άτομο που τη δημιουργεί.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λούκα Μπελβό και συμπληρώνει:

image

«Η Πολίν η νοσοκόμα, ο Στάνκο ο εργάτης, ο Ζακ ο πρώην μεταλλουργός, ο Μπερθιέ ο γιατρός και η Ναταλί η δασκάλα: όλοι έχουν το ίδιο στάτους. Άνθρωποι γεμάτοι αντιφάσεις, προσδοκίες, ελπίδες, μερικές φορές απογοητεύσεις, ανάγκες, αγάπη, ασφάλεια και μία ελπίδα για το μέλλον. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, πράττουν με βάση τον εαυτό τους και τους άλλους, ανταποκρίνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μία παράδοξη κοινωνία. Όπου ζουν και συνθέτουν έναν κόσμο. Το δικό τους κόσμο. Έναν φανταστικό κόσμο που τρέφεται από τη σημερινή κατάσταση. Ο χαρακτήρας της Ανιές Ντοργκέλ (Κατρίν Ζακόμπ) είναι «εμπνευσμένος» από την Μαρίν Λε Πεν, φέροντας παράλληλα κοινά στοιχεία με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «διεθνές λαϊκιστικό στυλ».»

image

Η νέα ταινία του αξιόλογου κινηματογραφιστή (38 Μάρτυρες – 2012, Μήπως είσαι ο τύπος μου – 2014), δίχασε τη Γαλλία και ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων. Ο Μπελβό περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στη Γαλλία – και όχι μόνο – όπου η ακροδεξιά έχει γίνει κοινός τόπος κι όπου οι άνθρωποι γλιστρούν από τη μοναξιά στην παραίτηση, από την παραίτηση στον φόβο και από τον φόβο στο μίσος.

image

Κάθε αντίθετη αναφορά, κουβέντα ή επισήμανση πέφτει στο κενό – γι’ αυτό ίσως η μυθοπλασία να είναι η μόνη ικανή απάντηση που μπορεί να ακουστεί, αφού απευθύνεται περισσότερο στο συναίσθημα. Ο Λούκα Μπελβό καυτηριάζει τον οπορτουνισμό και τονίζει ότι ιδανικός σύμμαχος του φασισμού είναι ο πολίτης, ο οποίος είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με οτιδήποτε προκειμένου να επιβιώσει.

image

«Πάντα γύριζα τις ταινίες μου για να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, χωρίς βέβαια να καταφέρνω να πάρω κάποια απάντηση. Αλλά πάντα ένιωθα πως μοιράζομαι με αυτό τον τρόπο με τους θεατές τις ίδιες απορίες. Ίσως κάποιοι να φεύγουν από την αίθουσα λίγο πιο διαφορετικοί από όταν μπήκαν σε αυτή.» – Λούκα Μπελβό

Η ταινία «Αυτή η Γη είναι Δική μας» (Chez nous / This is our land – 2017) του Λούκα Μπελβό, κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Weird Wave.