Δύο χρόνια μετά τον Υποψήφιο για Όσκαρ «Κυνόδοντα», ο Γιώργος Λάνθιμος επιχειρεί μία ακόμα ενδελεχή έρευνα στην ανθρώπινη ψυχολογία και σκαρφαλώνει στις «Άλπεις», παρέα με τον Ευθύμη Φιλίππου και τους Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια και Άρη Σερβετάλη. Με αφορμή τα γενέθλια του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη, θυμόμαστε την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ads

Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc.

Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα όμως δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες και μοιραία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

image

Ads

Το φιλμ «Άλπεις», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (Golden Osella).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ήταν ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος), ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, δήλωσαν σχετικά:

image

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και κάπως σαστισμένοι. Μάλλον το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες, χωρίς τους οποίους η ταινία δεν θα μπορούσε να έχει γίνει λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν.»

image

Η ταινία συνέχισε με επιτυχία την Φεστιβαλική της πορεία ταξιδεύοντας σε σπουδαίες διοργανώσεις, όπως αυτές του Τορόντο, του Σάο Πάολο και του Κάρλοβι Βάρι, ενώ στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, τον Οκτώβριο του 2011.

Οι δεκαπέντε κανόνες των Άλπεων τους οποίους υπογράφει ο Mont Blanc (Αρχηγός της Ομάδας των Άλπεων, Ιανουάριος 2008), είναι οι εξής:

  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να δηλώσουν προκαταβολικά τι δεν προτίθενται να κάνουν συμπληρώνοντας τη Φόρμα 1 (π.χ. να φιλήσουν, να σηκώσουν βάρη, να ταξιδέψουν κ.λπ.)
  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να δηλώσουν προκαταβολικά τυχόν ιδιαίτερες ικανότητες συμπληρώνοντας τη Φόρμα 2 (π.χ. να χορεύουν, να κάνουν θαλάσσιο σκι, να συζητάνε κ.λπ.)
  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις ψυχολογίας αλλά και κοινωνιολογίας
  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να προφυλάσσουν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το συμφέρον της ομάδας
  • Θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας των Άλπεων
  • Τα μέλη των Άλπεων έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν το ψευδώνυμό τους έως δύο (2) φορές. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο ψευδώνυμο το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από κάποιο άλλο μέλος. Το ψευδώνυμο αυτό θα πρέπει να είναι το όνομα κάποιου βουνού των Άλπεων και όχι κάποιο άλλο γενικό ή άσχετο όνομα (π.χ. Ξανθός, Δράκος, Κυρίαρχος κ.λπ.)
  • Τα μέλη των Άλπεων δεν επιτρέπεται να συζητούν για θέματα της ομάδας με μέλη που δεν ανήκουν στην ομάδα των Άλπεων
  • Τα μέλη των Άλπεων είναι υποχρεωμένα να περάσουν το Τεστ της Κορίνας Ρυθμικής Γυμναστικής, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο
  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να είναι άνω των δεκατεσσάρων ετών
  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να είναι πάντοτε καθαρά, συνεπή και να έχουν πλήρη αυτοέλεγχο
  • Τα μέλη των Άλπεων δεν πρέπει να εμπλέκονται συναισθηματικά με τους πελάτες της ομάδας ή να αναπτύσσουν ερωτικές σχέσεις μαζί τους
  • Τα μέλη των Άλπεων δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν την εξωτερική τους εμφάνιση χωρίς την έγκριση του αρχηγού της ομάδας (π.χ. να βάφουν τα μαλλιά τους, να αυξομειώνουν το βάρος τους, να φορούν έγχρωμους φακούς επαφής κ.λπ.)
  • Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να μπορούν να επιτύχουν πειστικές εκφράσεις προσώπου (π.χ. λύπη, ευτυχία, απόγνωση κ.λπ.)
  • Τα μέλη των Άλπεων θα πρέπει να τιμούν τον τίτλο τους και να είναι έτοιμοι να σκοτώσουν ή να πεθάνουν για αυτόν
  • Τα μέλη των Άλπεων δεν πρέπει ποτέ να επιτίθενται το ένα στο άλλο και θα πρέπει να πιστεύουν στην ομαδικότητα

image

Με οδηγό το έξυπνο σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου, ο σκηνοθέτης παίρνει την σκυτάλη από τον «Κυνόδοντα», για να μας παρουσιάσει μία ελληνική κοινωνία, η οποία έχει χάσει προ πολλού τον συναισθηματικό της προσανατολισμό. Μία καυστική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το πρίσμα ενός ιδιαίτερου και ανήσυχου καλλιτέχνη.

O Γιώργος Λάνθιμος, γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1973 στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Το 2005 κυκλοφόρησε η «Κινέττα», που αποτελεί και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ το φιλμ του «Η Ευνοούμενη» του 2018, απέσπασε δέκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Άλπεις / Αlps / Alpeis
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια, Αρης Σερβετάλης, Τζόννυ Βεκρής, Σταύρος Ψιλάκης, Ευθύμης Φιλίππου, Ευτυχία Στεφανίδου, Κωνσταντίνα Παπούλια, Σωτήρης Παπασταματίου, Τίνα Παπανικολάου, Νίκος Γαλγαδάς, Μαρία Κυροζή, Φώτης Ζάχος
Φωτογραφία: Χρήστος Βουδούρης
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 93 λεπτά