Ο Υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Πίτερ Χέτζες, παρουσιάζει ένα κοινωνικό δράμα, με φόντο την σχέση μίας μάνας με τον γιο της, ο οποίος όντας εθισμένος στα ναρκωτικά, προσπαθεί να απεξαρτοποιηθεί. Πρωταγωνιστούν, ο ανερχόμενος ηθοποιός Λούκας Χέτζες και η σπουδαία Τζούλια Ρόμπερτς, σε μία ταινία η οποία προβάλλεται στην μικρή οθόνη και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

O 19χρονος Ben Burns (Λούκας Χέτζες) γυρίζει απροσδόκητα στο πατρικό του το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων. Η μητέρα του, Holly (Τζούλια Ρόμπερτς), ανακουφίζεται με την επιστροφή του και τον υποδέχεται εγκάρδια, αλλά ανησυχεί για το εάν είναι όντως αποφασισμένος, όπως υποστηρίζει, να ξεπεράσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά.

Ένα κρίσιμο 24ωρο ξεκινάει, με νέες συνταρακτικές αλήθειες να έρχονται στο φως και την αγάπη της μητέρας για τον γιο της να δοκιμάζεται μέσα από σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πασχίζει να πολεμήσει κάνοντας τα αδύνατα, δυνατά.

image

Ads

Μια ανθρώπινη ιστορία, συμπυκνωμένη σε ένα 24ωρο, για τις οικογενειακές ισορροπίες που χάνονται, όταν έστω και ένα μέλος υποφέρει, παρασύροντας όλους τους υπόλοιπους με την απρόσμενη επιστροφή του.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλια Ρόμπερτς («Έριν Μπρόκοβιτς» – 2000) επιστρέφει με μία ρεαλιστική ταινία για την άνευ όρων αγάπη μιας μητέρας. Συμπρωταγωνιστής της ο ανερχόμενος και εξαιρετικά ταλαντούχος Λούκας Χέτζες (υποψήφιος για Όσκαρ για το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» του 2016) σε σενάριο και σκηνοθεσία του μάστερ στο είδος των δραματικών ταινιών με επίκεντρο την οικογένεια, Πίτερ Χέτζες (Pieces of April).

image

«Κατάγομαι από μία οικογένεια που έχει χτυπηθεί από τον εθισμό στο αλκοόλ και τις ουσίες. Μερικά μέλη ανάρρωσαν, άλλα όχι, και μερικά ακόμα παλεύουν. Οπότε αφού υπέφερα μετά την απώλεια κοντινών μου ανθρώπων και είδα άλλους να αναρρώνουν, ήθελα να κάνω μία ταινία που εξερευνά πώς ένα μέλος που υποφέρει μπορεί να επηρεάσει όλη την οικογένεια.» – Πίτερ Χέτζες

image

Ψάχνοντας έναν τρόπο να αφηγηθεί δραματουργικά αυτούς τους ομόκεντρους κύκλους μέσα από μία ταινία, ο δημιουργός αποφάσισε να συμπυκνώσει την ιστορία σε ένα πλαίσιο 24 ωρών: «Σκέφτηκα να ξεκινήσω την ταινία το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων. Αναρωτήθηκα τι θα συνέβαινε μέσα σε μία μέρα, αν ένας νεαρός άντρας σε αποτοξίνωση πάει σπίτι του, ενώ είναι μάλλον νωρίς να επιστρέψει» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Η ιστορία έγινε πιο συναρπαστική όταν προσέγγισα το θέμα μέσα από την οπτική μιας συνηθισμένης οικογένειας κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστης μέρας».

«H ιστορία είναι πολύ συγκινητική» λέει η πρωταγωνίστρια, Τζούλια Ρόμπερτς. «Το σενάριο του Πίτερ μιλάει πραγματικά για τους χιλιάδες τρόπους που ένας εθισμός μπορεί να επηρεάσει μία οικογένεια». Η Ρόμπερτς δε ζήτησε καμία αλλαγή στο σενάριο της ταινίας, αλλά είχε ένα αίτημα για την επιλογή ενός ηθοποιού. Εντυπωσιασμένη από την Υποψήφια για Όσκαρ ερμηνεία του γιου του Πίτερ Χέτζες, Λούκας, στον ρόλο του ορφανού έφηβου στην ταινία «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα / Manchester by the Sea», ζήτησε από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη, να τον επιλέξει για τον χαρακτήρα του Ben.

image

Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: «Όλη μου τη ζωή, είχα κάνει ξεκάθαρο στον πατέρα μου ότι δεν θα έπαιζα σε ταινία του» λέει ο Λούκας Χέτζες. «Η σκέψη μου έφερνε αμηχανία γιατί μου φαινόταν παράξενο. Ήξερα ότι ο πατέρας μου έκανε αυτή την ταινία, αλλά δεν ήξερα καν ότι έχει ρόλο για κάποιον στην ηλικία μου, παρόλο που αργότερα μου είπε ότι τον έγραψε για μένα». Οι επιφυλάξεις του, φυσικά, εξανεμίστηκαν όταν έμαθε ότι η Ρόμπερτς τον ήθελε για τον ρόλο. «Όταν έμαθα ότι η Τζούλια Ρόμπερτς με ήθελε να παίξω τον Ben, μου φάνηκε τρελό» λέει ο Λούκας. «Ήταν απίστευτα κολακευτικό. Όταν διάβασα το σενάριο, με συνεπήρε πραγματικά».

Η ταινία «Η Επιστροφή του Μπεν / Ben is Back» του Πίτερ Χέτζες, θα προβληθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 22:00 στην ΕΡΤ2 και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX.

image

Η Επιστροφή του Μπεν / Ben is Back
Σκηνοθεσία: Πίτερ Χέτζες
Σενάριο: Πίτερ Χέτζες
Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς, Κόρτνει Βανς, Λούκας Χέτζες, Κάθριν Νιούτον, Ρέιτσελ Μπει Τζόουνς, Ντέιβιντ Ζάλντιβαρ, Αλεξάντρα Παρκ
Φωτογραφία: Στίουαρτ Ντράιμπεργκ
Μοντάζ: Ιαν Μπλουμ
Μουσική: Ντίκον Χίντσλιφ
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 103 λεπτά
Προβάλλεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 22:00, στην ΕΡΤ2