Με την ταινία «Gloria Mundi», ξεκινάει την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Νίκο Παπατάκη. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία στο αφιέρωμα «Νίκος Παπατάκης, ο Αναρχικός Ποιητής» να παρακολουθήσει συνολικά δώδεκα (12) ταινίες, για έναν ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό που άφησε πίσω του πολύτιμο κινηματογραφικό έργο. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της αξιόλογης αυτής εκδήλωσης.

Ads

Ένας σκηνοθέτης, ο Χαμδίας, γυρίζει μια ταινία με θέμα τα βασανιστήρια στην Αλγερία. Η γυναίκα του, Γκαλάι, υποδύεται μια αλγερινή κρατούμενη που υποβάλλεται σε διάφορα βασανιστήρια, ώσπου η ζωή της γίνεται μια αδιάκοπη ταπείνωση. Πίσω από την κάμερα, ο Χαμδίας παρακολουθεί το μαρτύριό της…

Με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Όλγα Καρλάτου (Κάποτε στην Αμερική – 1984) – σύζυγος του σκηνοθέτη από το 1967 μέχρι και το 1982 – το «Gloria Mundi», αποτελεί τη τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Παπατάκη. Κατά την πρώτη προβολή της τον Απρίλιο του 1976 σε τρεις κινηματογραφικές αίθουσες του Παρισιού η ταινία αποσύρεται μετά από μία εβδομάδα. Το 2005 ο Παπατάκης ξαναμοντάρει την ταινία αφαιρώντας και προσθέτοντας σκηνές κι αλλάζοντας τη μουσική επένδυση.
image
Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 20:00 (Αίθουσα Α) προβάλλεται η έκδοση του 1976 (διάρκειας 130 λεπτών), ενώ την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 22:00 (Αίθουσα Α) προβάλλεται η έκδοση του 2005 (διάρκειας 92 λεπτών).

Gloria Mundi
Μυθοπλασία, Γαλλία, 1975/ 2005, Έγχρ., 130΄(1975), 92΄(2005) (στα γαλλικά)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ν. Παπατάκης
Φωτογραφία: F. Variot (1975), Y. Le Saux, B. Rizotti (2005)
Μουσική: Groupe BBK (Bround- Barbaud- Klein) (1975), B. Purmegiani (L’ oeuil Ecoute), Τ. Χαλκιάς (Μοιρολόι) (2005) Μοντάζ: J.-C. Bonfanti(1975), T. Bertay (2005)
Ηθοποιοί: O. Καρλάτου, R. Bertin, P. Adrien, A. Halle, C. Tussot
Παραγωγή: Gaia productions (1957), NIO productions (2005)
Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ Παρισιού (1975), Διεθνές Φεστιβάλ Κινημ/φου La Rochelle (2005)
Ακατάλληλη για θεατές κάτω των 16 ετών

«Κάποιοι χαρακτήρισαν την ταινία μου φασιστική. Οι λέξεις «φασίστας», «επαναστάτης» όταν εκφέρονται μέσα σε ένα πλαίσιο ιδεολογικού δογματισμού αποκτούν το νόημα που απέδιδε η Ιερά Εξέταση στη λέξη «αιρετικός». Ο χειρότερος φασισμός είναι ο κομφορμισμός. Η πολιτική, ηθική, θρησκευτική, αισθητική υποκρισία. Η πιο δηκτική κριτική στην ταινία έχει ως στόχο τους αριστερούς, εκείνους που ονομάζουν εαυτούς επαναστάτες και στους οποίους αναμφισβήτητα ανήκω και εγώ ο ίδιος. Η κριτική αυτή συνίσταται στην καταγγελία της εύκολης και βολικής αλληλεγγύης των αριστερών προς τη δυστυχία του κόσμου, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, την αποικιοκρατία που γίνεται πηγή υλικών ή ηθικών απολαβών: όλα εκτός από τα εκρηκτικά στο δικό μας σπίτι, εκτός από τον πραγματικό κίνδυνο, τη συγκεκριμένη δράση. Πιστεύω ότι, για παράδειγμα, η άνοδος στην εξουσία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα οφειλόταν εξίσου στις αντιδραστικές δυνάμεις και σε αυτή την παράλογη έννοια της αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους, τους βασανισμένους, την οποία προβάλλει η αριστερά των πλούσιων χωρών.» – Νίκος Παπατάκης

Ads

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη: «Νίκος Παπατάκης, ο Αναρχικός Ποιητής»

Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Αφιερώματος προβολών και συζητήσεων στον δημιουργό Νίκο Παπατάκη. Εκτός από τα νέα και τις προτάσεις μας για την εκδήλωση, σύντομα θα ανακοινωθεί και σχετικός διαγωνισμός με δωρεάν προσκλήσεις για τους αναγνώστες.
image
To αφιέρωμα «Νίκος Παπατάκης, ο αναρχικός ποιητής» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εισιτήρια / Κάρτες διαρκείας:
Τιμή εισόδου 5 € ανά προβολή
Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 25 €
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το αφιέρωμα: 15 €
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Αφιέρωμα: «Νίκος Παπατάκης, ο Αναρχικός Ποιητής» (11 – 17 Δεκεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον σχετικό ιστότοπο της Ταινιοθήκης.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε PDF.