Οι αναγνώστες του tvxs.gr έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν διπλές προσκλήσεις για πέντε ταινίες που προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου από τις 9 έως τις 14 Ιουνίου.

Ads

Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε email στο [email protected], γράφοντας στο «Θέμα» ονοματεπώνυμο, τον τίτλο της ταινίας και στοιχεία επικοινωνίας. Τα στοιχεία τηρούνται για τις ανάγκες της κλήρωσης και διαγράφονται οριστικά μετά από αυτή. Γίνετε συνδρομητής εδώ με 2,9 ευρώ και διεκδικήστε πλήθος προσκλήσεων κάθε μήνα για θέατρο, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές.

Παρασεκυή 10 Ιουνίου

22:15 Πέδρο / Pedro – Natesh Hegde, 2021 Μυθοπλασία / Fiction, 109’ > ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Ads

Υπόθεση: Ο Πέδρο είναι ένας μεσήλικας μάστορας που ζει με τη μητέρα του και την οικογένεια του αδερφού του σε ένα απομακρυσμένο χωριό, στα πυκνά δάση της οροσειράς των Δυτικών Γκατ. Μια νύχτα με μουσώνα σκοτώνει κατά λάθος μια αγελάδα, το ιερό ζώο της Ινδίας, που ανήκει στον σπιτονοικοκύρη του. Για να αντιμετωπίσει την κατακραυγή των συγχωριανών του, το σκάει από το χωριό. Γεμάτος αγωνία όμως, δεν μπορεί παρά να επιστρέψει. Ο Νατές Χέζντε, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, υπογράφει ένα διεισδυτικό και αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο δράμα, κληρονόμο του κινηματογράφου των Ρομπέρ Μπρεσόν, Αμπάς Κιαροστάμι και Σατγιαζίτ Ρέι.

Κυριακή 12 Ιουνίου

20:15 Μπέατριξ / Beatrix – Milena Czernovsky / Lilith Kraxner, 2021 Μυθοπλασία / Fiction, 96’ > ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Παρουσία της σκηνοθέτιδας, Lilith Kraxner

Υπόθεση: Από τη σκιά ενός εξοχικού σπιτιού στον ήλιο του κήπου, μια νεαρή γυναίκα περνάει τις καλοκαιρινές της ημέρες σχεδόν ολομόναχη. Το κινητό της τηλέφωνο της προσφέρει λίγη παρέα, όπως και οι σπάνιοι επισκέπτες που περνούν από εκεί. Γυρισμένη σε φιλμ 16mm, η Μπέατριξ, που τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιστροπής στo Φεστιβάλ της Βιέννης, συνθέτει ένα βιωματικό και ενδόμυχο πορτρέτο που θυμίζει τον κινηματογράφο της Σαντάλ Άκερμαν.

Δευτέρα 13 Ιουνίου

Διεθνές Διαγωνιστικό

20:15 Ξερή γη που φλέγεται /Mato seco em chamas – Joana Pimenta /Adirley Queirós, 2022 Μυθοπλασία / Fiction, 153’ > ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Παρουσία της σκηνοθέτιδας, Joana Pimenta

Υπόθεση: «Θυμάμαι την εποχή… Που είχα μπλεχτεί σε κάτι τρελές μαλακίες με την αδερφή μου την Τσιτάρα. Η αδερφή μου έγραψε ιστορία στη Σολ Νασέντε. Αυτό έγινε το 2019. Είχα μόλις βγει από τη φυλακή, με είχαν κλείσει για ναρκωτικά. Η αδερφή μου μου ζήτησε να συμμετέχω στο τρελό σχέδιο στο οποίο είχε εμπλακεί. Είχε πέσει στα χέρια της ένας χάρτης των υπόγειων σωλήνων πετρελαίου. Τον πήρε και μετά… αγόρασε ένα οικόπεδο στη Σολ Νασέντε». Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, γουέστερν και queer μανιφέστου, η πολυβραβευμένη ταινία των Ζοάνα Πιμέντα και Άντιρλεϊ Κεϊρός αφηγείται την εκρηκτική ιστορία της γυναικείας ομάδας Gasolineiras de Kebradas, όπως αυτή αντηχεί μέσα από τους τοίχους των γυναικείων φυλακών της Μπραζίλια.

Τρίτη 14 Ιουνίου

20:00 Η μακρά πορεία / El gran mo vimiento – Kiro Russo, 2021, Μυθοπλασία / Fiction, 85’ > ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Παρουσία του σκηνοθέτη

Υπόθεση: Bολιβία, σήμερα. Μετά από μια εβδομάδα πεζοπορίας, ο Έλντερ και οι σύντροφοί του μεταλλωρύχοι φτάνουν στη Λα Παζ για να διεκδικήσουν εργασία. Με τη βοήθεια της ηλικιωμένης Μάμα Πάντσα, ο Έλντερ και οι φίλοι του βρίσκουν δουλειά στην αγορά. Ξαφνικά όμως, ο Έλντερ αρχίζει να αισθάνεται άρρωστος… Η Μάμα Πάντσα τον στέλνει στον Μαξ, έναν μάγο-γιατρό, ερημίτη και δημόσιο περίγελο που ίσως μπορέσει να τον επαναφέρει στη ζωή. Γυρισμένη σε φιλμ Super 16mm και τιμημένη με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας, η δεύτερη ταινία του Κίρο Ρούσσο είναι μια σύγχρονη συμφωνία πόλης όπου ο μυστικισμός συναντά τον μοντερνισμό σε μια οπτικά καθηλωτική εμπειρία.

22:15 Εάμι / Eami – Paz Encina, 2022, Μυθοπλασία / Ντοκιμαντέρ / Fiction / Documentary, 85’

Υπόθεση: Ενσαρκώνοντας τη θεά-πουλί-γυναίκα, η Εάμι περιφέρεται μέσα στο αγαπημένο της δάσος συλλέγοντας αναμνήσεις, ενώ ετοιμάζεται να το εγκαταλείψει για πάντα. Ένα φιλμικό ποίημα, μια ωδή σε έναν εκτοπισμένο λαό αυτοχθόνων της βόρειας Παραγουάης, μέσα από την εκστατική αφήγηση ενός κοριτσιού