Η τέταρτη σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix «Stranger Things» ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου, αφού έγιναν διαθέσιμα στην πλατφόρμα και τα δύο τελευταία επεισόδια της σεζόν.

Ads

Το «Stranger Things» είναι από τις πρώτες πρωτότυπες σειρές που δημιούργησε η γνωστή live streaming πλατφόρμα και σε μεγάλο βαθμό βοήθησε στην γιγάντωση της φήμης του Netflix. Την πρώτη χρονιά που προβλήθηκε (2016) κατείχε την πρώτη θέση σε προβολές στις πρωτότυπες σειρές του Netflix, ενώ είχε αποσπάσει θετικές κριτικές τόσο από κοινό όσο και από κριτικούς.

Εφτά χρόνια μετά η σειρά με τα πρώτα 7 επεισόδια της τέταρτης σεζόν κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων λεπτών streaming από θεατές σε μία εβδομάδα (30 Μαΐου – 5 Ιουνίου) με 7,2 δισ. σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το μέγεθος αλληλεπίδρασης της σειράς με το κοινό της φάνηκε και από το ότι όταν τα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς ανέβηκαν στην πλατφόρμα, η πλατφόρμα «έπεσε» για περίπου μισή ώρα λόγω των πολλών επισκεπτών. Σύμφωνα με το Variety υπήρξαν πάνω από 13.000 αναφορές χρηστών ότι έχουν πρόβλημα με την πρόσβαση τους στο Netflix.

Όμως η επιρροή που έχει δημιουργήσει η σειρά δεν σταματά εκεί.

Η «ανάσταση» του «Running Up that Hill» της Kate Bush

Η ίδια η σειρά σαν σενάριο έχει υιοθετήσει το ύφος ταινιών της ποπ κουλτούρας των 80s σε συνδυασμό με πλήθος αναφορών σε αυτή την περίοδο περισσότερο την κινηματογραφική, αλλά και άλλες πτυχές της όπως τις ασχολίες των ατόμων εκείνη την περίοδο και των παιδιών, λόγω και της ηλικίας των χαρακτήρων. Μέσα σε όλες αυτές τις αναφορές πολλές φορές η σειρά χρησιμοποιεί ως soundtrack μουσική από τα 80s ώστε να «ντύσει» σκηνές και να ολοκληρώσει το ύφος της.

Ads

Στην τέταρτη σεζόν ένα από τα τραγούδια που χρησιμοποιήθηκε για να ταιριάξει με την ψυχοσύνθεση και τα όσα βίωνε ο χαρακτήρας της Μαξ ήταν το «Running Up That Hill» της Kate Bush, ένα τραγούδι του 1985 που είχε σημειώσει επιτυχία όταν είχε κυκλοφορήσει καταλαμβάνοντας την 4η θέση στο Single Charts του Ηνωμένου Βασιλείου και την 30η θέση στο Billboards Top 100 στις ΗΠΑ.

Το τραγούδι έχοντας βασική θέση στην πλοκή της σειράς γρήγορα άρχισε να «ανασταίνεται» σταδιακά φτάνοντας το Νο1 στα Charts σε οχτώ χώρες μέσα σε αυτές και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έφτασε και το No 4 στις ΗΠΑ, μετά από 37 χρόνια απ όταν είχε κυκλοφορήσει. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η Kate Bush όσο βρισκόταν στην πιο δημοφιλή της περίοδο δεν είχε ποτέ καταφέρει να μπει στην δεκάδα του Billboards top 100 στις ΗΠΑ.

Η ξαφνική και τόσο γρήγορη άνοδος του Running Up That Hill στα charts δείχνει και την απίστευτη επιρροή που έχει πλέον η ποπ κουλτούρα στο κοινό της, η οποία πλαισιώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τα social media. Μόνο στο Tik Tok έγιναν περισσότερα από 1,5 εκ. μικρά βίντεο με αναφορά στο τραγούδι της Kate Bush, μετά την κυκλοφορία της τέταρτης σεζόν του Stranger Things. Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γιγάντωση αυτή της επιρροής που έχει η ποπ κουλτούρα πλέον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι διαθέτει περισσότερα «όπλα» για να αυξήσει το κοινό της και την μαζικότητα της επιρροής της.

Η στροφή στο παρελθόν και το στοίχημα που κερδίζει το Stranger Things

Το «Stranger Things» και τεχνικά ακόμη δείχνει ότι χειρίζεται πολύ σωστά τα όπλα του. Μέσα στην γενική τάση που επικρατεί εδώ και αρκετά πλέον χρόνια στην αγορά του κινηματογράφου και των σειρών με ένα μεγάλο της μέρος να βασίζεται στην αναβίωση project προηγούμενων δεκαετιών (από τα 80s και έπειτα) στοχεύοντας στην Νοσταλγία και την Retro αισθητική (Cobra Kai, Ghostbusters, He-Man and the Masters of the Universe, Power Rangers, Matrix κ.α.) που θα προσελκύσουν άτομα που μεγάλωσαν με αυτά αλλά θα έχει απήχηση και σε νεότερο κοινό,το «Stranger Things» κερδίζει ένα στοίχημα.

Αυτό που πετυχαίνει το «Stranger Things» είναι πως δεν επιδιώκει την βεβιασμένη προσθήκη των στοιχείων αυτών και την αναβίωση τους αλλά κάνει έναν μικρό φόρο τιμής με μικρές αλλά και μεγαλύτερες διακριτικές αναφορές σε συνδυασμό με αρκετά φρέσκα δημιουργικά στοιχεία. Οι αναφορές κάνουν τους παλαιότερους να θυμηθούν, τους λάτρεις να φωνάξουν από ενθουσιασμό και τους νεότερους να ψάξουν. Με αυτό τον τρόπο έχει μεγάλο ηλικιακό εύρος και δεσμεύει τεράστιο μέρος του κοινού,

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διανομή όλων των επεισοδίων της σειράς την ίδια ημέρα για τις 3 πρώτες σεζόν δημιούργησαν την τεράστια αλληλεπίδραση που έχει το κοινό του Stranger Things με την σειρά, καθώς αυτό που ονομάζουμε binge watching (να βλέπεις συνεχόμενα πολλά επεισόδια από μια σειρά) δημιουργεί άμεση επαφή με τους χαρακτήρες και κυρίως με την ατμόσφαιρα του κόσμου που περιέχει η αφήγηση. Παράλληλα, η ιδιαίτερη διανομή που έγινε στην 4η σεζόν με τα πρώτα 7 επεισόδια να βγαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο τελευταία μετά από έναν μήνα, φαίνεται ότι αποδίδει ακόμη περισσότερο, καθώς με τα νούμερα να είναι ήδη πολύ υψηλά όλα δείχνουν ότι θα σπάσει αρκετά ρεκόρ, λόγω και της μεγάλης διάρκειας που έχουν τα επεισόδια (το 9ο επεισόδιο της 4ης σεζόν είχε διάρκεια 2 ώρες και 19 λεπτά).

Έτσι, με την 5η σεζόν να έχει ανακοινωθεί ήδη και ενώ οι δημιουργοί Duffer Brothers  έχουν βρει μία συνταγή που αποδίδει, το φαινόμενο «Stranger Things» γιγαντώνεται συνεχώς και το μόνο ερώτημα που δημιουργείται είναι που μπορεί να φτάσει.

Η παρακάτω σκηνή περιέχει spoiler!