Ο σπουδαίος Αυστροαμερικανός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Μπίλι Γουάιλντερ, υπήρξε ένας από τους λίγους δημιουργούς ο οποίος κατάφερε μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το ταλέντο και τη λάμψη της Μέριλιν Μονρόε. Με αφορμή τα γενέθλια της ηθοποιού που ουσιαστικά όρισε την έννοια του «σταρ» στο Σινεμά, θυμόμαστε μία χαρακτηριστική ταινία της.

Ads

Ένας βαριεστημένος πια παντρεμένος άντρας (Τομ Γιούελ), που έχει μείνει μόνος για τις διακοπές στην αποπνικτική ζέστη της πόλης, συναντά την ελκυστική καινούρια γειτόνισσά του (Μέριλιν Μονρόε), με την οποία αρχίζει να περνά όλο και περισσότερο χρόνο. Σύντομα η φαντασία του καλπάζει, επηρεασμένος από την θεωρία ότι οι περισσότεροι άντρες έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις τον έβδομο χρόνο του γάμου τους. Θα καταφέρει να αντισταθεί στον πειρασμό;

Η πρώτη συνεργασία του Μπίλι Γουάιλντερ και της Μέριλιν Μονρόε, ολοκληρώθηκε το 1955, με το έργο: «Επτά Χρόνια Φαγούρα» (The Seven Year Itch). Πρόκειται για μία άκρως παιχνιδιάρικη και σέξι κωμωδία, που εκμεταλλεύεται στο έπαρκο την λάμψη της πρωταγωνίστριας της.

image

Ads

Τέσσερα χρόνια μετά θα ακολουθήσει και η δεύτερη συνεργασία τους στην εμβληματική ταινία «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό». Μία δημιουργία η οποία έχει αναδειχθεί από Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), ως η καλύτερη κωμωδία στην Ιστορία του Αμερικανικού Σινεμά.

Στην ταινία «Επτά Χρόνια Φαγούρα», πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μέριλιν Μονρόε, Τομ Γιούελ, Έβελιν Κέινς. Πρόκειται για μία ανάλαφρη αισθηματική κωμωδία, με παρεξηγήσεις και ευτράπελα, ανάμεσα στους ήρωες της ταινίας, το σενάριο της οποίας βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζορτζ Αξελρόντ, ενώ για τη μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη, συνεργάστηκαν τόσο ο συγγραφέας όσο και ο σκηνοθέτης.

image

Για τις ερμηνείες τους, ο πρωταγωνιστής Τομ Γιούελ (Tom Ewell) κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ά Ανδρικής Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ η Μέριλιν Μονρόε απέσπασε Υποψηφιότητα στα Βρετανικά Βραβεία BAFTA (Best Foreign Actress).

Μέριλιν Μονρόε

H Αμερικανίδα ηθοποιός, Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe: 1 Ιουνίου 1926 – 5 Αυγούστου 1962), γεννημένη ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον (Norma Jeane Mortenson), πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα στον χώρο της έβδομης τέχνης, το 1950 για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής 20th Century Fox, έχοντας κάποιους μικρούς ρόλους στις ταινίες «Η Ζούγκλα της Ασφάλτου» (The Asphalt Jungle – απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ) του Τζον Χιούστον και στο θρυλικό φιλμ «Όλα για την Εύα» (All About Eve) του Τζόζεφ Λέο Μάνκιεβιτς, με τη Μπέτι Ντέιβις (απέσπασε δεκατέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε έξι χρυσά αγαλματίδια).

image

Ωστόσο η πλευρά της αθώας και σεξουαλικής καλλονής εκφράστηκε με τον πειστικότερο τρόπο στο φιλμ «Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές» (1953) του Χάουαρντ Χοκς, δίπλα στην Τζέιν Ράσελ. Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά Χρόνια Φαγούρα» του Μπίλι Γουάιλντερ, με τον οποίο θα συνεργαστεί και πάλι στο έργο «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του 1959, μία παρωδία των γκανγκστερικών ταινιών, με το απολαυστικό, πρωταγωνιστικό τρίο των: Τζακ Λέμον, Μέριλιν Μονρόε και Τόνι Κέρτις.

Η Μέριλιν Μονρόε, έφυγε σε ηλικία μόλις 36 ετών, στις 5 Αυγούστου του 1962,  περνώντας οριστικά στη σφαίρα του μύθου και της αιωνιότητας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την έχει κατατάξει έκτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:

Μπίλι Γουάιλντερ

image

O Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, καλλιτέχνης, και δημοσιογράφος, Μπίλι Γουάιλντερ (Billy Wilder: 22 Ιουνίου του 1906 – 27 Μαρτίου του 2002) υπήρξε ένας σημαντικός και ιδιαίτερος δημιουργός, που άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της Έβδομης Τέχνης και μια αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη ταινιών.

Έχοντας σκηνοθετήσει απολαυστικές κωμωδίες όπως το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» (Some Like it Hot – 1959),  με τους Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον, Μέριλιν Μονρόε ή την «Γκαρσονιέρα» (The Apartment – 1960), επίσης με τον Τζακ Λέμον και με πρωταγωνίστρια την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, αλλά και με κριτική ματιά απέναντι στο κατεστημένο, όπως «Το Τελευταίο Ατού» (Ace in the Hole – 1951) με τον Κερκ Ντάγκλας, όπου στηλιτεύει τα κακώς κείμενα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το θρυλικό φιλμ «Η Λεωφόρος της Δύσεως» (Sunset Blvd. – 1950), όπου με πρωταγωνιστές τους Γούλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον και Έριχ Φον Στροχάιμ, ουσιαστικά ασκεί κριτική στο ίδιο το Χόλιγουντ και τον ψεύτικο κόσμο του, ο Μπίλι Γουάιλντερ αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο τόσο στον Αμερικάνικο, όσο και στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης:

image

Επτά Χρόνια Φαγούρα / The Seven Year Itch
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Τζορτζ Αξελρόντ, Μπίλι Γουάιλντερ
Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρό, Τομ Ιγουελ
Φωτογραφία: Μίλτον Ρ. Κράσνερ
Μοντάζ: Χιού Σ. Φόουλερ
Μουσική: Αλφρεντ Νιούμαν
Έτος Παραγωγής: 1955
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 105 λεπτά