Είκοσι χρόνια μετά το θρυλικό «Ψυχώ» (Psycho – 1960) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ επαναπροσδιορίζει τα όρια του θρίλερ στον κινηματογράφο, μεταφέροντας το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, «Η Λάμψη» (The Shining – 1980), στην μεγάλη οθόνη και έχοντας ως πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό, Τζακ Νίκολσον. Τριάντα εννέα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας στις αίθουσες, διαβάζουμε ξανά το δημοφιλές βιβλίο και θυμόμαστε το εμβληματικό φιλμ.

Ads

O Τζακ Τόρανς (Τζακ Νίκολσον), είναι ένας συγγραφέας τρόμου, ο οποίος χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο και ελπίζει πως με το να γίνει, ο νέος επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο (Ξενοδοχείο ΘΕΑ) θα του δώσει αρκετή έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου.

image

Ο Τζακ Τόρανς υπήρξε καθηγητής φιλολογίας σε ένα προκατασκευαστικό σχολείο. Μαζί του έρχονται η σύζυγός του Γουέντι (Σέλεϊ Ντιβάλ) και ο γιος του, Ντάνυ (Ντάνυ Λόυντ), οι οποίοι γνωρίζονται με τον σεφ του ξενοδοχείου, Ντικ Χάλοραν (Σκάτμαν Κρόθερς), πριν εκείνος αναχωρήσει.

Ads

image

Ο Ντικ αντιλαμβάνεται τις τηλεπαθητικές ικανότητες του Ντάνι (η λεγόμενη “Λάμψη”) και έχοντας κι εκείνος τις ίδιες δυνάμεις, τον καθησυχάζει πως αν κάτι συμβεί, να τον ειδοποιήσει τηλεπαθητικά.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο φαίνεται πως είναι στοιχειωμένο από τα φαντάσματα των προηγούμενων επιτηρητών και τρομακτικές εικόνες παραβιάζουν το μυαλό του Ντάνι. Εν τω μεταξύ, ο Τζακ βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας πριν τον καταλάβουν τα διαβολικά πνεύματα του ξενοδοχείου και προσπαθήσει να δολοφονήσει την οικογένειά του.

image

Βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, ο ιδιοφυής Στάνλεϊ Κιούμπρικ, παρουσιάζει μία ταινία που θα αλλάξει για πάντα τον όρο ψυχολογικό θρίλερ στον Κινηματογράφο, έχοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους εξαιρετικούς Τζακ Νίκολσον, Σέλεϊ Ντιβάλ και Ντάνυ Λόυντ.

image

Η αξέχαστη ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον, συνέβαλε και στην εμπορική επιτυχία της ταινίας, έστω κι αν στην εποχή της αμφισβητήθηκε έντονα η καλλιτεχνική της αξία. Ενώ αντιθέτως η μεταφορά αυτή δεν ενθουσίασε τον συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος το 1997 την διασκεύασε ξανά ως παραγωγός, με τη μορφή τηλεταινίας διάρκειας τεσσεράμισι ωρών, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

image

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute – AFI), έχει κατατάξει 29η τη «Λάμψη» (The Shining – 1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στη λίστα με τις 100 σημαντικότερες ταινίες θρίλερ, στην Ιστορία του Σινεμά.

image

Μετά από 39 χρόνια, η «Λάμψη» (The Shining – 1980), παραμένει μια διαχρονική ταινία ενός ιδιοφυούς καλλιτέχνη. Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κατάφερε να επαναπροσδιορίσει, όχι μόνο τα όρια των ταινιών θρίλερ, αλλά και γενικότερα της Έβδομης Τέχνης. Από τις λίγες φορές που ένα φιλμ μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να είναι ίσως αρτιότερο, ακόμα και από το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε…

Στάνλεϊ Κιούμπρικ / Stanley Kubrick
(Μπρονξ, Νέα Υόρκη, 26 Ιουλίου του 1928 – Λονδίνο, 7 Μαρτίου του 1999)

image

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, στις 26 Ιουλίου του 1928 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ υπήρξε εμπνευστής ενός άλλου σινεμά. Αν και τιμήθηκε μόλις μ’ ένα Όσκαρ για την ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», η επιρροή του στις μελλοντικές γενιές τόσο των θεατών όσο και συναδέλφων του, υπήρξε καταλυτική. Ταινίες όπως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη» και πολλές ακόμα δημιουργίες του Κιούμπρικ, έμειναν χαραγμένες στη μνήμη των θεατών, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον Κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης:
Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Διερευνώντας τα όρια της Έβδομης Τέχνης

Η Λάμψη / The Shining
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Σενάριο: Stephen King (novel), Stanley Kubrick (screenplay), Diane Johnson (screenplay)
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Σέλεϊ Ντιβάλ, Ντάνι Λόιντ, Σκάτμαν Κράδερς
Μουσική: Wendy Carlos, Rachel Elkind
Έτος Παραγωγής: 1980
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 146 λεπτά