Ο Έντουαρντ Νόρτον (Edward Norton) γεννήθηκε στη Βοστόνη, της Μασαχουσέτης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στις 18 Αυγούστου του 1969. Στην πλούσια καριέρα του, έχει αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ το 1996 τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία «Primal Fear». Με αφορμή τα γενέθλιά του, γυρνάμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε τους πέντε σημαντικότερους ρόλους, ενός από τους πιο χαρισματικούς Αμερικανούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Ads

«Fight Club» (1999) του Ντέιβιντ Φίντσερ

Η παράδοξη ιστορία ενός καταπιεσμένου άντρα ο οποίος ψάχνει διέξοδο στη ζωή του και τη βρίσκει μέσα από τις παράνομες – και προοδευτικά όλο και πιο ανήθικες – δράσεις μιας μυστικής πυγμαχικής λέσχης. Στην εκπνοή των 90s εμφανίστηκε από μεγάλο χολιγουντιανό στούντιο αυτή η προκλητική ταινία που έμελλε να γίνει αντικείμενο λατρείας, μίσους και ενδελεχούς μελέτης.

image

Ads

Το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ, υπήρξε η ηλεκτρισμένη αυτοψυχανάλυση του κοινωνικά ευνουχισμένου Gen-X-er, που έβλεπε την επανάσταση που πάντα ονειρευόταν να κάνει στη ζωή του να συμβαίνει ως αποκύημα της φαντασίας του. Το 1999 o Ντέιβιντ Φίντσερ παρουσιάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του και σκηνοθετεί ξανά τον Μπραντ Πιτ – τέσσερα χρόνια μετά το επίσης αξιόλογο «Seven» – μαζί με τους Έντουαρντ Νόρτον και Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, στο εξαιρετικό «Fight Club».

Στην Αμερική η ταινία αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική αποτυχία όταν προβλήθηκε, αλλά έλαβε μικτές έως κακές κριτικές. Αργότερα, όμως το φιλμ αναγνωρίστηκε και εμφανίστηκε σε πολλές λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ενώ η ταινία δεν κέρδισε κανένα Όσκαρ και απέσπασε μόλις Υποψηφιότητα στην Κατηγορία Best Effects, Sound Effects Editing (!?), αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, με τις πιο δημοφιλείς ταινίες στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, σύμφωνα με το Internet Movie Database – IMDb: Top 250 as rated by IMDb Users.

«Birdman» (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας – 2014) του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου

image

Ο Ρίγκαν (Μάικλ Κίτον – Michael Keaton), είναι ένας ηθοποιός που ελπίζει πως με την τελευταία του φιλόδοξη παραγωγή στο Μπρόντουεϊ θα καταφέρει, μεταξύ άλλων, να αναβιώσει την σε πτώση καριέρα του. Κι ενώ αυτή η βαθιά παράτολμη κίνηση φαντάζει τόσο επίφοβη και οριακά ανόητη, ο άλλοτε σπουδαίος και τρανός κινηματογραφικός υπερήρωας τρέφει υψηλές προσδοκίες. Πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό το τελευταίο του εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντάς τον από το στίγμα του ξοφλημένου Χολιγουντιανού διάττοντα αστέρα.

Με την ημερομηνία της πολυπόθητης πρεμιέρας του έργου του να πλησιάζει απειλητικά, ο πρωταγωνιστής της παράστασης του Ρίγκαν τραυματίζεται σοβαρά και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Κατόπιν παρότρυνσης της πρωταγωνίστριάς του, Λέσλι (Ναόμι Ουότς) και υπό τις πιέσεις του παραγωγού και κολλητού του φίλου, Τζακ (Ζακ Γαλιφιανάκης), ο Ρίγκαν, διστακτικά, αποφασίζει να προσλάβει τον Μάικ Σίνερ (Έντουαρντ Νόρτον) – έναν εντελώς ανεξέλεγκτο τύπο που υπόσχεται την έκρηξη στα εισιτήρια της παράστασης αλλά και την προσθήκη αποθεωτικών κριτικών. Καθώς λοιπόν ο Ρίγκαν προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την κοπέλα του και συμπρωταγωνίστρια, Λόρα (Άντρια Ράιζμποροου), την προσφάτως απεξαρτημένη από τα ναρκωτικά κόρη και προσωπική του βοηθό, Σαμ (Έμα Στόουν), καθώς επίσης και την πρώην γυναίκα του, Σίλβια (Έιμι Ράιαν), η οποία εμφανίζεται συχνά πυκνά με την πρόθεση να τα ξαναβρεί με τον πανικόβλητο πρώην σύζυγό της.

Η ταινία πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση ενός ηθοποιού, με τον πρωταγωνιστή Μάικλ Κίτον να μας χαρίζει τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, ενώ από το αξιόλογο καστ θετική παρουσία έχουν και οι υπέροχες Έμα Στόουν, Ναόμι Γουότς καθώς και ο πάντα αξιόπιστος Έντουαρντ Νόρτον, ο οποίος για την ερμηνεία του απέσπασε και μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία ‘Β Ανδρικού Ρόλου.

«Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» (American History X – 1998) του Τόνι Κέι

image

Η ταινία αφηγείται την ιστορία των δύο αδελφών από το Βένις (Λος Άντζελες) που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός κάνει τρία χρόνια στη φυλακή για εθελοντική ανθρωποκτονία, αλλάζει τις πεποιθήσεις του και προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.

Η ιστορία παρουσιάζεται σε μια εναλλαγή έγχρωμων πλάνων που αντιπροσωπεύουν το παρόν και ασπρόμαυρων πλάνων που αντιπροσωπεύουν το κοινό παρελθόν των πρωταγωνιστών και ακολουθεί το στυλ της μη γραμμικής αφήγησης. Ένα συγκλονιστικό φιλμ για τις συνθήκες επώασης του φασισμού και τα τραγικά του αποτελέσματα στην κοινωνία. Σε σκηνοθεσία Tony Kaye και σενάριο γραμμένο από τον David McKenna. Πρωταγωνιστούν: Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φερλόνγκ, Φαϊρούζα Μπαλκ, Μπέβερλι Ντ’Άντζελο, Ελιοτ Γκουλντ, Στέισι Κιτς.

Ο Έντουαρντ Νόρτον με την σπουδαία ερμηνεία του, κέρδισε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία Ά Ανδρικού Ρόλου, ενώ η επίδραση της ταινίας, είναι χαρακτηριστική από το γεγονός πως βρίσκεται στην 33η θέση, με τις πιο δημοφιλείς ταινίες στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, σύμφωνα με το Internet Movie Database – IMDb: Top 250 as rated by IMDb Users.

Διαβάστε επίσης: American History X: Το παρασκήνιο μιας θρυλικής ταινίας που κατέστρεψε τον σκηνοθέτη της

«Φόβος Ενστίκτου» (Primal Fear – 1996) του Γκρέγκορι Χόμπλιτ

image

Ένας μεγαλοδικηγόρος αναλαμβάνει δωρεάν την υπεράσπιση ενός νεαρού με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε έναν αρχιεπίσκοπο. Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Αλφρι Γούνταρντ, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Έντουαρντ Νόρτον, έδειξε από νωρίς ότι θα αφήσει το στίγμα του, στον χώρο της υποκριτικής. Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ο νεαρός ηθοποιός, πρωταγωνιστεί σε μία ταινία με σπουδαίο καστ και καταφέρνει να ξεχωρίζει, αποσπώντας παράλληλα και την πρώτη του Υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην Κατηγορία ‘Β Ανδρικού Ρόλου.

«25η Ώρα» (25th Hour – 2002) του Σπάικ Λι

image

Ο Μόντι Μπόργκαν καταδικάζεται σε επταετή φυλάκιση για εμπόριο ναρκωτικών. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν μπει στην φυλακή κάνει μια ενδοσκόπηση για το πώς έφτασε μέχρι εκεί, συναντιέται με τον πατέρα και τους φίλους του και προσπαθεί να καταλάβει ποιος τον κάρφωσε στην αστυνομία.

Ένα υπαρξιακό δράμα με φόντο τη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου και παράλληλα μία από τις σημαντικότερες ταινίες του Σπάικ Λι, ο οποίος εδώ έχει συγκεντρώσει ένα σπουδαίο σύνολο ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν: Έντουαρντ Νόρτον, Ροζάριο Ντόσον, Μπάρι Πέπερ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Άννα Πάκουιν. Η ταινία απέσπασε μία Υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης.