Στις 2 Μαΐου του 2008 το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel μας συστήνεται με τον «Iron Man». Η ταινία υπήρξε μία εισπρακτική επιτυχία και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο η Marvel έχτισε μια αυτοκρατορία που έχει παρουσιάσει πολλές από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών. Έντεκα χρόνια μετά, έχουν κυκλοφορήσει 22 σχετικές δημιουργίες και με αφορμή την κυκλοφορία της πιο πρόσφατης, «Εκδικητές: H Τελευταία Πράξη», παρουσιάζουμε ένα Αφιέρωμα στο Κινηματογραφικό Σύμπαν των Υπερηρώων.

Ads

Το σημείο αναφοράς του σύμπαντος της Marvel τα τελευταία έντεκα χρόνια δεν είναι άλλος από τον Tony Stark, όπως τον ενσαρκώνει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. «Αν υπάρχει ένας χαρακτήρας που γεφυρώνει τα δέκα αυτά χρόνια και τις τρεις φάσεις των ταινιών της Marvel, αυτός είναι ο Tony Stark» λέει ο σκηνοθέτης, Joe Russo.

Ήδη κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel: «Εκδικητές: H Τελευταία Πράξη» (Avengers: Endgame – 2019).

Η ιστορία της οποίας κλιμακώνει την ιστορία μετά τα καταστροφικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο «Avengers: Infinity War». H σειρά των Εκδικητών είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι χωρίς προηγούμενο, που διέσχισε πολλούς γαλαξίες τα τελευταία 11 χρόνια.

Ads

Τώρα, η η 22η ταινία της σειράς, ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη την επική μάχη ανάμεσα στους Εκδικητές και τον αδυσώπητο εχθρό τους, τον φονικό Thanos. Μία ταινία που απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του είδους και σε όσους απολαμβάνουν τα εντυπωσιακά blockbustes των σούπερ ηρώων.

Ο Thanos, πρωτοεμφανίστηκε το 1973 σε ένα τεύχος του Iron Man. Είναι ένας πανίσχυρος Τιτάνας πολέμαρχος που διοικεί μία απομακρυσμένη περιοχή του διαστήματος και έχει υπό την εξουσία του δύο τεράστιους στρατούς, τους Chitauri και τους Outriders.

Οι δημιουργοί έπρεπε να σκεφτούν ποιοι από τους δεκάδες ηρωικούς χαρακτήρες θα γέμιζαν τις σελίδες του σεναρίου, αλλά η ιστορία της ταινίας είναι επικεντρωμένη σε ένα ον, τον Thanos. Είναι ο μόνος κακός στο σύμπαν της Marvel που η αναφορά του ονόματος του και μόνο εξαπολύει μια καταστροφική απειλή ενάντια στην ανθρωπότητα και ενάντια σε ολόκληρη την ομάδα των Εκδικητών.

«Γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά με τον Thanos. Έκανε μία πολύ σύντομη εμφάνιση στους «Εκδικητές». Είχε μερικές ατάκες και μία μικρή εμφάνιση στους «Φύλακες του Γαλαξία» και τον είδαμε για λίγο στο τέλος του «Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron». Αλλά πέρα από αυτό, δεν τον έχουμε δει στα αλήθεια να κάνει κάτι. Στην ιστορία μας («Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» – 2018), ο Thanos πρέπει να εκφράσει μια απειλή πιο σοβαρή από οτιδήποτε έχουν δει οι «Εκδικητές» μέχρι τώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να τον κάνουμε δυνατό, γιατί είναι ήδη. Περισσότερο από κάθε άλλη ταινία, αυτή είναι μια ιστορία για τον Thanos και το κίνητρο του, τους στόχους του και το παρελθόν του. Αυτή είναι η πρώτη φορά στο σύμπαν της Marvel που μια ταινία ξετυλίγεται μέσα από την οπτική του κακού.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Marvel, Kevin Feige

image

Στο σύμπαν της Marvel, τα πιο ισχυρά αντικείμενα που μπορεί κάποιος να αποκτήσει είναι οι λίθοι της αιωνιότητας (infinity stones). Ο Thanos μαθαίνει για τους λίθους και πιστεύει ότι, αν αποκτήσει και τους έξι, μπορεί να κυριαρχήσει στο σύμπαν. «Οι λίθοι της αιωνιότητας στην ταινία εκπροσωπούν τα έξι διαφορετικά στοιχεία του σύμπαντος που δημιουργούν τη ζωή και τις δυνάμεις του κόσμου» εξηγεί ο Joe Russo. «Πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο που έχει ο Thanos για να φέρει τη δική του ισορροπία στο σύμπαν, στη μεγάλη και κοσμική κλίμακα που οραματίζεται, μια για πάντα».

Οι Εκδικητές έχουν ηττηθεί από τον Thanos, που αφού απέκτησε τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας, ολοκλήρωσε το διεστραμμένο του σχέδιο και εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εκδικητών. Οι εναπομείναντες Εκδικητές αντιμετωπίζουν την πιο μεγάλη πρόκληση τους μέχρι σήμερα. Πρέπει να βρουν τη δύναμη να νικήσουν τον Thanos μια για πάντα.

«Έχουμε χάσει, όλοι μας. Χάσαμε τους φίλους μας. Χάσαμε συγγενείς. Χάσαμε κομμάτι του εαυτού μας. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» -Steve Rogers / Captain America

Η ταινία «Εκδικητές: H Τελευταία Πράξη» (Avengers: Endgame – 2019), αποτελεί μία συναρπαστική κατάληξη της ιστορίας των σούπερ ηρώων, από τους αδελφούς Ρούσο, Άντονι και Τζο, που υπογράφουν τη σκηνοθεσία και οι οποίοι επιφυλάσσουν στους θεατές, μία συναισθηματική και αιφνιδιαστική τροπή στο ζενίθ αυτής της επιτυχημένης κινηματογραφικής σειράς. Η ταινία έρχεται να ανταμείψει όσους την προσδοκούσαν, μέσα από μία τρίωρη καταιγιστική περιπέτεια φαντασίας, με το ανάλογο ειρωνικό χιούμορ που σχεδόν πάντα συνοδεύει τις ταινίες της Marvel.

image

Αυτές είναι με χρονολογική σειρά, οι 22 ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει από το Marvel Cinematic Universe:

  • «Iron Man» 2008
  • «The Incredible Hulk» 2008
  • «Iron Man 2» 2010
  • «Thor» 2010
  • «Captain America: The First Avenger» 2011
  • «Marvel’s The Avengers» 2012
  • «Iron Man 3» 2013
  • «Thor: The Dark World» 2013
  • «Captain America: The Winter Soldier» 2014
  • «Guardians of the Galaxy» 2014
  • «Avengers: Age of Ultron» 2015
  • «Ant-Man» 2015
  • «Captain America: Civil War» 2016
  • «Doctor Strange» 2016
  • «Guardians of the Galaxy Vol. 2» 2017
  • «Spider-Man: Homecoming» 2017
  • «Thor: Ragnorak» 2017
  • «Black Panther» 2018
  • «Avengers: Infinity War» 2018
  • «Ant-Man and the Wasp» 2018
  • «Captain Marvel» 2019
  • «Avengers: Endgame» 2019

Εκδικητές: Τελευταία Πράξη / Avengers: Endgame
Σκηνοθεσία: Άντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο
Σενάριο: Christopher Markus & Stephen McFeely
Πρωταγωνιστούν: Κόμπι Σμάλντερς, Σκάρλετ Τζόχανσον, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Κρις Πρατ, Μπρι Λάρσον, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Ζόι Σαλντάνα, Κάρεν Γκίλαν, Κρις Χέμσγουορθ, Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπράντλι Κούπερ, Τομ Χόλαντ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Trent Opaloch
Σχεδιασμός Παραγωγής: Charles Wood
Κοστούμια: Judianna Makovsky
Μοντάζ: Jeffrey Ford, ACE, Matthew Schmidt
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 182 λεπτά

«Όλες οι καλές ταινίες πρέπει να έχουν ρίσκο» λέει ο Τζο Ρούσο. «Αυτή είναι το τελευταίο κεφάλαιο ενός απρόσμενου αφηγηματικού μωσαϊκού 11 χρόνων. Το κοινό πρέπει να προετοιμαστεί για τη συναρπαστική, έντονη και συναισθηματική κατάληξη της πιο επιτυχημένης σειράς στην ιστορία του Σινεμά».