Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στην Αίθουσα» («Adults In The Room»), θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, σήμερα το βράδυ (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου) στην τελετή λήξης και απονομής των βραβείων του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία του σπουδαίου σκηνοθέτη και των συντελεστών της ταινίας.

Ads

Πίσω από κλειστές πόρτες, μια ανθρώπινη τραγωδία εξελίσσεται. Ένα παγκόσμιο θέμα, μια ιστορία ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα απρόσωπο δίκτυο εξουσίας. Οι σκληροπυρηνικές συναντήσεις του Eurogroup επιβάλλουν στην Ελλάδα μια δικτατορία λιτότητας δίχως να νοιαστούν για την επιβίωση των Ελλήνων.

Μια κλειστοφοβική παγίδα δίχως διαφυγή ασκεί πίεση στους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων ώστε να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ τους. Μια τραγωδία σύμφωνα με την αρχαία ελληνική έννοια όπου οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά καθοδηγημένοι από τις συνέπειες της δικής τους αντίληψης για το τι είναι σωστό να κάνουν.

image

Ads

Το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» και αφηγείται τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Eurogroup), για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές του 2015.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου, μάλιστα ο Κώστας Γαβράς ήταν τιμώμενο πρόσωπο καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο «Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019» για το σύνολο της προσφοράς του, ατην Έβδομη Τέχνη.

image

Στη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας, ο Κώστας Γαβράς έχει υπογράψει περισσότερες από 20 ταινίες και έχει τιμηθεί με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Μοντάζ, αλλά και με το Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες το 1969 για το θρυλικό φιλμ, «Ζ».

Έχει επίσης αποσπάσει το Όσκαρ Σεναρίου, καθώς και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1982 για την ταινία του, «Αγνοούμενος» («Missing»), καθώς και Χρυσή Άρκτο το 1990, στο Φεστιβάλ Βερολίνου, για το «Μουσικό Κουτί» («Music Box»).

image

Διαβάστε επίσης:

image

Ενήλικοι στην Αίθουσα / Adults In The Room
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ούλριχ Τουκούρ, Ντάν Σούρμανς, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου,  Κορνίλιους Οµπόνια, Φραντσέσκο Ακουαρόλι, Βενσάν Νεµέτ, Ορελιέν Ρεκουάν, Θάνος Τοκάκης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Θέµης Πάνου, Ζοσιάν Πινσόν, Ζερόνζ Λενζ, Μαρία Πρωτόπαππα
Φιλική Συμμετοχή: Βαλέρια Γκολίνο και Γιώργος Χωραφάς
Παραγωγή: Μισέλ Ρέι Γαβράς και Αλεξάντρ Γαβράς
Συμπαραγωγή: Μπραχίμ Τσιούα και Μάνος Κρεζίας
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Κώστας Γαβράς και Λάμπης Χαραλαμπίδης

Η ταινία «Ενήλικοι στην Aίθουσα» (Adults In The Room), θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείτε από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.