Το 1993 ο Κριστόφ Κισλόφσκι, παρουσιάζει την εμβληματική δημιουργία του «Μπλε», με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Ζιλιέτ Μπινός. Μία γυναίκα χάνει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα την πεντάχρονη κόρη της και τον άνδρα της, διάσημο μουσικοσυνθέτη. Αποσύρεται σ’ ένα διαμέρισμα, χαμένη στην ανωνυμία της μεγαλούπολης. Όμως, διάφοροι οιωνοί την ωθούν να ολοκληρώσει μια ημιτελή σύνθεση του συζύγου της. Μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Αυτό που προσπαθώ να συλλάβω είναι… ίσως η ψυχή. Σε κάθε περίπτωση, μία αλήθεια που εγώ ο ίδιος δεν έχω βρει. Ίσως τον χρόνο που κυλάει και δεν αιχμαλωτίζεται ποτέ.» – Κριστόφ Κισλόφσκι

Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία / Trois Couleurs: Bleu
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Σενάριο: Κριστόφ Κισλόφσκι, Κριστόφ Πισίεβιτς, Αγκνιέσκα Χόλαντ, Έντουαρντ Ζεμπρόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Εμανουέλ Ριβά, Φλοράνς Περνέλ, Σαρλότ Βερί
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Πολωνία, Ελβετία
Έτος Παραγωγής: 1993
Διάρκεια: 98 λεπτά
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Προβολή σε συνεργασία με το Plein Air Festival του Γαλλικού Ινστιτούτου

image

Ads

Η Ζιλί χάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον σύζυγό της Πατρίς, διάσημο μουσικοσυνθέτη και τη μικρή τους κόρη, Άννα. Αντιμέτωπη με την τεράστια απώλεια, προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή και επιλέγει τη μοναξιά. Με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν αυτό είναι η μεγάλη της αγάπη για τη μουσική.

image

Όταν ένας μουσικοκριτικός θα υποπτευθεί πως εκείνη κρυβόταν πίσω από τις παρτιτούρες του άντρα της, η Ζιλί θα αρνηθεί κάθε κομμάτι του παρελθόντος που απειλεί την καινούργια της ελευθερία. Η επιστροφή της στη ζωή γίνεται στα χέρια του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη μία κινηματογραφική παραβολή, που μετουσιώνει σταδιακά τη θρηνωδία της μοναξιάς σ’ έναν θεϊκό ύμνο για την αγάπη.

image

Ο Κριστόφ Κισλόφσκι (27 Iουνίου 1941 – 13 Μαρτίου 1996) υπήρξε μία από τις κυρίαρχες κινηματογραφικές μορφές του Ευρωπαϊκού αλλά και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Διερεύνησε σε βάθος το εύθραυστο τοπίο της ανθρώπινης ύπαρξης, κύριο τροφοδότη της ηθικής προβληματικής και της φιλοσοφικής διάστασης, που διατρέχει όλο το έργο του.

image

Το έργο του Κισλόφσκι, είναι συνεπές και άμεσα συνδεδεμένο με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ακολούθησε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας στην πάλη τους για επιβίωση, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές της πολωνικής ζωής και κουλτούρας. Η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη της τριλογίας του Κισλόφσκι, Τρία χρώματα, τα οποία αντιστοιχούν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, της οποίας τα χρώματα σημαίνουν: μπλε: ελευθερία, λευκό: ισότητα και κόκκινο: αδελφότητα.

Διαβάστε επίσης:
Κριστόφ Κισλόφσκι: Ένας αυθεντικός κινηματογραφιστής

Athens Open Air Film Festival

image

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά με μαγικές και δροσερές εκδηλώσεις, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο. Δεκαοχτώ (18) κλασικές ταινίες θα προβληθούν στην μεγάλη οθόνη, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Το 8ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης:
Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου: 18 κλασικές ταινίες σε δωρεάν προβολές