Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Άλαν Ρίκμαν, γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1946. Τιμώντας τη μνήμη του, παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα με κεντρικό άξονα την τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε. Πρόκειται για το έργο εποχής «Ένα Μικρό Χάος» (A Little Chaos – 2014), με πρωταγωνιστή τον ίδιο, την Κέιτ Ουίνσλετ και τον Ματίας Σένερτς. Ο καταξιωμένος Βρετανός καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή, στις 14 Ιανουαρίου του 2016.

Ads

Άλαν Ρίκμαν / Alan Rickman
(21 Φεβρουαρίου 1946 – 14 Ιανουαρίου 2016)

Γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1946, στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου. Το κοινό της Αμερικής, γνώρισε για πρώτη φορά τον αξιόλογο ηθοποιό και σκηνοθέτη, ως Βικόμτ ντε Βαλμόντ στην παράσταση του Μπρόντγουεϊ, «Επικίνδυνες  Σχέσεις» το 1985. Η πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη πραγματοποιείται το 1988, ως ο κακός Hans Gruber στο χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει», με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις.

image

Ads

Το κοινό γνώρισε την κωμική πλευρά του Άλαν Ρίκμαν μέσα από τις ταινίες «Dogma» (1999), «Galaxy Quest» (1999) και «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» (2005), ενώ  σε ρόλους όπως ο Δρ. Blalock στο «Something the Lord Made» (2004) και Άλεξ Χιουζ στο «Snowcake» (2006) απέδειξε πως μπορεί να ερμηνεύσει εξίσου καλά τον ρόλο ενός συνηθισμένου ανθρώπου σε ασυνήθιστες καταστάσεις.

image

Το 2001, ο καταξιωμένος Βρετανός καλλιτέχνης, συστήθηκε και κέρδισε ένα εντελώς καινούργιο και νεανικό κοινό, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Severus Snape στην ταινία «Harry Potter and the Sorcerer’ s Stone» (2001), ενώ υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο και στις επόμενες έξι ταινίες.

Ο Άλαν Ρίκμαν βραβεύτηκε με Emmy και με Χρυσή Σφαίρα, για τον ρόλο του στη μίνι τηλεοπτική σειρά «Ρασπούτιν» (1996). Επίσης κέρδισε ένα BAFTA από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, Καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου, για την ταινία «Ρομπέν των Δασών: Ο πρίγκιπας των κλεφτών» (1991) στην οποία υποδυόταν τον Σερίφη του Νότιγχαμ. Παράλληλα, είχε σκηνοθετήσει και δύο ταινίες: τον «Επισκέπτη του Χειμώνα» το 1997 και το «Ένα Μικρό Χάος» του 2014. Έφυγε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου του 2016, σε ηλικία 69 ετών.

Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν

«Ένα Μικρό Χάος» (A Little Chaos – 2014) του Άλαν Ρίκμαν (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ο Άλαν Ρίκμαν («Χάρι Πότερ», «Λογική κι Ευαισθησία», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει») σκηνοθετεί την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Κέιτ Ουίνσλετ, σε μία δυνατή ερωτική ιστορία εποχής, που μας ταξιδεύει στις Βερσαλίες του 17ου αιώνα. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, βρίσκεται για δεύτερη φορά στην πλούσια καριέρα του πίσω από την κάμερα, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον εντυπωσιακό Βέλγο ηθοποιό, Ματίας Σένερτς.

«Είναι μία ανθρώπινη, και στην πραγματικότητα μοντέρνα, ιστορία. Παρόλο που οι ιδέες τους για το τι εστί ομορφιά για τον κήπο μοιάζουν αντιφατικές στην αρχή, έπειτα όμως τα μυαλά τους συνδέονται ουσιαστικά και βαθιά. Ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει την ιστορία, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Κοιτούμε την Ιστορία μέσα από ένα δικό μας πρίσμα.» – Άλαν Ρίκμαν

image

Γαλλία, 1682. Η Σαμπίν Ντε Μπαρά (Κέιτ Ουίνσλετ), μία δυναμική και ταλαντούχα αρχιτέκτονας τοπίου, δέχεται μια αναπάντεχη πρόσκληση: να παρουσιάσει τα δικά της σχέδια για την διαμόρφωση των πολυτελών κήπων του βασιλιά Λουδοβίκου 14ου (Άλαν Ρίκμαν) στις Βερσαλλίες.

Ενώ αρχικά η Σαμπίν αντιπροσωπεύει μια ρηξικέλευθη οπτική, εντελώς αντίθετη στη νοοτροπία του αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα τοπίου του Βασιλιά Ήλιου, Αντρέ Λε Νοτρ (Ματίας Σένερτς), εκείνος σιγά-σιγά αναγνωρίζει την αξία του «μικρού χάους» στην μέθοδό της.

image

Όσο ο Λε Νοτρ μαγεύεται από το ελεύθερο, αντισυμβατικό της πνεύμα, τόσο εκείνη αναγνωρίζει σε αυτόν μια αδελφή ψυχή. Όμως η σύζυγος του Λε Νοτρ (Έλεν Μακ Κόρι), αντιλαμβάνεται τα ερωτικά συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα σ’ εκείνον και την Σαμπίν και προσπαθεί να σαμποτάρει τη σχέση τους, φέρνοντάς όμως αντίθετα αποτελέσματα Το αμοιβαίο πάθος τους θα μετατραπεί σε μία επικίνδυνη έλξη που είναι αδύνατον πλέον να αγνοήσουν…

Ο καταξιωμένος Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν (βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία: Rasputin – 1996), μετά από δεκαεπτά χρόνια (The Winter Guest – 1997), κάθεται για δεύτερη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και παρουσιάζει μία δραματική, ρομαντική ιστορία η οποία τοποθετείται χρονικά, επί βασιλείας του Λουδοβίκου 14ου.

image

«Δούλεψα με τον Άλαν όταν ήμουν 19, στη «Λογική κι Ευαισθησία» και είχαμε από τότε κρατήσει επαφή. Η ταινία είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης, μ’ ένα πανέμορφο φόντο. Λάτρεψα την απλότητα της ιστορίας και την φρεσκάδα του χαρακτήρα της Σαμπίν – μιας γυναίκας μποέμ σε μια πολύ αρτηριοσκληρωτική εποχή. Πάντα με ελκύουν χαρακτήρες που νιώθουν κάπως διαφορετικοί από το περιβάλλον τους, που έχουν τους δικούς του κανόνες. Και η Σαμπίν μού τα προσέφερε όλα αυτά […] Είναι πολύ συγκεκριμένος σαν σκηνοθέτης για το πού θέλει την κάμερα και το πώς πρέπει να είναι όλα εικαστικά. Αυτή η τάξη είναι χρήσιμη γιατί μετά μπορείς να βρεις την ελευθερία στις μικρές αυθόρμητες στιγμές. Είναι φοβερά ευγενικός και σαφής όσον αφορά τις μεθόδους του – δεν κάνει κόλπα, δεν σκηνοθετεί κάποιον με τρόπο υπόγειο, έτσι ώστε να μην καταλαβαίνει ο ηθοποιός του ότι το κάνει. Ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο με όλους.» – Κέιτ Γουίνσλετ

image

Μία ερωτική ιστορία εποχής, με δύο καλούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, την Κέιτ Γουίνσλετ – Βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία The Reader (2008) – και τον ανερχόμενο Βέλγο ηθοποιό Ματίας Σένερτς – ο οποίος μας συστήθηκε το 2011 με το φιλμ “Μοσχαροκεφαλή”, ακολούθησε το “Rust and Bone” (2012), με την Μαριόν Κοτιγιάρ, ενώ πρόσφατα τον είδαμε και στο (επίσης φιλμ εποχής) «Μακριά από το Πλήθος» (Far from the Madding Crowd – 2015) του Τόμας Βίντερμπεργκ.

Η χημεία των δύο ηθοποιών (Κέιτ Γουίνσλετ και Ματίας Σένερτς) είναι πολύ καλή, όπως και η αναπαράσταση της εποχής, ενώ η Γουίνσλετ, με κάθε της εμφάνιση κερδίζει τις εντυπώσεις. Θετική είναι επίσης και η παρουσία του Άλαν Ρίκμαν, που με προσεγμένη σκηνοθεσία, κρατά παράλληλα για τον εαυτό έναν μικρότερο αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, ενώ το απαραίτητο κωμικό στοιχείο έρχεται να το προσθέσει με ανάλαφρο τρόπο ο Υποψήφιος για Όσκαρ (The Lovely Bones – 2009) Αμερικανός ηθοποιός, Στάνλεϊ Τούτσι.

image

Η ταινία «Ένα Μικρό Χάος» (A Little Chaos – 2014) του Άλαν Ρίκμαν (Ηνωμένο Βασίλειο) πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 16 Ιουλίου του 2015.

«Και ως Λουδοβίκος και ως σκηνοθέτης, έπρεπε να έχω την ίδια επαγρύπνηση!» – Άλαν Ρίκμαν

Έτος: 2014 | Xώρα: Ηνωμένο Βασίλειο | Διάρκεια: 117 λεπτά | Σκηνοθεσία: Alan Rickman | Σενάριο: Jeremy Brock, Alison Deegan, Alan Rickman | Παίζουν: Kate Winslet, Alan Rickman, Stanley Tucci, Matthias Schoenaerts.

Άλαν Ρίκμαν – Επιλεγμένη φιλμογραφία

  • 2014 A Little Chaos – Ενα Μικρό Χάος
  • 2013 A Promise – Μία Υπόσχεση
  • The Butler – Ο Μπάτλερ
  • 2012 Gambit – Εντιμότατοι Απατεώνες
  • 2011 Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 2ο
  • 2010 Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 1ο
  • 2010 The Wildest Dream 
  • 2009 Harry Potter and the Half-Blood Prince – Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ
  • 2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix – Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα Nobel Son 
  • 2007 Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ 
  • 2006 Perfume: The Story of a Murderer – Το Αρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου    
  • 2005 Harry Potter and the Goblet of Fire – Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς 
  • 2005 The Hitchhiker`s Guide to the Galaxy – Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ
  • 2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
  • 2003 Love Actually – Αγάπη Είναι…
  • 2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets – Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
  • 2001 Harry Potter and the Sorcerer`s Stone – Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
  • 1999 Dogma – Δόγμα
  • 1997 The Winter Guest – Ο Επισκέπτης του Χειμώνα
  • 1996 Michael Collins – Μάικλ Κόλινς, ο Επαναστάτης
  • 1995 An Awfully Big Adventure – Ο Πιο Μεγάλος Ρόλος της Ζωής μου
  • 1995 Die Hard: With a Vengeance – Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση
  • 1995 Sense and Sensibility – Λογική και Ευαισθησία
  • 1992 Bob Roberts – Μπομπ Ρόμπερτς
  • 1991 Close My Eyes – Κλείσε μου τα Μάτια
  • 1991 Robin Hood: Prince of Thieves – Ρομπέν των Δασών
  • 1989 The January Man – Ο Ανθρωπος του Γενάρη
  • 1988 Die Hard – Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει