Ο αξιόλογος Ιρανός ηθοποιός και σεναριογράφος Μάνι Χαγκίγκι – γνωστός μας από χαρακτηριστικές δημιουργίες, όπως το «About Elly» του 2009 και το «Μελβούρνη» του 2014 – κάθεται για έκτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Η νέα του δημιουργία ακούει στο όνομα «Ένας Δράκος Έρχεται!» (Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives! – 2016) και είναι ένα υπέροχα πρωτότυπο σουρεαλιστικό φιλμ με στοιχεία νέο νουάρ.

Ads

«Μπορεί να ιδωθεί και ως «αναζητήστε την αλήθεια», αλλά νομίζω ότι επίσης μπορεί να συζητηθεί η αδυναμία της ανακάλυψης για την αλήθεια και την ομορφιά. Πολλαπλοί αφηγητές, αμφίβολα αναδρομικές, φανταστικές δραματουργίες παρελθόντων γεγονότων, διακοπτόμενες αφηγήσεις, χαμένα έγγραφα – όλα τα σκοτεινά όργανα της απόκρυψης της αλήθειας χρησιμοποιούνται εδώ για να προωθηθεί η αφήγηση και να σας κρατήσουμε σε μια δυσδιάκριτη απόσταση από τη βεβαιότητα.» – Μάνι Χαγκίγκι

image

Ένας Δράκος Έρχεται! / Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives!
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Παραγωγή: Μάνι Χαγκίγκι
Φωτογραφία: Χουμάν Μπεχμανές
Μοντάζ: Χαγιεντέχ Σαφιγιάρι
Πρωταγωνιστούν: Αμίρ Χαντίντι, Χομαγιούν Γκανιζαντέχ, Εχσάν Γκουνταρζί, Κιάνα Ταχαμόλ
Χώρα Παραγωγής: Ιράν
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 108 λεπτά

Ads

image

Ένας ντετέκτιβ ανακρίνεται από την αστυνομία για μια υπόθεση που είχε αναλάβει 50 χρόνια πριν. Στις 23 Ιανουαρίου του 1965, μία μέρα μετά τη δολοφονία του Ιρανού πρωθυπουργού, ένας πολιτικός κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος μέσα σ’ ένα μισοχτισμένο πλοίο, δίπλα σ’ ένα νεκροταφείο στη μέση ενός έρημου νησιού.

image

Ο θρύλος έλεγε πως κάθε φορά που θαβόταν κάποιος στο νεκροταφείο γινόταν σεισμός, κι έτσι ο ντετέκτιβ έπιασε δουλειά έχοντας στο πλευρό του έναν μηχανικό ήχου κι έναν γεωλόγο. Τι έχει απομείνει από εκείνη την έρευνα όταν ο φάκελος ξανανοίγει; Οι αναμνήσεις σαρώνουν το παρόν με την ορμή μιας πορτοκαλί Σεβρολέ που διασχίζει την έρημο…

image

«Περίπου 15 χρόνια πριν, άκουσα μια ιστορία για έναν βοηθό ηχολήπτη που δούλευε σε ένα ντοκιμαντέρ για αρχαία σπήλαια στο νότιο Ιράν. Ο άνθρωπος κατέγραφε τον ήχο των σταγόνων του νερού. Καθώς έπεσαν και ακούστηκαν στο σπήλαιο, ο ήχος ήταν τόσο μαγευτικός, τόσο όμορφος και ενδιαφέρον, ώστε ο ηχολήπτης εισήλθε βαθύτερα στη σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι. Ξαφνικά σκόνταψε και έπεσε σε ένα κρησφύγετο. Το συνεργείο έκανε δύο μέρες για να τον βρει. Όταν αυτός βρέθηκε, ισχυρίστηκε ότι είχε συναντήσει ένα περίεργο πλάσμα στην τρύπα που είχε πέσει μέσα, και ότι το πλάσμα τού είχε διδάξει να μιλάει γερμανικά.» – αναφέρει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος, Μάνι Χαγκίγκι και συνεχίζει:

image

«Φυσικά, κανείς δεν τον πίστεψε μέχρι που άρχισε να απαγγέλλει την ποίηση του Hölderlin με ευχέρεια. Τώρα, εγώ ποτέ δεν γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο, ούτε συναντήθηκα με κανέναν που τον ήξερε. Σίγουρα δεν είχα συναντήσει κανέναν που πραγματικά να πιστεύει αυτή την ιστορία. Αλλά πάντα σκεφτόμουν ότι θα γινόταν μια καλή ταινία. Αρχικά ήθελα να καλείται η ταινία «Εισάγετε τον δράκο», αφιερωμένη στην ομώνυμη ταινία του Bruce Lee, του 1973. Όταν πραγματικά έκανα την ταινία, τόσο η αρχική ιστορία που με είχε εμπνεύσει όσο και το όνομα της ταινίας άλλαξε – αλλά μόνο ελαφρώς. Είχα ακόμα έναν ηχολήπτη ο οποίος επίσης αντιμετώπισε ένα περίεργο υπόγειο πλάσμα και εγώ είχα ακόμα έναν δράκο στον τίτλο, αλλά δεν ήμουν έτοιμος για μια αγωγή εναντίον τη ταινίας από τους κληρονόμους του Bruce Lee, και δεν ήθελα η Google να συμπεριλάβει την ταινία μου κάτω από σελίδες με «αναμνηστικά» kung-fu. Άρα: Ένας Δράκος έρχεται!»

image

Μια πολύχρωμη, ευφάνταστη, ποπ ταινία για την (ανα)κατασκευή της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης έρχεται από το Ιράν. Μία εντυπωσιακή κινηματογραφική ιστορία από τον σκηνοθέτη Μάνι Χαγκίγκι, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το 2016.

image

Το «Ένας Δράκος Έρχεται!» (Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives! – 2016), είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο φιλμ, με σουρεαλιστικά στοιχεία νέο νουάρ, με ενδιαφέρουσα μηνύματα και συμβολισμούς, το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα στην πανελλήνια πρεμιέρα του, στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

image

«Η ιστορία περνάει μερικές πολύ περίεργες στροφές καθώς προχωράει, και αυτό γίνεται στην περίπτωση που το ένστικτό σας δεν θα σας λέει να πιστέψετε έστω και μια μόνο λέξη. Και όμως, στην ταινία βρίσκονται μερικές πολύ γνωστές, αξιοσέβαστες δημόσιες προσωπικότητες που τη νομιμοποιούν, τη σχηματίζουν, και σας κάνουν να την πιστεύετε από την καθαρή δύναμη της εξουσίας τους. Υπάρχει ακόμη μια λεζάντα στην αρχή που σας ενημερώνει ότι η ταινία είναι “Βασισμένη σε αληθινή ιστορία”. Καθώς τελειώνει η ταινία, πρέπει να αποφασίσετε τι πρέπει να πιστέψετε και τι δεν πρέπει. Η ταινία αναδημιουργεί, με ένα ορισμένο βαθμό ακρίβειας, την εμπειρία της ζωής στον σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον – κυριαρχούμενο όπως είναι από τις “αλήθειες” του twitter και του facebook, μια ιδιότυπη προπαγάνδα, με εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τον υπολογιστή των εταιριών.» – Μάνι Χαγκίγκι

«Χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά κλιπ από την ταινία «The Brick and the Mirror», αυτό είναι η αλήθεια. Ο Ebrahim Golestan είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας αυτής και είναι επίσης ο παππούς μου: αυτό είναι επίσης αλήθεια. Δεν είμαι σίγουρος ότι συνιστά κάτι σαν tribute, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί κριτικοί κινηματογράφου και ιστορικοί θεωρούν ότι η ταινία «The Brick and the Mirror» είχε ξεκινήσει το Νέο Κύμα του Ιρανικού κινηματογράφου. Η ιστορία μου συμβαίνει μέσα στην ίδια περίοδο με την παραγωγή της ταινίας: 1964-68. Χρειάστηκα ένα εύρημα για να κάνει την ιστορία περισσότερο Προσωπική και πιο πιστή στην αλήθεια. Η ταινία «The Brick and the Mirror» φαινόταν η τέλεια επιλογή.» – Μάνι Χαγκίγκι

Μάνι Χαγκίγκι / Mani Haghighi

image

Ο Μάνι Χαγκίγκι σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ιράν για να κάνει ταινίες. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Abadan» (2003) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Μαζί με τον σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί έγραψαν το σενάριο της πολυβραβευμένης ταινίας «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη» (2006) που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Νάντης. Ως ηθοποιό τον έχουμε συναντήσει σε μικρούς ρόλους σε χαρακτηριστικές ταινίες του νέου Ιρανικού Κινηματογράφου, όπως το «About Elly» του 2009 και το «Μελβούρνη» του 2014. Το «Ένας Δράκος Έρχεται!» (Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives! – 2016), σηματοδοτεί την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του.