Η ταινία παρακολουθεί έναν νεαρό φοιτητή, ο οποίος στην προσπάθεια του να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια, θα βυθιστεί στον σκοτεινό δρόμο των καταχρήσεων και των ναρκωτικών. Το «Ένα Όμορφο Αγόρι» σηματοδοτεί τη νέα και εξίσου συγκινητική δημιουργία του Βέλγο σκηνοθέτη, Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν που μας χάρισε τα υπέροχα «Ραγισμένα Όνειρα». Πρωταγωνιστούν ο Στιβ Κάρελ και ο Τιμοτέ Σαλαμέ, σε δύο δυνατές ερμηνείες, ως πατέρας και γιος αντίστοιχα.

Ads

Στα 18 του ο Νίκολας Σεφ (Τιμοτέ Σαλαμέ) ήταν καλός μαθητής, συντάκτης της σχολικής εφημερίδας, ηθοποιός στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και μέλος της ομάδας υδατοσφαίρισης. Φανατικός αναγνώστης και ταλαντούχος καλλιτέχνης, ο Νικ ήταν έτοιμος για το κολέγιο.

Είχε αρχίσει να πειραματίζεται με τα ναρκωτικά όταν ήταν 12 ετών, αλλά στα τέλη της εφηβείας του δοκίμασε για πρώτη φορά μεθαμφεταμίνη και, όπως έγραψε κι ο ίδιος, «ο κόσμος έγινε ξαφνικά από ασπρόμαυρος, technicolor». Ο Nικ, πολύ γρήγορα μεταμορφώθηκε, από ένα παιδί που απλά δοκίμαζε περιστασιακά ουσίες, σ’ έναν πλήρως εξαρτημένο έφηβο.

image

Ads

Ανάμεσα σε αποτυχημένες προσπάθειες αποτοξίνωσης, εξαφανίσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και καθώς ο Νικ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον κόσμο των ναρκωτικών, ο πατέρας του (Στιβ Κάρελ) αγωνίζεται να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και με την δύναμη της αγάπης, να σώσει το «όμορφο αγόρι» του από τα συντρίμμια της εξάρτησης.

Πρόκειται για ένα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο της ακλόνητης αγάπης ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και της απόλυτης δέσμευσης της απέναντι στην προσπάθεια του νεαρού γιου, για απεξάρτηση. Με τους υποψήφιους για Όσκαρ, Στιβ Κάρελ και Τιμοτέ Σαλαμέ, ο οποίος κέρδισε με την ερμηνεία του, μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερου ‘Β Ανδρικού Ρόλου.

image

Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα του καταξιωμένου δημοσιογράφου Ντέιβιντ Σέφ – «Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction”» – καθώς και του γιου του, Νικ Σέφ και περιγράφει μια σκληρή πραγματικότητα: ότι ο εθισμός είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε οικογένεια ανά πάσα στιγμή.

Το 2005, ο Σεφ έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Ο εθισμένος γιος μου» για το New York Times Magazine. Mια συγκλονιστική, ειλικρινή και αξέχαστη κατάθεση ψυχής για τη μάχη που έδινε ο γιος του Νικ, με τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα περιέγραφε τις δικές του προσπάθειες να σώσει την οικογένειά του – τη δεύτερη σύζυγό του Κάρεν και τα δύο πολύ μικρότερα παιδιά τους – στη διάρκεια μιας δεκαετούς δοκιμασίας.

image

Δύο χρόνια αργότερα, ο παραγωγός Τζέρεμι Κλάινερ έμαθε ότι ο Σεφ είχε γράψει ένα βιβλίο για τον 10ετή αγώνα του γιου του, με τίτλο «Ένα Όμορφο Αγόρι» και ταυτόχρονα ο ίδιος ο Νικ είχε γράψει τα δικά του απομνημονεύματα με τον τίτλο «Tweak». Τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα και δημιούργησαν ένα συναισθηματικό, πολυεπίπεδο πορτρέτο μιας οικογένειας σε κρίση.

Στη συνέχεια ο Κλάινερ μοιράστηκε τα βιβλία με τους συνεργάτες του, τους παραγωγούς Ντίντι Γκάρντνερ και Μπραντ Πιτ, προτείνοντας ένα ασυνήθιστο σενάριο. Κάθε βιβλίο ήταν από μόνο του συγκινητικό και σημαντικό, ο συνδυασμός τους, όμως, θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ σημαντικότερο. Οι δύο διαφορετικές οπτικές απέναντι στα ίδια γεγονότα συνδυάστηκαν για το σενάριο μιας ταινίας και το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο.

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο τίτλος του βιβλίου και της ταινίας «Beautiful Boy», προέρχεται από το ομότιτλο τραγούδι που έγραψε ο John Lennon , όταν γεννήθηκε ο γιος του, Σον. Το τραγούδι «Beautiful Boy» είχε πάντα μεγάλη σημασία για τον Ντέιβιντ Σεφ, αφού στην αρχή της δημοσιογραφικής του καριέρας είχε πάρει συνέντευξη από τον Λένον.

Ο νεαρός και ταλαντούχος Τιμοτέ Σαλαμέ συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις καλές ερμηνείες του («Καλοκαιρινές Νύχτες», «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου», «Lady Bird»), αλλά η ταινία ανήκει στον εξαιρετικό Στιβ Κάρελ, ο οποίος είναι σπαρακτικός στον ρόλο του πατέρα, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον γιο του, από την μάστιγα των ναρκωτικών, αποδεικνύοντας μας πως όταν του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μπορεί κάλλιστα να θυμηθεί πως είναι πράγματι ένας καλός ηθοποιός («Foxcatcher», «Το Μεγάλο Σορτάρισμα»).

image

«Οι δυναμικές της οικογένειας, η ψευδαίσθηση του ελέγχου, το πέρασμα του χρόνου – αυτά είναι θέματα που με απασχόλησαν και στις προηγούμενες μου ταινίες. Είχα ασχοληθεί ξανά με την κατάχρηση ουσιών αλλά τα συναισθήματα της ιστορίας των Σεφ – και ο τρόπος που ειπώθηκαν – με συγκίνησαν. Η οικογένειά τους πιστεύει στην αγάπη άνευ όρων, παρ όλα αυτά έπρεπε να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και η αντιμετώπιση του εθισμού είναι απίστευτα παράλογη. Προβληματίστηκα για το πώς θα καλύψω τη χρονική έκταση της ιστορίας τους, αλλά ήταν απαραίτητο και αναγκαίο και ένιωσα υποχρεωμένος να αφιερώσω πολύ χρόνο για να την διηγηθώ. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήταν ένα τόσο απίστευτο ταξίδι.» – Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν

image

Ένα Όμορφο Αγόρι / Beautiful Boy
Σκηνοθεσία: Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν
Σενάριο: Λουκ Ντέιβις, Φέλιξ βαν Γκρένιγκεν,
βασισμένο στα απομνημονεύματα των Ντέιβιντ και Νικ Σεφ
Πρωταγωνιστούν: Στίβ Κάρελ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Έιμι Ράιαν, Μόρα Τίρνεϊ
Παραγωγή: Μπραντ Πιτ, Ντίντι Γκάρντνερ, Τζέρεμι Κλάινερ (Moonlight, 12 Χρόνια Σκλάβος)
Χώρα Παραγωγής:
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια 120 λεπτά