Ο ταλαντούχος Τζεφ Νίκολς, σκηνοθέτης του αξιόλογου φιλμ «Take Shelter» (Καταφύγιο – 2011), επιστρέφει το 2012 με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Ένα Καλοκαίρι» (Mud – 2012). Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης, με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της ιδιόμορφης καριέρας του.

Ads

Ο 14χρονος Έλλις (Τάι Σέρινταν), ζει σ’ ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Αρκάνσας, μαζί με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, τον Νέκμπον (Τζέικομπ Λόφλαντ). Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισσισσιππή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας.

Σκαρφαλώνουν λοιπόν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς. Παράλληλα, βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν τον Μαντ (Μάθιου ΜακΚόναχι). Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια και υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Σταδιακά όμως θα αναπτυχθεί μία φιλία μεταξύ τους.

image

Ads

Τα δύο νεαρά αγόρια, θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο. Αλλά το μόνο που απασχολεί τον ίδιο, είναι να βρει την παλιά του αγάπη. Πρόκειται για την όμορφη Τζούνιπερ (Ρις Γουίδερσπουν). Έτσι ξεκινάει μία απεγνωσμένη προσπάθεια, από τον Έλλις και τον Νέκμπον, ώστε να βοηθήσουν τον Μαντ να συναντήσει ξανά την αγαπημένη του.

«Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά ο Έλλις προέρχεται από μια σειρά ερωτικών απογοητεύσεων που είχε στο σχολείο. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο έρωτας όταν είσαι έφηβος, είναι πιο έντονος απ’ ότι θα είναι για την υπόλοιπη ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιο βαθύς ή ειλικρινής, απλά πιο έντονος. Όταν είσαι ερωτευμένος είσαι σε συνεχή αναβρασμό, όταν πληγώνεσαι, ο πόνος έχει την ίδια ένταση. Για μένα, έτσι ήθελα να είναι ο Έλλις. Αν μπορούσα να εκφράσω σε μια ταινία την πόλωση και την ένταση της αγάπης ενός μικρού παιδιού, πιστεύω ότι είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.» – Τζεφ Νίκολς

image

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι, προσπαθεί τα τελευταία να αλλάξει ροή στην επαγγελματική του καριέρα. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν τα φιλμ «The Lincoln Lawyer» και «Killer Joe» του 2011 αλλά και το «The Paperboy» του 2012. Ταινίες με καλή απήχηση, αλλά με διφορούμενα καλλιτεχνικά αποτελέσματα.

Όμως μέσα από το «Ένα Καλοκαίρι» (Mud – 2012) του Τζεφ Νίκολς, ο Αμερικανός ηθοποιός – ο οποίος πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1993, στο φιλμ «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ – βρίσκει τον χώρο για να αναπτύξει το ταλέντο του ως ηθοποιός. Έναν χρόνο μετά θα έρθει και η αναγνώριση, καθώς θα κερδίσει το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία, «Dallas Buyers Club».

image

Αξιόλογα στέκεται και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Ρις Γουίδερσπουν (Walk the Line – 2005) ), που εδώ ενσαρκώνει την Τζούνιπερ, σε μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη, όπου δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της.

image

Βέβαια, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας μας, δεν είναι άλλος από τον χαρισματικό νεαρό Τάι Σέρινταν στον ρόλο του Έλλις. Ο 23χρονος σήμερα, Τάι Σέρινταν ξεκίνησε με ρόλους σε σχολικές παραστάσεις, πριν επιλέγει από 10.000 περίπου υποψήφιους για να πρωταγωνιστήσει στο «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ. Εκεί ο Σέρινταν υποδύεται τον νεαρότερο γιο του Μπραντ Πιτ και της Τζέσικα Τσαστέιν. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το 2011, ο Σέρινταν βρισκόταν στη λίστα του IndieWire με τους «25 κορυφαίους νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες».

image

Το φιλμ, που είχε επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών το 2012, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, Τζεφ Νίκολς, ο οποίος επέστρεψε για τα καλά και στο φιλμ που ακολούθησε το «Ένα Καλοκαίρι», συνεργάζεται και πάλι με τον αγαπημένο του ηθοποιό Μάικλ Σάνον, στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας: «Ο Εκλεκτός της Νύχτας» (Midnight Special – 2016).

image

Στο «Mud», το σκηνικό στον ποταμό και οι έφηβοι πρωταγωνιστές, μας θυμίζουν λίγο την κλασσική ιστορία «Χακλμπέρι Φιν» του Μαρκ Τουαίην. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι ο Νίκολς είχε ζητήσει από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του να έχουν διαβάσει τη συγκεκριμένη ιστορία, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

image

«Η ταινία αφορά την αγάπη. Πρόκειται για αυτό το αγόρι, τον Έλλις, που αναζητά απεγνωσμένα απόδειξη ότι η αγάπη μπορεί να διαρκέσει, είτε στους γονείς του, είτε στον θείο του καλύτερου του φίλου ή στον νέο του φίλο, τον Μαντ. Θέλει να δει την αγάπη να νικά. Θέλει να βεβαιωθεί ότι δε χάνεται. Ελπίζω το κοινό να φύγει σκεπτόμενο ότι η αγάπη, με όλο τον πόνο, τη χαρά και  τις ατέλειες τις είναι ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να παλέψεις.» – Τζεφ Νίκολς

image

Ένα Καλοκαίρι / Mud
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζεφ Νίκολς
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου Μακόναχι, Ρις Γουίδερσπουν, Τάι Σέρινταν, Τζέικομπ Λόφλαντ, Σαμ Σέπαρντ, Μάικλ Σάνον
Μοντάζ: Τζούλι Μονρόε
Μουσική: Ντέιβιντ Γουίνγκο
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2012
Διάρκεια: 130 λεπτά