Γεννημένη στις 15 Απριλίου του 1990 στο Παρίσι, η Έμα Γουάτσον έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη συμμετοχή στις 8 ταινίες της σειράς «Χάρι Πότερ», ως Ερμιόνη Γκρέιντζερ. Στη συνέχεια η Βρετανίδα ηθοποιός, πρωταγωνίστησε σε δημιουργίες όπως «Τα Πλεονεκτήματα του να είσαι στο Περιθώριο» και «Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες» της Σοφία Κόπολα. Με αφορμή τα γενέθλια της, παρουσιάζουμε τις πέντε πιο χαρακτηριστικές ταινίες.

Ads

«Ο Κύκλος» (The Circle – 2017) του Τζέιμς Πόνσολντ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Π.Α.)

Όταν η Μέι προσλαμβάνεται στην μεγαλύτερη και πιο ισχυρή εταιρία Τεχνολογίας και Social Media στον κόσμο, θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής της. Καθώς ανέρχεται στην ιεραρχία, ενθαρρύνεται από τον Ιδρυτή της εταιρίας Ίμον να συμμετέχει σε ένα επαναστατικό πείραμα που ξεπερνάει τα όρια της ιδιωτικότητας, της ηθικής και τελικά κάθε προσωπικής ελευθερίας. Η συμμετοχή της στο πείραμα και κάθε απόφαση που λαμβάνει επηρεάζει το μέλλον και τις ζωές των φίλων της, της οικογένειας της αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

image

Ads

Πρωταγωνιστούν: Έμα Γουότσον, Τομ Χανκς, Τζον Μποτέγκα, Μπιλ Πάξτον. Ένα σύγχρονο, δραματικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με αξιόλογο καστ, το οποίο διαδραματίζεται στο – όχι και τόσο – μακρινό μέλλον. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο best seller του Dave Eggers που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (Beauty and the Beast – 2017) του Μπιλ Κόντον (Η.Π.Α.)

Η Μπελ (Έμα Γουότσον) είναι μια νεαρή κοπέλα που φυλακίζεται από το Τέρας στο κάστρο του, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πατέρα της, Μωρίς (Κέβιν Κλάιν). Παρά τον φόβο της, γίνεται φίλη με το στοιχειωμένο προσωπικό του κάστρου και μαθαίνει να προσπερνά την εξωτερική εμφάνιση του Τέρατος(Νταν Στίβενς), διακρίνοντας την αληθινή καρδιά του Πρίγκιπα που κρύβεται μέσα του. Εν τω μεταξύ, ένας κυνηγός που ακούει στο όνομα Γκαστόν (Λουκ Έβανς) έχει βαλθεί να παντρευτεί την Μπελ, αλλά και να κατατροπώσει το Τέρας με κάθε κόστος.

image

Μία από τις πιο γνωστές και συμβολικές ιστορίες αγάπης, επιστρέφει με μια εκθαμβωτική live-action υπερπαραγωγή από την Disney. Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Μπιλ Κόντον (Όσκαρ Σεναρίου για το Gods and Monsters), που χορογραφεί ένα εντυπωσιακό θέαμα με την αίγλη της κορυφαίας ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1991, λαμπερούς πρωταγωνιστές και μαγική ατμόσφαιρα. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια ζωντανεύουν επάξια τον θρυλικό κόσμο της πρώτης ταινίας, ενώ η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας απογειώνει την εικόνα, μεταφέροντας μας στον ονειρικό κόσμο της Disney.

Η δημοφιλής ιστορία και οι χαρακτήρες της, επιστρέφουν σε μια «ζωντανή» διασκευή της κλασσικής ταινίας της Disney «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», μιας μεταφοράς που γιορτάζει μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες που ειπώθηκαν ποτέ. Κυκλοφορεί μεταγλωττισμένο, με υπότιτλους και σε 3D. Πρωταγωνιστούν: Έμα Γουότσον, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Έμα Τόμπσον, Νταν Στίβενς, Ίαν Μακέλεν, Τζος Γκαντ, Στάνλεϊ Τούτσι, Κέβιν Κλάιν, Γκούγκου Μπάθα-Ρο. Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Αλεξάνδρα Λέρτα, Γιάννης Παλαμίδας, Άλεξ Παναγή, Δημήτρης Κοντογιάννης, Στρατής Στηλ, Χρήστος Θάνος, Αλέξης Ζερβάνος, Πένυ Δεληγιάννη, Λίλη Τέγου, Μάγκυ Χαραλαμπδίου, Αλέξανδρος Ντούνης, Τάσος Κωστής, Σία Κοσκινά.

«H Αποικία» (Colonia – 2015) του Φλόριαν Γκάλενμπεργκερ (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία)

Η ταινία «Colonia» διαδραματίζεται στην Χιλή, το 1973. Ένα ζευγάρι Γερμανών, η Λένα (Έμα Γουάτσον) και ο Ντάνιελ (Ντάνιελ Μπριλ) μπλέκονται στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ ο λαός βρίσκεται στο δρόμο ενάντια στον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ. Όταν ο Ντάνιελ απάγεται από την μυστική αστυνομία και μεταφέρεται σε μια μυστική σέκτα που αποκαλείται Colonia Dignidad, η Λένα θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον φίλο της.

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Φλόριαν Γκάλενμπεργκερ (Quiero ser (I want to be…) – 2000) παρουσιάζει την άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία της Colonia Dignidad, μιας θρησκευτικής σέκτας στη Χιλή του Πινοτσέτ, δημιούργημα ενός πρώην αξιωματικού των Ναζί και μετέπειτα ιεροκήρυκα. Πρωταγωνιστούν οι Έμα Γουάτσον («Χάρι Πότερ», «Νώε»), Ντάνιελ Μπριλ («Rush», «Άδωξοι Μπάσταρδη») και Μίκαελ Νίκβιστ (τριλογία «Το Κορίτσι με το Τατουάζ»), σε μια αγωνιώδη ταινία που ακολουθεί την παράδοση των πολιτικών θρίλερ των ‘70s.

Η ταινία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ η ευρωπαϊκή της πρεμιέρα έγινε στο πλαίσιο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε), παρουσία των πρωταγωνιστών και του σκηνοθέτη, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Βλέποντας αυτήν την ψυχαγωγική ταινία, ο κόσμος θα αντιληφθεί κάτι σημαντικό, που είναι κάτι παραπάνω από την ταινία. Δεν θέλαμε να δώσουμε ένα ιστορικό μάθημα, αλλά να προσφέρουμε μια συναρπαστική, ψυχαγωγική ταινία, που να έχει επίσης νόημα. Φαίνεται ότι το πετύχαμε».

«Οι Ύποπτοι Φορούσαν Γόβες» (The Bling Ring – 2013) της Σοφία Κόπολα (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία)

Στον εμμονικό με τη δόξα, κόσμο του Λος Άντζελες, μια παρέα εφήβων διασκεδάζουν ξέφρενα, παραβιάζοντας τα σπίτια διασημοτήτων στους λόφους του Χόλυγουντ. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, η παρέα προσκολλημένη στην αίγλη, έβρισκαν τους διάσημους στόχους τους διαδικτυακά και λήστεψαν πολυτελή αντικείμενα αξίας μεγαλύτερης από 3 εκατομμύρια δολλάρια. Ανάμεσα στα θύματα τους, οι Πάρις Χίλτον, Ορλάντο Μπλουμ και Ρέιτσελ Μπίλσον, ενώ η συμμορία έγινε γνωστή ως «The Bling Ring». Με τους Έμα Γουότσον, Λέσλι Μαν, Τέσα Φαρμίγκα, Έριν Ντάνιελς, Νίνα Σιεμάσκο, Ίσραελ Μπρούσαρντ, Κέιτι Τσανγκ, ΤαΪσα Φαρμίγκα, Κλερ Τζουλιέβ, Τζόρτζια Ροκ.

image

«Θυμάμαι την ιστορία, όταν ακούστηκε στις ειδήσεις, αλλά δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία τότε. Όταν διάβασα το άρθρο στο Vanity Fair ωστόσο, έμοιαζε με ταινία: ήταν απίστευτο, και είχε νέα, όμορφα παιδιά να φέρονται άσχημα με φόντο ένα τόσο λαμπερό σκηνικό. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα είναι οι δηλώσεις τους- δεν ένοιωθαν ότι είχαν κάνει κάτι κακό, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η δόξα που τους είχε αποφέρει η σύλληψη τους. Διάβασα τις σημειώσεις των δημοσιογράφων και της αστυνομίας, συνάντησα και κάποια από τα παιδιά, προσπαθώντας να καταλάβω όσο γίνεται περισσότερα. Άρχισα να σκέφτομαι πως φερόμουν εγώ στην ηλικία τους, και προσπάθησα να μπω στη θέση τους. Για παράδειγμα, σκεφτόμουν όλα εκείνα τα πράγματα που θα έκανα, απλά για να γίνω αποδεκτή στην παρέα. Όσο για τους γονείς τους, είχα δει τη μητέρα ενός από τα κορίτσια σε κάποιο ριάλιτι σόου, και βάσισα την προσωπικότητα της σε αυτά που είχα δει.» – Σοφία Κόπολα

«Έκανα πολλή έρευνα. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, το γεγονός ότι πολλοί από τους διαλόγους, ήταν πράγματα που πραγματικά ειπώθηκαν από τους Νέιερς. Παράλληλα όμως, είναι βέβαιο ότι πολλά από τα οποία έλεγε, ήταν κατασκευασμένα, όλοι γνωρίζουμε ότι η τηλεόραση των ριάλιτι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Είναι και οι ίδιοι ηθοποιοί κι ακολουθούν σενάρια κι οδηγίες. Οπότε ναι, βασίζεται η Νίκι σε πραγματικό χαρακτήρα, ο οποίος με τη σειρά του όμως προσποιούταν έναν άλλο. Είναι κατά κάποιο τρόπο διαχωρισμένος σε δύο επίπεδα.» – Έμα Γουότσον

«Προσπαθώ να δείχνω κατανόηση και να μην είμαι επικριτική. Δεν ήθελα να παρουσιάσω τις πράξεις τους ως σωστές, αλλά ήθελα το κοινό να αποφασίσει μόνο του. Δε μου αρέσει να υποδεικνύω στο θεατή πως να σκέφτεται. Το μόνο που ήθελα όντως να μείνει, ήταν πως παιδιά από οικογένειες χωρίς δυνατές αξίες μπορούν να επηρεαστούν και να παρασυρθούν… Σκεφτόμουν πως αυτά τα παδιά πρέπει να επηρεάζονται από όλου αυτό, πως τα ριάλιτι τους φαίνεται κάτι απολύτως φυσιολογικό, έχοντας μεγαλώσει με αυτά. Δεν είμαι σίγουρη τι πιστεύει ο κόσμος για τα παιδιά αυτά, ίσως και να συναρπάζει κάποιους το πόσο μακρυά φτάσανε. Μετά το «Somewhere», είχα τη διάθεση να κάνω μια πιο «γρήγορη» ταινία. Ωστόσο, υπάρχουν και μεγάλες σε διάρκεια λήψεις, όπως αυτή όταν βλέπουμε το σπίτι από ψηλά και τα παιδιά να μετακινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο. Η λήψη από τον απέναντι λόφο ήταν ιδέα του Χάρη Σαββίδη, διευθυντή φωτογραφίας. Λατρεύω αυτή τη λήψη και χαίρομαι για τη συνεισφορά του, γιατί αναζητούσα διαφορετικούς τρόπους να δείξουμε τις ληστείες. Με βοήθησε και με υποστήριξε πολύ σε όλες τις ταινίες μου. Το σπίτι της Πάρις Χίλτον, ήταν το μόνο αληθινό στο οποίο κάναμε γυρίσματα. Για τα υπόλοιπα, αυτοσχεδιάσαμε. Πρέπει ωστόσο να παραδεχτώ, ότι ήταν συναρπαστικό όσο βρισκόμασταν εκεί, να βλέπουμε τον ιδιαίτερο κόσμο της, τις ντουλάπες της. Πίστευα ότι η Έμμα Γουάτσον, θα ήταν ιδανική ως Νίκι, αλλά ταυτόχρονα μου αρέσει να δουλεύω και με παιδιά που μόλις ξεκινούν τις καριέρες τους. Είναι γεμάτα ενθουσιασμό και φρεσκάδα. Προσπαθώ συνεχώς να τα κάνω να αισθάνονται άνετα, και να περνάνε πολύ χρόνο μαζί πρι τα γυρίσματα, ώστε το δέσιμο να φαίνεται φυσικό. Θα χαρακτήριζα την ταινία ως μια προειδοποιητική ιστορία.» – Σοφία Κόπολα

«Τα Πλεονεκτήματα του να είσαι στο Περιθώριο» (The Perks of Being a Wallflower – 2012) του Στίβεν Τσμπόσκι (Η.Π.Α.)

Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στο Λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειόφοιτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η όμορφη Σαμ. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να “βγει από το καβούκι του” και τον εισαγάγουν στην μουσική, στον κινηματογράφο, στο “The Rocky Horror Picture Show” και εν τέλει, στον έρωτα. Με τους: Έμα Γουότσον, Νίνα Ντόμπρεβ, Πολ Ρουντ, Λόγκαν Λέρμαν, Μέι Γουίτμαν, Μέλανι Λίνσκι, Έζρα Μίλερ.

image

Ο συγγραφέας Στίβεν Σαμπόσκι γράφει και σκηνοθετεί την κινηματογραφική διασκευή του δικού του μυθιστορήματος και συνεργάζεται με τους παραγωγούς του «Juno». Η Έμα Γουάτσον δοκιμάζεται στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την Ερμιόνη από τη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ», ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Λόγκαν Λέρμαν (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief) και Πολ Ραντ (I Love You, Man).

«Βασικά έκλαιγα όταν τελείωσα να διαβάζω το σενάριο. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπορείς να συνδέσεις τις εμπειρίες με τους χαρακτήρες. Δεν χρειαζόταν να πάω σε ένα Αμερικανικό σχολείο ή σε κάποιο χορό για να μπορέσω να ταυτιστώ με τη Σαμ – ή τον Τσάρλι ή με κάποιον από τους χαρακτήρες. […] Ήταν τόσο διασκεδαστικό που δούλεψα με τον Λόγκαν Λέρμαν και τον Έζρα Μίλερ γιατί ταιριάζουμε ακόμα και στην πραγματική ζωή. Έκανε τη δουλειά σαν να μη φαίνεται ότι είναι δουλειά. Ο Λόγκαν θα ραγίσει καρδιές σε αυτήν την ταινία. Είναι καταστροφικός. Καταλαβαίνει έμφυτα τον Τσάρλι. Και ο Έζρα είναι τόσο αστείος. Το ότι συνεργάστηκα μαζί του ήταν ένα όνειρο. Πίστευα πως εγώ είχα ενέργεια αλλά τελικά εκείνος βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Είναι το τέλειο άτομο για να υποδυθεί τον Πάτρικ.», λέει η Γουάτσον.