Γεννημένη στις 9 Απριλίου του 1998, στο Κόνιερς, της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελ Φάνινγκ ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα σε ηλικία μόλις 3 ετών, όταν υποδύθηκε την νεότερη εκδοχή της αδερφής της, Ντακότα Φάνινγκ, στην ταινία «Τ’ Όνομά Μου Είναι Σαμ» (I Am Sam – 2001), με τον Σον Πεν. Ωστόσο η αναγνωρισιμότητα ήρθε αρχικά το 2010 με το «Somewhere» της Σοφίας Κόπολα και την επομένη χρονιά με το «Super 8» του Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Teen Spirit» του Μαξ Μινγκέλα, παρουσιάζουμε τις οκτώ πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της ανερχόμενης ηθοποιού.

Ads

«Somewhere» (2010) της Σοφίας Κόπολα (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία)

Ο Τζόνι Μάρκο είναι διάσημος ηθοποιός, ζει μέσα στις καταχρήσεις και κατοικεί στο θρυλικό Chateau Marmont Hotel στο Χόλιγουντ. Οι μέρες του είναι μια θολούρα από ποτά, γυναίκες, γρήγορα αυτοκίνητα και φανατικούς θαυμαστές. Παγιδευμένος σε έναν τεχνητό κόσμο γεμάτο διασημότητες, ο Τζόνι έχει χάσει κάθε ίχνος του πραγματικού του εαυτού. Όλα όμως αλλάζουν όταν η 11χρονη κόρη του εμφανίζεται απροειδοποίητα και άθελά της αρχίζει να τον προσγειώνει.

image

Ads

Η σκηνοθέτιδα Σοφία Κόπολα δίνει άλλο ένα δείγμα της ιδιαίτερης αισθητικής της και προς έκπληξη όλων, κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Αυτή τη φορά συνεργάζεται με τους Στίβεν Ντορφ (»Public Enemies») και Ελ Φάνινγκ (»The Curious Case of Benjamin Button»). Μαζί τους και οι ηθοποιοί: Λόρα Ράμσεϊ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Μισέλ Μόναγκαν, Ρόμπερτ Σβάρτσμαν.

Η Σοφία Κόπολα γεννήθηκε το 1971 στην Νέα Υόρκη. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους ήταν η κινηματογραφικού διασκευή του μυθιστορήματος του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Τζέφρι Ευγενίδη,  «Αυτόχειρες Παρθένοι», η οποία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες. Η επόμενη ταινία της, «Χαμένοι στη Μετάφραση» απέσπασε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε ήταν το «Marie Antoinette», η οποία ήταν εν μέρει βασισμένη στη βιογραφία «Marie Antoinette: The Journey» της Αντόνια Φρέιζερ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, ενώ χάρισε στη σχεδιάστρια κοστουμιών Μιλένα Κανονέρο ένα Όσκαρ για την καταπληκτική δουλειά της στην ταινία.

«Super 8» (2011) του Τζέι Τζέι Έιμπραμς (Η.Π.Α.)

Το καλοκαίρι του 1979, σε μια μικρή πόλη του Οχάιο, μια ομάδα φίλων γίνονται μάρτυρες ενός καταστροφικού εκτροχιασμού τρένου, ενώ γυρίζουν, σε μια απομονωμένη σιδηροδρομική διασταύρωση, μια ερασιτεχνική ταινία με ζόμπι χρησιμοποιώντας μια super 8 κάμερα. Πολύ σύντομα αρχίζουν να υποψιάζονται πως δεν πρόκειται για κάποιο απλό ατύχημα. Λίγο αργότερα, ανεξήγητες εξαφανίσεις και απίστευτα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν στην πόλη και ο βοηθός σερίφη προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια – κάτι πολύ πιο τρομακτικό απ’ όσο οποιοσδήποτε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

image

Με το νοσταλγικό αέρα ταινιών επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ‘80 (E.T, Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, Goonies), αλλά πλέον με ψηφιακά εφέ, η νέα ταινία του δημιουργού του Star Trek, Τζέι Τζέι Έιμπραμς σε παραγωγή δική του και των Στίβεν Σπίλμπεργκ και Μπράιαν Μπερκ, μας ταξιδεύει στο χρόνο με όχημα τους Κάιλ Τσάντλερ (Κινγκ Κονγκ), Ελ Φάνινγκ (Somewhere) και μια εξωγήινη δύναμη που σπέρνει τον όλεθρο.

«Ήθελα το κοινό να απολαύσει δράση, χιούμορ, αγωνία σε μια ταινία blockbuster, αλλά την ίδια στιγμή ήθελα να υπάρχει ψυχή και αλήθεια σε όλο αυτό… Η αρχική μου ιδέα αφορούσε σε μια μεταφορά με τρένο κάποιου περιεχομένου από την Area 51.» – Τζέι Τζέι Έιμπραμς

Στην ταινία πρωταγωνιστούν έξι παιδιά. Οι ρόλοι δόθηκαν, μετά από ακροάσεις, τόσο σε επαγγελματίες νεαρούς ηθοποιούς όσο και σε παιδιά που κλήθηκαν να παίξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Έτσι για τον ρόλο της Άλις, του νεαρού κοριτσιού που έχει εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του και μένει με έναν πατέρα αλκοολικό, βρίσκουμε τη μικρή αδερφή της Ντακότα Φάνινγκ την Ελ και στον ρόλο του Τζο, του γιου του βοηθού σερίφη της πόλης, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό της μητέρας του, περνώντας χρόνο με τους φίλους του, έχουμε τον πρωτοεμφανιζόμενο Τζόελ Κόρτνεϊ. Άλλος ένας πρωτοεμφανιζόμενος είναι ο Ράιλι Γκρίφιθς που υποδύεται τον σεναριογράφο / σκηνοθέτη της ταινίας ζόμπι που γυρίζουν τα παιδιά. Την υπόλοιπη παρέα απαρτίζουν οι Ράιαν Λι, Γκάμπριελ Μπάσο και Ζακ Μιλς (που θυμόμαστε από την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, «Changeling»).

«Ο Νόμος της Νύχτας» (Live by Night – 2016) του Μπεν Άφλεκ (Η.Π.Α.)

Η ποτοαπαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση ενός ολόκληρου δικτύου παράνομων αποστακτηρίων, υπόγειων μπαρ, γκάνγκστερ και διεφθαρμένων αστυνομικών. Ο Τζο Κάφλιν (Μπεν Άφλεκ), ο μικρότερος γιος ενός διακεκριμένου Αστυνόμου της Βοστόνης, έχει επιλέξει έναν τρόπο ζωής που διαφέρει από την αυστηρή και καθώς πρέπει ανατροφή του. Έχοντας στον ενεργητικό του πλειάδα μικροκλοπών, πλέον εργάζεται για έναν από τους πιο διαβόητους μαφιόζους της περιοχής. Ο Τζο απολαμβάνει τη χλιδή, την ένταση και την κακή φήμη του παρανόμου. Όμως, η ζωή στη σκοτεινή πλευρά έχει το τίμημά της.

image

Ο «Νόμος της Νύχτας είναι μια ιστορία, στην εξέλιξη της οποίας παρελαύνουν πιστοί φίλοι και ανάλγητοι εχθροί, σκληροί έμποροι αλκοόλ και σαγηνευτικές μοιραίες γυναίκες, θρησκόληπτοι ευαγγελιστές και αδυσώπητοι συμμορίτες που όλοι μάχονται για να κατακτήσουν το Αμερικάνικο όνειρο. Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Σκοτ Ίστγουντ, Ζόι Σαλντάνα, Ελ Φάνινγκ, Κρις Σάλιβαν, Σιένα Μίλερ, Άντονι Μάικλ Χολ, Μπρένταν Γκλίσον, Κρις Κούπερ.

Μετά το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ, «Επιχείρηση: Argo», ο Μπεν Άφλεκ επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη με το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής του Ντένις Λεχέιν, συγγραφέα των μετέπειτα μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών «Το Μυστικό Ποτάμι», «Gone Baby Gone» και «Το Νησί των Καταραμένων». Η ταινία μας μεταφέρει στην Βοστόνη, τη δεκαετία του ’20, με πρωταγωνιστή έναν άνδρα που θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μία περιπέτεια εποχής, με αρκετές αναφορές στις ταινίες του συγκεκριμένου είδους, με εξαιρετικό καστ, όπου παρά το συχνά πυκνά υπερβολικό σενάριο, ο Μπεν Άφλεκ τα καταφέρνει εξίσου καλά, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. Μελανό σημείο παραμένει το φινάλε, με τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή να μοιάζει σαν να μην έχει αποφασίσει που θέλει να δώσει τέλος στο μοντάζ του.

«The Neon Demon» (2016) του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν (Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α.)

Όταν η Τζέσι, ένα επίδοξο μοντέλο, μετακομίζει στο Λος Άντζελες, τα νιάτα και η ζωντάνια της καταβροχθίζονται από μια ομάδα γυναικών, με εμμονή στην ομορφιά, που θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να πάρουν αυτό που έχει… Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έλ Φάνινγκ, Τζένα Μαλόουν, Μπέλα Χίθκοουτ, Άμπεϊ Λι, Καρλ Γκλούσμαν, Κιάνου Ριβς, Κριστίνα Χέντρικς, Ντέσμοντ Χάρινγκτον, Αλεσάντρο Νιβόλα και Τσαρλς Μπέικερ.

image

«Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένα 16χρονο κορίτσι. Ξέρετε, ήμουν 16 όταν γυρίζαμε την ταινία και μπορώ να νιώσω, να μπω στον κόσμο της ηρωίδας. Ξέρω τι σκέφτεται, τι θέλει. Σε μεγάλο βαθμό, δούλεψα με το ένστικτό μου, ενώ ο σκηνοθέτης μου έδωσε την ελευθερία να χτίσω τον χαρακτήρα. Πότε δεν έχω νιώσει τόσο ελεύθερη σ’ ένα φιλμ.» – Έλ Φάνινγκ

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν («Drive», «Only God Forgives», «Bronson», «Valhalla Rising»), σε σενάριο του ιδίου και των Μέρι Λόους και Πόλι Στέναμ. Το «The Neon Demon» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Soundtrack, για το εξαιρετικό μουσικό σκορ του Cliff Martinez. Η ελληνική του πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Σαν ένα μεγάλου μήκους βίντεο κλιπ, το νέο φιλμ του Νίκολας Ρεφν, με τη γνωστή του αισθητική ματιά, εισέρχεται στον αδηφάγο χώρο της μόδας και το αποτέλεσμα είναι ένα νεανικό στυλιζαρισμένο θρίλερ με έντονα χρώματα, όμορφή μουσική και άφθονο slow motion. Θετική η παρουσία της νεαρής πρωταγωνίστριας Έλ Φάνινγκ (Super 8 – 2011), ενώ μαζί της ξεχωρίζουν η Τζένα Μαλόουν (Donnie Darko – 2001) και ο Κιάνου Ριβς (John Wick – 2014).

Διαβάστε επίσης:

«Καταπληκτικές Γυναίκες» (20th Century Women – 2016) του Μάικ Μιλς (Η.Π.Α.)

Η ταινία «Καταπληκτικές Γυναίκες» αποτελεί μία ανοιχτή επιστολή αγάπης προς τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και μας διαμόρφωσαν, καθώς αυτή η αυτοσχέδια οικογένεια σφυρηλατεί ευαίσθητους δεσμούς που αναστατώνουν, στοιχειώνουν και εμπνέουν τους εμπλεκόμενους για όλη τους τη ζωή. Πρωταγωνιστούν: Ελ Φάνινγκ, Γκρέτα Γκέργουικ, Αλία Σόκατ, Λόρα Γουίγκινς, Ανέτ Μπένινγκ, Λούκας Τζέιντ Ζούμαν, Μπίλι Γκρούνταπ, Τζον Μπίλινγκσλι.

image

Το φιλμ μας μεταφέρει το 1979, στη Σάντα Μπάρμπαρα (Καλιφόρνια). Η Dorothea Fields (Ανέτ Μπένινγκ) είναι μια αποφασιστική μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τον έφηβο γιο της (Λούκας Τζέιντ Ζούμαν), σε μία εποχή που σφύζει από κοινωνικές αλλαγές και επαναστατική διάθεση. Για να τα βγάλει πέρα με την ανατροφή του, η Dorothea απευθύνεται σε δύο νεότερες γυναίκες. Στην Abbie (Γκρέτα Γκέργουικ), ένα ελεύθερο πνεύμα και punk καλλιτέχνη και στην Julie (Ελ Φάνινγκ), μια έξυπνη, αλλά προκλητική νεαρή γειτόνισσα. Ο σκηνοθέτης του υπέροχου «Beginners» επιστρέφει μετά από έξι χρόνια σ’ ένα νοσταλγικό δράμα.

Έξι χρόνια μετά το όμορφο φιλμ του «Οι Πρωτάρηδες» (Beginners), ο Μάικ Μιλς, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Ο υποψήφιος για Όσκαρ, Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία συγκινητική ιστορία με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, που ερμηνεύονται αρμονικά από ένα εξαιρετικό καστ, από το οποίο ξεχωρίζει η εντυπωσιακή Ανέτ Μπένινγκ.

Διαβάστε επίσης:

«Η Αποπλάνηση» (The Beguiled – 2017) της Σοφία Κόπολα (Η.Π.Α.)

Η ατμοσφαιρική ταινία, «Η Αποπλάνηση» (The Beguiled – 2017), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, αφηγείται, μέσα από τη γυναικεία ματιά, την ιστορία ενός πληγωμένου στρατιώτη (Κόλιν Φάρελ) που, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1864, βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα σχολείο θηλέων οικότροφων στη Βιρτζίνια, όπου τον περιθάλπουν ως ηθικό τους χρέος. Η παρουσία του εκεί όμως, ξυπνά στα κορίτσια και τις μοναχικές γυναίκες του σχολείου (Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ), καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες, προκαλώντας μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις που φτάνουν ακόμα και στα άκρα.

image

Η νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ελ Φάνινγκ, Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ανγκουρί Ράις, Κόλιν Φάρελ, Ούνα Λόρενς. Επτά χρόνια μετά το «Somewhere», η Σοφία Κόπολα και η Ελ Φάνινγκ, συναντιούνται και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

«Αυτό που με τράβηξε στην ιστορία είναι πως τη δύναμη την έχουν οι γυναίκες, παρόλο που η ιστορία λαμβάνει χώρα στον Αμερικανικό Εμφύλιο […] Σηκώνονται το πρωί, ασχολούνται λίγη ώρα με τον κήπο. Μετά ακολουθούν η προσευχή, τα μαθήματα μουσικής και γαλλικών, το δείπνο και στη συνέχεια πάνε για ύπνο. Ώσπου κάποια στιγμή όλο αυτό αρχίζει να καταρρέει. Περιθάλπουν τον πληγωμένο στρατιώτη και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει και εμφανίζεται ο εγωισμός τους.» – Ελ Φάνινγκ

Διαβάστε επίσης:

«Μαίρη Σέλλεϋ» (Mary Shelley – 2017) της Χάιφα Αλ-Μανσούρ (Ηνωμένο, Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Η.Π.Α.)

200 χρόνια μετά την έκδοση του «Φρανκενστάιν», η «Μαίρη Σέλλεϋ» έρχεται για να μας συστήσει τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου που στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Η ταινία σκιαγραφεί το ειδύλλιο ανάμεσα στον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ και τη 16χρονη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή της εμβληματικής γοτθικής νουβέλας από την Γκόντγουιν, σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες συγγραφείς δεν έχαιραν ιδιαίτερου κύρους. Ηθοποιοί: Ελ Φάνινγκ, Μέισι Γουίλιαμς, Ντάγκλας Μπουθ, Στίβεν Ντιλέιν, Μπελ Πάουλι.

image

Το σενάριο της «Μαίρη Σέλλεϋ» είναι γυναικεία υπόθεση αφού η συγγραφή του ανήκει στην Έμα Τζένσεν και συμπληρωματικά στην σκηνοθέτιδα Χάιφα Αλ-Μανσούρ. H τελευταία μάλιστα υποστηρίζει ότι στη Μαίρη Σέλλεϋ βλέπει ένα οικείο πνεύμα: «Κατάγομαι από τη Σαουδική Αραβία και παρότι είναι μια αγγλική ταινία εποχής για ένα νεαρό κορίτσι που μεγαλώνει και προσπαθεί να βρει τη φωνή του και να απελευθερωθεί από τα δεσμά της συντηρητικής κοινωνίας, ταυτίστηκα αλήθεια με τον κεντρικό χαρακτήρα». Η πρωταγωνίστρια Ελ Φάνινγκ λέει για την ηρωίδα της: «Αυτό που με τράβηξε στον ρόλο είναι ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να ενσαρκώσω μια γυναίκα που ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της με τόσους τρόπους. Ήμουν αγχωμένη και φοβήθηκα λίγο στην αρχή γιατί κανείς δεν έχει πει ποτέ την ιστορία της. Αν και βρισκόμαστε στο 1800, το ταξίδι και η ιστορία της είναι πολύ σύγχρονα».

Αν και πρόκειται για μια ταινία εποχής που τοποθετείται στο 1800, η ιστορία είναι γεμάτη σύγχρονα και διαχρονικά νοήματα, όπως η χειραφέτηση μια νεαρής κοπέλας, μια ανάγκη που υπάρχει σε κάθε εποχή, ακόμα και στη σημερινή.

Διαβάστε επίσης:

«Teen Spirit» (2018) του Μαξ Μινγκέλα (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

Η Βάιολετ, μια ντροπαλή έφηβη που ζει στη Νήσο Γουάιτ της Αγγλίας, ονειρεύεται να γίνει διάσημη τραγουδίστρια της ποπ μουσικής έτσι ώστε να ξεφύγει από τη μικρή πόλη που ζει και τη διαλυμένη οικογένειά της. Με τη βοήθεια ενός απροσδόκητου μέντορα, η Βάιολετ θα μπει σε έναν διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού που όμως θα δοκιμάσει την εντιμότητα, το ταλέντο και τη φιλοδοξία της.

image

Μια απλή ιστορία ενηλικίωσης, για μία σύγχρονη Σταχτοπούτα, με φόντο τα ποπ τραγούδια και την αντίστοιχη κουλτούρα, που αποκτά νόημα και λόγω ύπαρξης, κυρίως εξαιτίας της αποκαλυπτικής ερμηνείας της ανερχόμενης και ταλαντούχας ηθοποιού, Ελ Φάνινγκ. Πρωταγωνιστούν: Ελ Φάνινγκ, Ρεμπέκα Χολ, Μίλι Μπράντι, Ελίζαμπεθ Μπέρινγκτον.

«Δεν έχω δείξει ξανά τον εαυτό μου σε κάτι τέτοιο αλλά το νιώθω πολύ αληθινό ως προς το ποια είμαι σε αυτή τη φάση. Μπορώ να ταυτιστώ με την πείνα της Βάιολετ. Όλοι μας φανταζόμαστε να κάνουμε το καλύτερο για να φτάσουμε στην κορυφή», σχολιάζει η Φάνινγκ.

Το pop αποτέλεσμα της ταινίας οφείλεται σε μια ομάδα φίλων που αποτελείται από τον μέχρι πρότινος ηθοποιό (The Social Network, The Handmaid’s Tale) και πλέον δημιουργό Μαξ Μινγκέλα – ο οποίος με το «Teen Spirit» – πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο – στον βραβευμένο με BAFTA ηθοποιό Τζέιμι Μπελ (Τα Αστέρια δεν Πεθαίνουν στο Λίβερπουλ, Μπίλι Έλιοτ) που βρέθηκε πίσω από τη διεύθυνση παραγωγής και τη χαρισματική διευθύντρια φωτογραφίας Ότομν Ντουράλντ-Άρκαπαου που με τη ιδιαίτερη ματιά της απογείωσε το αισθητικό αποτέλεσμα. «Είναι ακατόρθωτο να μη νιώθεις ευγνώμων κάθε μέρα στο πλατό όταν συνεργάζεσαι με πολύ καλούς σου φίλους αλλά και ανθρώπους που βοηθούν να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα», σχολιάζει ο Μινγκέλα.