Η μεγαλύτερη σινεφίλ γιορτή της πρωτεύουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για 24η συνεχή χρονιά στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού, από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος, παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα, έξι αξιόλογες ταινίες που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ.

Ads

IN DEN GÄNGEN / IN THE AISLES / ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ
(2018, Γερμανία, 125’)
Σκηνοθεσία: Τόμας Στούμπερ
(φωτογραφία άρθρου)

Η παντρεμένη Μάριον δεν αργεί να κερδίσει την προσοχή του Κρίστιαν, του ντροπαλού νεοφερμένου συναδέλφου με τον οποίο μοιράζεται την άχαρη καθημερινότητα των διαδρόμων ενός αχανούς σουπερμάρκετ, εκεί όπου σύντομα ανθίζει ένας τρυφερός έρωτας. Η Σάντρα Χίλερ του «Τόνι Έρντμαν» και ο ηθοποιός – αποκάλυψη Φραντς Ρογκόφσκι πρωταγωνιστούν σε μια βαθιά ανθρώπινη δημιουργία για την τυραννία της ρουτίνας και την ευεργετική επέμβαση της αγάπης, παίζοντας ευρηματικά με τους κώδικες του χιούμορ, της ελπίδας και της απόγνωσης.

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM / ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
(2018, Παλαιστίνη / Ολλανδία / Γερμανία / Μεξικό, 127’)
Σκηνοθεσία: Muayad Alayan

Ads

image

Ο παράνομος έρωτας μεταξύ μιας παντρεμένης Ισραηλινής και ενός επίσης νυμφευμένου Παλαιστίνιου, αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις και ανεξέλεγκτες προεκτάσεις όταν οι κρυφοί εραστές βρεθούν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών.

Αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ, απαγορευμένο love story, πανίσχυρο δράμα, αυτή είναι η ιστορία δύο ανθρώπων εγκλωβισμένων σε έναν κόσμο που εκ προοιμίου καταδικάζει την αγάπη τους. Βραβείο Κοινού και Καλύτερο Σενάριο στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

TLMOCNÍK  / DOLMETSCHER / THE INTERPRETER
(2018, Σλοβακία / Τσεχία / Αυστρία, 113’)
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σούλικ

image

Ένας ηλικιωμένος μεταφραστής ταξιδεύει στη Βιέννη για να εκδικηθεί τον αξιωματικό των Ναζί που ευθύνεται για την εκτέλεση των γονιών του. Αντί αυτού, βρίσκει τον γιο του και μαζί ξεκινούν ένα απρόοπτο οδοιπορικό που θα τους πλησιάσει στις απαντήσεις που γυρεύουν.

Η υποβολή της Σλοβακίας στα φετινά Όσκαρ, βάζει την κωμωδία και την τραγωδία συνεπιβάτες σε ένα γενναιόψυχο road movie, με οδηγούς τον Πίτερ Σιμόνισεκ και τον θρυλικό Τσέχο σκηνοθέτη, Γίρι Μένζελ.

DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER / THE SILENT REVOLUTION / Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
(2018, Γερμανία, 111’)
Σκηνοθεσία: Λαρς Κράουμε

image

1956. Μια ομάδα μαθητών στο Ανατολικό Βερολίνο κρατούν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της εξέγερσης στη Βουδαπέστη, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού που επιζητά την παραδειγματική τιμωρία του υποκινητή.

Σε δρόμους παράλληλους με τις «Ζωές των Άλλων», ο σκηνοθέτης της «Υπόθεσης Φριτς Μπάουερ» καταπιάνεται με μία ακόμη αληθινή ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας, προσφέροντας μια ψύχραιμη και διεισδυτική ματιά στο εσωτερικό μιας κοινωνίας παραδομένης στον φόβο.

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR / ONE STEP BEHIND THE SERAPHIM
(2017, Ρουμανία, 147’)
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Σάντου

image

Τέσσερις αντιδραστικοί πρωτοετείς μαθητές μιας ιερατικής σχολής έρχονται σε μέχρις εσχάτων σύγκρουση με ένα μακιαβελικό αρχιερέα, που πίσω από το σεβάσμιο προσωπείο του υπηρετεί ένα ολόκληρο άντρο διαπλοκής και συγκαλυμμένης διαφθοράς.

Ο ανατέλλοντας αστέρας του ρουμανικού σινεμά σκαλίζει τα βιώματά του σε μια επικών διαστάσεων και αφηγηματικής δεξιοτεχνίας ιστορία ενηλικίωσης και νεανικής ανυπακοής. Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.

EGY NÖ FOGSÁGBAN / A WOMAN CAPTURED / ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ
(2017, Ουγγαρία, 89′)
Σκηνοθεσία: Μπερναντέτ Τούζα-Ρίτερ

image

Η απίστευτη ιστορία της Μάρις, μιας 52χρονης οικιακής βοηθού που δέκα χρόνια εργάζεται αμισθί για λογαριασμό μιας δυναστικής ιδιοκτήτριας που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου τη ζωή της. Όταν η σκηνοθέτιδα εξασφαλίζει την άδεια να μπει στο σπίτι φυλακή, στο μυαλό της Μάρις επιτέλους γεννιέται η ιδέα της διαφυγής. Σοκαριστικό περιστατικό σύγχρονης δουλείας και ταυτόχρονα χρονικό μιας προσωπικής χειραφέτησης σε ένα από τα δίκαια πολυσυζητημένα φετινά ντοκιμαντέρ. Η ταινία συμμετέχει στο αντίστοιχο Διαγωνιστικό Τμήμα για τις ταινίες τεκμηρίωσης που προβάλλει το Φεστιβάλ.

24ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, μεταμορφώνουν το κέντρο της Αθήνας σε μία δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, με τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, μοναδικά αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Το φετινό πλήρες πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 μ.μ., στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις και τα νέα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: Aiff.gr